Cák község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(VIII.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről

Hatályos: 2014. 09. 01

Cák községi Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2014.(VIII.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről


Cák községi Önkormányzatnak Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés  a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályiról szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró környezetvédelmi szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A közszolgáltatás tartalma


1.§


 Cák községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján (Továbbiakban: Közszolgáltatás) biztosítja.


A rendelet hatálya


2.§


(1) A Közszolgáltatással ellátott terület Cák község közigazgatási területe.

(2) A rendelet személyi hatálya Cák község közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (a továbbiakban együtt: Tulajdonos) terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz közüzemi csatornahálózatba, vagy külön jogszabályban meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nincs vezetve.


A közszolgáltatás ellátásának rendje


3.§


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését csak a közszolgáltatás ellátására kiírt közbeszerzési eljárás, vagy – ha jogszabály alapján az nem szükséges – pályázat vagy ajánlattételi felhívás útján jogosultságot nyert és a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az Önkormányzattal szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

(3) Ha a Közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár – amennyiben a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény szerint nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni – és a (2) bekezdés alapján kiírt közbeszerzési eljárás vagy pályázat eredménytelenül zárult, a képviselő-testület pályázat nélkül, legfeljebb 6 hónap időtartamra megbízást adhat a Közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató közbeszerzési eljárás vagy pályázat vagy ajánlattételi eljárás útján történő kijelölésére nem kerül sor.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezéssel kapcsolatos Közszolgáltatás teljes körét a Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9600 Sárvár, Cukorgyári u. 8.) jogosult és köteles ellátni Cák község teljes közigazgatási területén.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási helye, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogadását, ártalommentes elhelyezését lehetővé tevő műszaki létesítményekkel ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező VASIVÍZ Zrt. vagy a Soproni Vízmű Zrt. üzemeltetésében működő szennyvíztisztító telepek.


A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4.§


(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő átadásra vonatkozó Közszolgáltatást.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására a Tulajdonos és a szolgáltató között létrejött szerződés alapján kerül sor. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számítva 72 órán belül a Tulajdonossal egyeztetett időpontban elvégezni úgy, hogy megrendeléskor a  Tulajdonos számára a közszolgáltató köteles a szállítás napját és a várható időpontját 2 órás időintervallumban megjelölni.

(3) A megrendelés történhet írásban (levél, elektronikus levél), személyesen vagy telefonon. A Közszolgáltató elérhetőségeit a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A közszolgáltató a jogszabályban meghatározott Közszolgáltatás elvégzését nem tagadhatja meg.

(5) A Közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles az igénybevevő aláírásával igazoltatni.

(6) A közszolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

(7) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyező telepre történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(8) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan az igénybevevő Tulajdonos adatait (név, születési dátum valamint a lakcím), valamint az elszállított háztartási szennyvíz keletkezési helyének adatait (település, utca, házszám, intézmény, üzem, megnevezése, címe) kizárólag a Közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

(9) A közszolgáltató köteles a Közszolgáltatás összesített adatairól minden év március 1-ig az Önkormányzat részére adatot szolgáltatni. Az adatszolgáltatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgálati tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013.(XI.29.) Korm. rendeletben előírtakon túl tartalmazza az igénybevevő tulajdonos adatait, az elszállított háztartási szennyvíz keletkezési helyének adatait és a szállítás időpontját.


Az ingatlan Tulajdonosának kötelezettségei


5.§


(1) A Tulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló kötelező közszolgáltatás igénybevételéhez köteles az ingatlanán megfelelő közműpótló létesítményt elhelyezni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz zárt gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan Tulajdonosa olyan módon köteles végezni, hogy az közegészségügyi és környezetvédelmi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt ne okozzon, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze. Azzal a Tulajdonossal szemben, aki az előírásoktól eltérően gyűjti a háztartási szennyvizet, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak alapján kell eljárni.

(2) A Tulajdonos köteles a Közszolgáltatást igénybe venni, a háztartási szennyvíz közszolgáltatóval történő elszállítását köteles számlával igazolni, kivéve, ha a Tulajdonos okirattal igazolja, hogy a tényleges vízfogyasztásából szennyvíz nem keletkezett. Ez a szabály érvényes az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosaira is.

(3) A Közszolgáltatást a Tulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.

(4) A Tulajdonos köteles a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a szolgáltatót – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(5)A Tulajdonos a közszolgáltatás ellenértékeként az 2. mellékletben meghatározott közszolgáltatási díjat köteles a közszolgáltatónak megfizetni és a számlát 5 évig megőrizni.

(6) A Tulajdonos a Közszolgáltatás ellátása során köteles megadni a 3. § (8) bekezdésben rögzített személyes adatait.

(7) Azon ingatlanok esetében, melyeken vízjogi üzemeltetési engedéllyel, vagy  a jegyző által kibocsátott hatósági engedéllyel rendelkező, saját szennyvíztisztító található, és az ott keletkező háztartási szennyvíz e tisztítóban kerül elhelyezésre, az ingatlan Tulajdonosa, tisztítás után csak a tárolóban fennmaradó szennyvíziszap közszolgáltatónak történő átadására köteles.

(8) A közszolgáltatást igénybe vevő Tulajdonos és a Közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv szerinti szerződéses jogviszony jön létre. A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Tulajdonos a Közszolgáltatást a Közszolgáltatótól megrendeli.


A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés és egyes tartalmi elemei


6.§


(1) Az Önkormányzat a Közszolgáltatásra vonatkozó szerződést 3 évre köti meg.

(2) A szerződést a felek 6 hónapos határidővel mondhatják fel. A felmondás ideje alatt a szolgáltatást a közszolgáltató változatlan feltételek mellett köteles teljesíteni.

(3) A szerződés lejártát megelőzően legalább 2 hónapon, a felmondás kézhezvételét követő 2 hónapon belül a képviselő – testület újabb pályázatot vagy ajánlattételi felhívást ír ki a Közszolgáltatás ellátására.

(4) A Közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait, szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját.


7.§


Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy:

a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan Tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

b) a Tulajdonos a szállítást e rendeletben megjelölt szolgáltatóval végezteti-e,

c) a szolgáltató e rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.


8.§


(1) E rendelet 2014. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Cák község Önkormányzatának a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 6/2003 (VI.17.) önkormányzati rendeletének 17.§-a.


Cák, 2014. július 30.


Paukovics Józsefné

polgármester

Tóth János

jegyző






Záradék:

Ez a rendelet 2014. augusztus 12-én kihirdetésre került.

Kőszegszerdahely, 2014. augusztus 12.



Tóth János

jegyző




1. melléklet Cák községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(VIII.12.) önkormányzati rendeletéhez


A KÖZSZOLGÁLTATÓ ELÉRHETŐSÉGEI

NÉV

Szabó Norbert

CÍM

9600 Sárvár, Cukorgyári u. 8.

E-MAIL

szabonorbert@globonet.hu

TELEFON

30/972-6414




2. melléklet Cák községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(VIII.12.) önkormányzati rendeletéhez

A KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díja: 2.705,-Ft/m3 +ÁFA. Az elszállításra kerülő szennyvíz min. mennyisége ingatlanonként 5m3.