Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 02

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.04.02.

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

1. § A rendelet hatálya a 2. §-ban meghatározott területre terjed ki.

2. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában és üzemeltetésében álló köztemetők fenntartásával gondoskodik a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás mindenkit megillető jogának biztosításáról.

(2) Az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett köztemetők a következők:

a) Sitke, 688 hrsz-ú önkormányzati temető (új temető)

b) Sitke, 689 hrsz-ú önkormányzati temető (volt evangélikus temető)

c) Sitke, 396 hrsz-ú önkormányzati temető (régi temető)

3. § A köztemető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint biztosítja:

a) a köztemetőhöz vezető utat

b) gépkocsi parkolásra a várakozóhelyet,

c) a köztemető bekerítését a helyi építési szabályzat által meghatározottak szerint.

d) a köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

e) vízvételi helyet,

f) a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti temető esetén az illemhelyet,

g) a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti temető esetén a külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető ravatalozót,

h) a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti temető esetén a halotthűtőt.

2. A köztemető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A köztemető nyitvatartása egész évben 06.00 – 22.00 óra között biztosított.

(2) A köztemetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) 14 éven aluli személy a köztemetőben felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat.

5. § (1) A ravatalozó, továbbá a ravatalozó felszerelése, berendezései ravatalozás céljára ingyenesen vehető igénybe.

(2) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról, a halotthűtő valamint az illemhely folyamatos tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a (3) bekezdésben foglalt kivétellel az önkormányzat gondoskodik.

(3) A ravatalozó takarításáról temetést követően a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(4) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 2 nappal bejelenteni.

(5) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

6. § (1) A köztemetőben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A köztemető területén avar és elszáradt virágmaradvány égetése tilos.

(3) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(4) A köztemető területén a temetőlátogatók részéről csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok és cserepes növények helyezhetők el.

(5) A sírhelyek mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely környezetétől függően, csak az önkormányzat előzetes hozzájárulásával lehet.

(6) Tilos a temetési helyeket, a temető fáit, bokrait, a temető épületeit megrongálni vagy beszennyezni.

(7) A temetési helyekre elhelyezett tárgyakért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

(8) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható víz.

(9) A köztemető területén gépjárművel – halottszállítás, a fogyatékosságuk vagy betegségük miatt mozgásukban korlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével -, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(10) Állatokat – vakvezető, segítő és rendőrségi kutya kivételével - a köztemető területére bevinni tilos.

3. A temetési hely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetési helyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban az önkormányzat képviseletében a polgármester jelöli ki.

(2) A 10 évnél fiatalabb korban elhunyt gyermekek sírhelyei (a továbbiakban: gyermek sírhely) részére külön sírhelytáblát kell nyitni.

(3) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a sírhely újraváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, az önkormányzat elrendelheti:

a) a síremlék, sírbolt elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírba való elhelyezését,

c) a sírhely hasznosítását.

4. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

8. § A temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnasírhely,

d) gyermek sírhely.

9. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles,

b) kettős sírhely 210 cm hosszú, 190 cm széles,

c) urnasírhely 210 cm hosszú, 180 cm széles,

d) gyermek sírhely 130 cm hosszú, 60 cm széles.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága

a) egyes sírhely, kettős sírhely és urnasírhely esetén 60 cm,

b) gyermek sírhely esetén 30 cm.

(3) A temetési helyen elhelyezhető sírjel, síremlék legnagyobb mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg. A sírjelet, síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék magassága a 260 cm-t nem haladhatja meg.

10. § (1) A köztemetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, gyomtalanításáról, a sírhely állagának megóvásáról, karbantartásáról, helyreállításáról a temetési hely felett rendelkező személy köteles gondoskodni.

(3) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) A temetési helyen olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény (különösen a kerítés, ravatalozó épülete, vízvezeték) állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el a 1 méteres magasságot.

(5) A köztemetőben a hulladékot az e célra kijelölt hulladékgyűjtő konténerben lehet elhelyezni, egyéb zöld hulladék, háztartási hulladék, építési törmelék lerakása szigorúan tilos.

(6) A köztemetőben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A síremlék készítése során keletkezet hulladékot a munkát végző vállalkozó köteles saját költségén a temetőből elszállítani.

(8) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között időlegesen sem tárolható.

(9) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

5. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama egységesen a temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év.

(2) A Sitke, 689 hrsz-ú önkormányzati temetőben (volt evangélikus temető) lévő sírhelyek esetén a melléklet szerinti sírhelymegváltási díj megfizetése abban a naptári évben esedékes, amikor az utolsó temetés vagy rátemetés az adott naptári évet megelőző 25. évben történt.

12. § (1) A sírhelyek megváltásának és újraváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetőbe történő behajtással kapcsolatos díj, temetőfenntartási hozzájárulással kapcsolatos díj, valamint a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos díj nem kerül megállapításra, a jelen bekezdés szerinti szolgáltatásokat az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

6. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § (1) A köztemetőben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - az üzemeltetőnél legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az önkormányzat ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

(3) Vállalkozók – a temetési szolgáltatást végzők kivételével – a köztemetőben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitását az üzemeltetőnél legkésőbb a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni, a sírhelytábla, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

(6) Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitást legalább 12 nappal korábban kell az üzemeltetőnek bejelenteni, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

7. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

15. §1

1. melléklet az 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek megváltási díjai

A

B

C

1

sírhely típusa

sírhely megváltásának díja bruttó

sírhely újraváltásának díja bruttó

2

egyes sírhely

2.000 Ft

2.000 Ft

3

kettős sírhely

3.000 Ft

3.000 Ft

4

urnasírhely

2.000 Ft

2.000 Ft

5

gyermek sírhely

2.000 Ft

2.000 Ft

1

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.