Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célútűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 15

a szociális célútűzifa támogatásról

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz és az 1. melléklethez

Kihirdetésre került a Belügyminisztérium települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás igénylésére vonatkozó pályázata.

Az 5.000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat szociális célú tűzifavásárlásához vagy barnakőszén vásárláshoz kapcsolódó támogatásra pályázhat. Az önkormányzat egy fajta tüzelőanyag megvásárlásához igényelhet támogatást

Az igényelhető mennyiség az önkormányzat által 2020-ben foglalkoztatott közfoglalkoztatási létszám adatának átlaga, az önkormányzat 2019. évi OSAP 1206 szerinti adatgyűjtés alapján aktív korúak ellátásában részesülők száma, az önkormányzat 2019. évi, OSAP 1206 szerinti adatgyűjtés alapján a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak száma (osztva hárommal), illetve a 2020. január 1-jei lakosságszámból a 80 év feletti korcsoportos adata (osztva kettővel) együttes száma alapján került meghatározásra. Cák esetében maximálisan igényelhető mennyiség: 14 m3 kemény lombos tűzifa.

A támogatás vissza nem térítendő költségvetési támogatás.

A támogatás mértéke: kemény lombos fajta esetében 15.000 Ft/erdei m3 + áfa.

A támogatás felhasználásának feltétele a támogatáson felül kemény lombos fafajta esetében 1.000 Ft/erdei m3+áfa mértékű önrész vállalása.

A tüzelőanyag szállításából származó költségek - ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is - a települési önkormányzatot terhelik.

Támogatás feltételei:

Rendeletalkotás (szociális rászorultság szabályozása, legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő rendeletben) az alábbiak szerint:

előnyt élveznek a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időkorúak járadékára, vagy települési támogatásra (különösen lakhatási támogatásban részesülők) jogosultak és

a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok

háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa vagy 10q szén biztosítására kerülhet sor

vállalni kell, hogy szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér az önkormányzat.

Cák Község Önkormányzatának pályázata támogatásban részesült.

A támogatásból vásárolt tüzelőanyagot 2022. február 15-ig kell kiosztani. A támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2022. március 31-ig történhet meg.

Mindezek alapján készült a rendelet szövege.