Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 04. 19

Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.19.
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Mersevát Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2020. évi költségvetésről szóló rendeletét.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia.
A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, önként vállalt és állami kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–16. melléklethez
Tartalmazza a költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait. 2022. évi helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolását és a mutatószámok alakulását, valamint a központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatások elszámolását jogcímenként részletezve tartalmazza. Az Önkormányzat, a költségvetési szervek maradványának jóváhagyását tartalmazza, a végrehajtási rendelkezésekkel együtt. Az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásához kapcsolódó egyéb kimutatásokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.