Cák község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2021. 07. 15

Cák község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Cák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) hivatali helyiség: Cák község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított az anyakönyvi események lebonyolítására alkalmas helyiségek:
    • aa) Kultúrház (Cák, Petőfi utca 31.)
    • ab) Könyvtár (Cák, Petőfi utca 30.)
  • b) hivatali munkaidő: a Lukácsházi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. Az engedélyezés szabályai

2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók feladata. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, asztal biztosítása.

(5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulók által választott helyszínen szemlét tart.

(6) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül

  • a) hétfőtől csütörtökig 16,00 órától 19,00 óráig
  • b) pénteken 14,00 órától 19,00 óráig
  • c) szombaton 10 órától 19,00 óráig
  • d) szabadtéren május 1. és szeptember 30. közötti időszakban engedélyezhető.

3. Az önkormányzat részére fizetendő díj

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 20.000,- Ft.

(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 10.000,-Ft.

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 25.000,-Ft.

(4)[1] Az (1) – (3) bekezdésben meghatározott díjakat Lukácsházi Közös Önkormányzati Hivatal részére kell megfizetni a 11747051-15804721 számú számlára. A megfizetés tényét a házasságkötés időpontját megelőző 3. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

4. Munkaidőn kívül házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezető díjazása

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy házasságkötési eseményenként

  • a) hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén 15.000,- Ft,
  • b) hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén 20.000,- Ft

díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Cák község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, valamint egyéb anyakönyvvezető közreműködését igénylő családi események engedélyezésének szabályairól és az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 10/2011.(XII.01.) önkormányzati rendelete.


[1] A 3. § (4) bekezdése a Cák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.