Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 9/2008.(IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 14

a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 9/2008.(IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz, az 5. §-hoz és a 10. §-hoz

Jogharmonizáció történt 3 szakaszban. A rendelet elfogadásakor az akkor hatályos jogszabályi hivakozások felülvizsgálata történt meg, és ennek megfelelően a hivatkozott jogszabályhelyek módosításra kerültek, illetve mivel önkormányzati rendelet nem tartalmazhat szabálysértési tényállást, az ezzel kapcsolatos rendelkezések hatályon kívül helyezése is megtörtént.

A 2. §-hoz

A rendelet pontosítására volt szükség az úgynevezett „hokkedli-árusítás” vonatkozásában. A Képviselő-testület ezen esetekben nem kíván közterület foglalási díjat fizettetni. Ennek megfelelően azon esetek listája bővült, amelyekben nem kell közterület-használati engedély.

A 3. §-hoz és a 9. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez

Az eredeti rendelet 1. melléklete tartalmazta a díjtételeket, ezek aktualizálása történt meg, figyelembe véve a jövedelmi viszonyok és az árak változását az elmúlt időszakban. 2. melléklet is készült a rendelethez, mely tartalmazza azt a kérelem nyomtatványt, melyen a közterület foglalást kérelmezni kell.

A 4. §-hoz és a 6–8. §-hoz

Az eredeti rendeletben a hatáskört a „hatóság” gyakorolta. A Képviselő-testület ezen hatáskört a polgármesterre ruházza, így a hatóság kifejezés az érintett szakaszokban kijavításra került. Két helyen ezen kívül még a Körjegyzőség kifejezés szerepelt, ezekben a jogutód megnevezését javítottuk ki.

A 11. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés.