Cák község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021.(II.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 24

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Részletes indokolás

Az 1–19. §-hoz és az 1–10. melléklethez

Az idegen ingatlanokra történő önkormányzati vízvezetési szolgalmi jogok bejegyzése nem történt meg, költségeinek a kifizetése nem történt meg, 2021-ben az önkormányzatnak már nincs lehetősége jogszabály alapján, a tulajdonos hozzájárulása nélkül bejegyeztetni a szolgalmi jogot.

Az önkormányzati tulajdonú helyiségek utáni bérleti díjak beszedésének tilalma a februártól június végéig terjedő időszakra, nem terjed ki az önkormányzatra, mivel hosszútávú helyiségek bérletére szóló szerződése nincs az önkormányzatnak, ha van, akkor az nem tartozik az ezt szabályozó rendelet hatálya alá.

A víziközmű-vagyon felértékelése nem történt meg 2020. évben, 2021-ben várható ezzel kapcsolatos kiadás. A költségvetés ezzel a kiadással nem terhelhető, mert a kiadás összege nem ismert.

A helyi iparűzési adó bevételek tervezése során figyelembe vettük azt, hogy az önkormányzat a bevétel egy részéhez az erről szóló Kormányrendelet szerint, az állami finanszírozás keretében jut hozzá. A településen a vállalkozások különböző gazdasági szektorokba tartoznak, amelyek a járvány okozta negatív gazdasági hatásoknak jobban kitettek, ezért a HIPA bevétel csökkenésére számítunk.

A gépjárműadó elvonása miatt a megosztott adók között a gépjárműadó bevétellel 2021. évre már nem számoltunk. Minimális bevételt az elmaradt bírságok, pótlékok behajtása jelenthet.

Az önkormányzatok a helyi adók mértékét nem növelhették 2021. évre, új adónemet nem vezethettek be, valamint a lakosságot terhelő díjakat nem emelhették. Az önkormányzat 2021-re nem tervezett ilyen intézkedést.

A minimálbér és a garantált bérminimum megállapítása rendhagyó módon nem történt meg 2020-ban, hanem áthúzódott 2021. évre, a felek megállapodásának hiányában, végül a megjelent Kormányrendelet szerint ezek: 167 400 Ft, illetve 219 000 Ft. Ez 4%-os emelkedés foglalkoztatási kötelezettséget jelent.