Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának megállapításáról

Hatályos: 2024. 02. 17

Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2024. évi illetményalapjának megállapításáról
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 131. §-a értelmében a kormánytisztviselő a kormányzati szolgálati jogviszonya alapján havonta illetményre jogosult. Az illetmény a 133. § (1) bekezdése szerint megállapított alapilletményből, valamint – az e törvényben meghatározott feltételek esetén – illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. Az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegének legalább a garantált bérminimum összegét el kell érnie. A tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra vonatkozó havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.
A Kttv. 132. §-a kimondja, hogy az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap.
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 62. § (1) bekezdése értelmében a Kttv. 132. §-a szerinti illetményalap 2024. évben 38 650 forint. Ez az összeg 2008 óta változatlan, azóta nem került sor a köztisztviselők körében központi fizetésemelésre.
Ugyanakkor a Tv. 62. § (6) bekezdése lehetőséget biztosít a képviselő-testületnek arra, hogy rendeletben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a Kttv-ben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.
A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletben állapította meg 2023. évre a közös hivatal köztisztviselőinek illetményalapját, havi 67.620 forint összegben.
Javaslom a tisztelt Képviselő-testületnek, hogy az illetményalapot 2024. évre vonatkozóan – a törvényben meghatározott 38.650 forint helyett, a 2023. évi összeghez képest megközelítőleg 15 százalékkal magasabb összegben – 77.770 forintban állapítsa meg.
Az emelt összegű illetményalap fedezete az önkormányzat 2024. évi költségvetésébe beépítésre került.
A képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet eredeti jogalkotói hatáskörében alkotja meg, ugyanakkor az illetményalap megállapítása a Tv. által adott felhatalmazás alapján, származtatott jogalkotói jogkörben történik.
A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Köf.5012/2017/6. határozatában kifejtette, hogy „(…) egy adott önkormányzati rendelet általában nem alkotható meg részben eredeti jogkörben, másik részben pedig felhatalmazás alapján. Így ugyanis ellentmondásos szabályozási helyzet keletkezhet. Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdéséből, miszerint a helyi önkormányzat „feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet alkot” eleve vagylagosság következik. (…)”
Ebből eredően önálló rendeletben szükséges szabályozni az illetményalap megállapítását.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Az 1. § a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői illetményalapjának megállapításáról rendelkezik.
A 2. § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 3. § a rendelet alkalmazásának kezdőnapját állapítja meg.