Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Cák község településképének védelméről szóló 3/2019.(IV.11.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 17

Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.17.
Cák község településképének védelméről szóló 3/2019.(IV.11.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az állami főépítész 2024. január 4-én küldött településkép védelmi rendelet kötelező felülvizsgálatával kapcsolatos felhívást mely szerint:
a településkép védelméről szóló 3/2019 (IV.11.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: TKV) a 2024. január 1-jével módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) az abban foglaltak szerint kell felülvizsgálni, szükség esetén módosítani.
1. / Tktv. 11/B. § kiegészült az alábbi (1a) bekezdéssel: „(1a) A településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló rendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.”
Szigorúbb szabályozás tilalmát mondja ki a törvény.
1. Tktv. 1 § (2) bekezdése kiegészült egy h) ponttal: „(2) Felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése), hogy – a (2a) bekezdés szerinti jogszabályok hatálya alá tartozó településképi szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi településkép-védelem alatt álló terület kivételével – a településképi rendeletben állapítsa meg …
h) a helyi önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit.”
A reklámhordozók számát nem korlátozhatja a helyi rendelet.
A Tktv. 16/E. §-a a fentiekkel összefüggésben kimondja: „A helyi önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletének az e törvény Módtv. 4.-gyel megállapított 11/B. § (1a) bekezdése, valamint a Módtv. 4.-gyel módosított 12. § (2) bekezdés h) pontjának való megfelelését 2024. január 31-ig köteles biztosítani.”
Előírja a hatályos helyi településképi rendelet kötelező felülvizsgálatát a korábban fent megnevezett két szabályozási tárgykörben.
Ezek alapján a települési főépítész áttekintette a hatályos településkép védelmi rendeletet és javaslatot tett annak módosítására, mivel a megfelelés a törvényben előírtaknak csak a helyi településképi rendelet módosításával valósítható meg.