Mersevát Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2018. (III.13.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 03. 14

Mersevát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §


(1)   E rendelet hatálya Mersevát község közigazgatási területére terjed ki.


(2)   Az egyeztetésben részvevő partnerek:


a)        Mersevát község lakossága.

b)        Valamennyi, a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet.

c)        Mersevát község területén működő civil szervezetek.

d)       A helyben működő egyházak.

2. §

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

 

(1)   A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei:


a)    Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a www.mersevat.hu honlapján (továbbiakban: települési honlap) külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés tárgyát képező és az egyeztetés során keletkező dokumentációk megjeleníthetősége érdekében.


b)   A polgármester a partnereket a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) kormányrendeletben foglaltak szerint, az 1. mellékletben meghatározott módon tájékoztatja.


c)  A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően, az 1. mellékletben meghatározott egyeztetési szakaszokban, a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű, és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást biztosít az a.) pontban megjelölt honlapon, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a települési honlap főoldalán és Mersevát Község Önkormányzata székhelyén: 9531 Mersevát, Dózsa u. 39. szám alatt  lévő hirdetőtáblán (a továbbiakban: hirdetőtábla).


d) A lakossági fórum meghívóját, annak időpontját megelőzően legalább 8 nappal a települési honlap főoldalán és a hirdetőtáblán közzé kell tenni.


e) A közzétett tájékoztató alapján a partnerek a tájékoztatóban meghatározott határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:


             ea.)    Az írásos észrevétel a polgármesterhez címzett, és Mersevát Község Önkormányzata székhelyére

                      (9531 Mersevát, Dózsa u. 39.) történő megküldésével.

             eb.)    Elektronikus levélben történő megküldéssel a mersevatkvt@freemail.hu e-mail címre.


f)  Lakossági fórum tartása esetén, a partnereknek, az írásbeli észrevételek, javaslatok megtételére, a lakossági fórumot követő 8 napon belül, az e) pontban meghatározott módokon van lehetőségük.

(2)   A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja:


a)      A beérkezett véleményeket a Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodája (a továbbiakban: Műszaki Iroda) összegzi.


b)      A véleményekről készített összegzést ügyiratban kell megőrizni.


(3)   Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje:


a)      Valamennyi beérkező véleményt a polgármester haladéktalanul továbbít a Műszaki Irodavezető részére, aki továbbítja a fejlesztési dokumentum, településrendezési eszköz, települési arculati kézikönyv vagy településképi rendelet készítésével megbízott tervezőnek, aki szakmai javaslatot készít a Megbízó részére.


b)      A tervezői szakmai javaslat alapján, a Műszaki Iroda valamennyi érdemi észrevételre választ állít össze, melyben külön megindokolja a beérkezett, de el nem fogadott véleményekre adott válaszát.


c)      Az el nem fogadott javaslatok, vélemények elutasításának indokolását a Műszaki Iroda feltölti a települési honlapra, és erről hirdetményt jelentet meg ugyanitt.


d)     Az el nem fogadott javaslatok elutasításának indoklását a 2. § (2) bekezdés. b.) pontjában jelölt ügyiratban kell megőrizni.

(4)   Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések:


a)      Valamennyi elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, települési arculati kézikönyv és településképi rendelet jóváhagyásának kihirdetését követő 10 napon belül a Műszaki Iroda az elfogadott települési eszközt teljes terjedelmében megjeleníti a települési honlapon.


b)      Az intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé a települési honlap főoldalán és a  hirdetőtáblán.

     3.   §

Záró rendelkezések


(1)       E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)       Jelen rendelet rendelkezéseit, a hatályba lépését követően megkezdett, Mersevát Község közigazgatási területére készülő fejlesztési dokumentumokkal és településrendezési eszközökkel kapcsolatos eljárásokra, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelettel összhangban kell alkalmazni.


Mersevát, 2018. március 12.




                           Csillag Albert                                                        Farkas Gábor

                            polgármester                                                               jegyző

Mellékletek