Mersevát Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2017. (IV.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 01

Mersevát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.Értelmező rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Mersevát Község Önkormányzata (9531 Mersevát, Dózsa u. 39.) Irodahelyisége

b) hivatali munkaidő: a Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. Az engedélyezés szabályai


2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.


(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.


(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.


(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók feladata. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, asztal biztosítása.                           


(5) Házasságkötés

a) hétfőtől péntekig 8,00 órától  20,00 óráig

b) szombaton 10 órától 20 óra 30 percig,

c) szabadtéren május 1. és szeptember 30. közötti időszakban engedélyezhető.


(6) A házasságkötés nem tartható egyházi szertartás helyszínén, légi, vízi járművön, a levegőben, a vízben, mozgó járművön. A házasságkötés helyszínén a helyiségnek el kell különülnie a vendéglátás helyszínétől.

3. Az önkormányzat részére fizetendő díj


3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 6000 forint.


(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 10000 forint.


(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 15000 forint.


(4) Az (1) –(3) bekezdésben meghatározott díjakat Mersevát Község Önkormányzata részére kell megfizetni a 11747044-15423579 számú számlára. A megfizetés tényét a házasságkötés időpontját megelőző 3. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

4. Munkaidőn kívül anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezető díjazása
   

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy anyakönyvi eseményenként bruttó 6000,-Ft összegű díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.

5. Záró rendelkezések


6. § (1) Ez a rendelet 2017. május 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének a  házasságkötések és egyéb családi események lebonyolításáról, szolgáltatási díjairól szóló 13/2011. (IX.13.) önkormányzati rendelete.


Mersevát, 2017. április 24.



                         Csillag Albert                                                                   Farkas Gábor

                         polgármester                                                                         jegyző