Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja értelmében „A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között
a) rendeletet alkot;”
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése szerint „A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen:…
2. településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, …);…”
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 41. § (3) bekezdése az önkormányzati rendeletalkotás kapcsán az alábbi szabályozási tárgyköröket nevesíti:
A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg – a köztemetőre vonatkozóan – különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
Sitke község közigazgatási területén a temetkezést jelenleg Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 13/2005. (V.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: hatályos Ör.) szabályozza.
A hatályos Ör. a fenti szabályozási tárgyköröket nem a Tv. önkormányzati rendeletalkotásra felhatalmazó rendelkezéseinek megfelelő (sor)rendben tartalmazza. A hatályos Ör. a közszolgáltatás ellátásához szükséges helyi szabályokat maradéktalanul tartalmazza, de nem korszerű rendelet. A normavilágosság követelménye alapján különösen fontos, hogy a helyi rendelet szabályai mindenki számára világos, a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon, a szabályozás tartalmán túl a szabályozás szerkezeti felépítése is illeszkedjen a törvényi rendelkezésekhez, ezzel is elősegítve a törvényi, kormányrendeleti szabályokkal való együttes értelmezhetőségét, könnyebb átláthatóságát. Ezért indokolt, hogy a hatályos Ör. kerüljön hatályon kívül helyezésre és a hatályos Ör. szabályainak átemelésével, a rendelet felépítésének újraszerkesztésével a Tv. önkormányzati rendeletalkotásra felhatalmazó rendelkezéseihez igazodó, új helyi rendelet kerüljön megalkotásra.
Az új rendelet a hatályos Ör. szabályain nem változtat, így lényegében technikai jellegű jogalkotásról van szó.
A szabályok érdemben nem változnak, így a temetkezéshez kapcsolódó hatályos Ör.-ben annak elfogadása, vagyis 2005 óta változatlan mértékkel szabályozott sírhelydíjak az új rendeletben továbbra sem növekednek, más típusú, a a Tv. alapján szabályozható díj kivetésére ((a temetőüzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatos díjak, temetőbe történő behajtással kapcsolatos díj) pedig továbbra sem kerül sor.
A Tv. 40. § (5) bekezdése alapján „A települési önkormányzat képviselő-testülete, fővárosban a közgyűlés a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményét.” Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesült Vas Megyei Szervezete 2023. március 6. napján kelt véleményében a rendelettervezetet nem kifogásolta.
Részletes indokolás
A 14. §-hoz, az 1–15. §-hoz és az 1. melléklethez
1. alcím: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek (a Tv. 41. § (3) bekezdés a) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
Az 1. § meghatározza a rendelet területi hatályát.
A 2. § meghatározza deklarálja az Önkormányzat szabályozási tárgykörrel kapcsolatos általános feladatát és megjelöli az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett működő köztemetőket.
A 3. § A köztemetők rendeltetésszerű használatához biztosított minimális infrastruktúrát határozza meg.
2. alcím: A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szablyai (a Tv. 41. § (3) bekezdés b) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
A 4. § a köztemető nyitvatartását szabályozza.
Az 5. a ravatalozó használatára, a temetések időpontjára, a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 6. § köztemetőben követendő magatartási szabályokat rögzíti.
3. alcím: A temetési hely gazdálkodási szabályai (a Tv. 41. § (3) bekezdés c) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
A 7. § a sírhelytáblák és temetési helyek kijelölésének, illetve utóbbi igénybe vételének és a temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltásának szabályait tartalmazza.
4. alcím: A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai (a Tv. 41. § (3) bekezdés d) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
A 8. § a temetési helyek típusait határozza meg.
A 9. sírhelyek méreteire vonatkozó rendelkezéseket és a sírhelyek kialakításának alapvető szabályait rögzíti.
A 10. § a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének, a sírgondozásnak a szabályait részletezi
5. alcím: A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja (a Tv. 41. § (3) bekezdés e) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
A 11. § a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát rögzíti.
A 12. § rögzíti, hogy a temetési helyért az 1. melléklet szerinti díjat kell fizetni, továbbá azt, hogy a temetőbe történő behajtással kapcsolatos díj, temetőfenntartási hozzájárulással kapcsolatos díj, valamint a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos díj nem kerül megállapításra.
6. alcím: A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje (a Tv. 41. § (3) bekezdés f) pontja szerinti szabályozási tárgykör)
A 13. § a temetkezési szolgáltatókra és a temetkezési vállalkozókra vonatkozó előírásokat tartalmaz.
7. alcím: Záró rendelkezések
A 14. § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 15. § a hatályos 13/2005. (V.30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
Az 1. melléklet a temetési helyekért fizetendő díjakat tartalmazza.