Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temető használatának rendjéről

2023.03.01.

Mersevát Község Önkormányzat Képviselő-testülete testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

1. § Az önkormányzat a tulajdonában álló 177 hrsz-ú köztemető és ravatalozó (a továbbiakban együtt: temető) fenntartásával gondoskodik a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás mindenkit megillető jogának biztosításáról.

2. § A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint biztosítja:

a) a temetőhöz vezető utat és a sírhelytáblákat (parcellákat) összefogó úthálózatot,

b) várakozóhelyet.

c) a temető bekerítését a helyi építési szabályzat által meghatározottak szerint.

d) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

e) vízvételt (kút, közkifolyó) a csurgalékvíz megfelelő elvezetésével,

f) illemhelyet,

g) külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető ravatalozót, a temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtését halott hűtő berendezésben.

3. § Az Önkormányzat temető-üzemeltetéssel kapcsolatos feladatainak ellátásáról a polgármester gondoskodik.

2. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A temető folyamatosan nyitva tart.

(2) A ravatalozó ingyenesen vehető igénybe.

(3) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról az önkormányzat gondoskodik.

5. § (1) A temetőben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(3) A temető területén a temetőlátogatók részéről csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok és cserepes növények helyezhetők el.

(4) Tilos a sírhelyeket, a temető fáit, bokrait, a temető épületeit megrongálni vagy beszennyezni.

(5) A sírhelyekre elhelyezett tárgyakért az Önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

(6) A temető területén gépjárművel – halottszállítás, mozgáskorlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével -, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(7) Állatokat – vakvezető kutya kivételével - a temető területére bevinni tilos.

(8) A temetőben faültetést kizárólag az Önkormányzat végezhet.

6. § Az önkormányzat díjmentesen biztosítja

a) a vízvételt,

b) a köztemetőben keletkező hulladék elhelyezését,

c) az illemhely használatát.

3. A sírhely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetőt római számmal jelölt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat arab számmal ellátott sorokra, a sorokat pedig arab számokkal ellátott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Az Önkormányzat a temetőben négy parcellát alakít ki. Koporsós temetkezésre az I. a II. és a IV. parcellák kerülnek kijelölésre. Hamvakat tartalmazó urnát urnasírba temetni és sírhelyre rátemetni az I. és II. és IV. parcellában lévő sírhelyekre szabad. Hamvakat tartalmazó urna a III. parcellában lévő urnafülkében is elhelyezhető.

(3) Az Önkormányzat a temetőről térképet készít, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen sírhelyek céljára vannak fenntartva. A temető térképét a temetőben ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évente ki kell egészíteni

(4) A sírhelyeket az Önkormányzat jelöli ki. Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő sírhelyre kell eltemetni.

(5) A sírhelyekről az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

(6) A sírhely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártakor az Önkormányzat a sírhely felett rendelkezni jogosultat a lejárt sírhely megjelölésével vagy felhívás útján értesíti.

(7) Amennyiben a sírhely felett rendelkezni jogosult a sírhely újra váltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, az Önkormányzat elrendelheti a síremlék elbontását.

4. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás szabályai

8. § (1) A temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnasírhely,

d) urnafülke.

(2) A sírhelyek méretei:

a) koporsós sírhely hosszúsága 210 cm, mélysége 200 cm, szélessége egyes sírhely esetén 100 cm, kettős sírhely esetén 200 cm. Sírhely mélysége rátemetés esetén 250 cm.

b) urnasírhely szélessége 60 cm, hosszúsága 80 cm, mélysége 50 cm.

c) urnafülke 35 cm szélessége, 35 cm magassága, és 40 cm a mélysége.

(3) A sírok egymástól való oldaltávolsága 30 cm

(4) Az I. és II. és a IV. parcellákban meglévő sírhelyen – rátemetéssel - urna is elhelyezhető. Az egyes sírhelybe négy, a kettős sírhelybe nyolc urna temethető.

(5) Egy urnafülkébe kettő darab urna helyezhető el.

9. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(2) A temetőben a sírhelyek gondozásáról és a gyomtalanításáról a sírhely felett rendelkező személy köteles gondoskodni.

(3) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) A sírhelyen olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos sírhelyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a sírhely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el az 1 méteres magasságot.

(5) A temetőben a hulladékot az e célra kijelölt hulladékgyűjtő edényekben lehet elhelyezni.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(9) A sírhelyekre és a sírok köré koszorútartó állvány nem helyezhető.

5. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

10. § (1) A temetőben történő munkavégzéshez, síremlék építéséhez, felújításához és az ezekhez kapcsolódó, szükséges gépjárművek, munkagépek behajtásához az Önkormányzat engedélye szükséges.

(2) A temetőben történő munkavégzéshez, síremlék építéséhez, felújításához - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a sírhely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni az Önkormányzat részére, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(3) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az Önkormányzat ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

(4) Vállalkozók – a temetési szolgáltatást végzők kivételével – a temetőben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az Önkormányzat hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől azonnal el kell szállítani.

(6) A sírhely felnyitását legalább a felnyitást megelőző napon be kell jelenteni az Önkormányzat részére, a sírhelytábla, sor, sírhely és a sírhelyen feltüntetett adatok megjelölésével.

(7) A sírhelynek a hamvak kivétele céljából történő felnyitását legalább a felnyitást megelőző 12 nappal korábban be kell jelenteni az Önkormányzat részére, a sírhelytábla, sor, sírhely és a sírhelyen feltüntetett adatok megjelölésével.

6. Sírhelyek, urnasírhelyek megváltása, a megváltási díj

11. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 30 év,

b) urnasírhely esetén 30 év

c) urnafülke esetén 30 év

12. § (1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megváltásáért – a (2) bekezdés kivételével -díjat nem kell fizetni.

(2) Az urnafülke feletti rendelkezési jog megszerzéséért egyszeri, bruttó 50.000 Ft-ot kell fizetni.

7. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól szóló 7/2001. (VIII.13.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.