Kercaszomor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 23

Kercaszomor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.23.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendelet értelmében a költségvetési rendelet képviselő-testület elé terjesztése, és az elemi költségvetésről a Kincstárnak történő adatszolgáltatásra nyitva álló határidő a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépéséhez igazodik.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 2023. január 1-én lépett hatályba, ezért a költségvetési rendelettervezetet a polgármesternek a törvény hatálybalépését követő 45 napon belül kell beterjeszteni a képviselő-testületnek.
A költségvetési tervezet bevételi és kiadási főösszege 62 103 ezer Ft.
A helyi önkormányzatok központi finanszírozása a 2013-ban bevezetett feladatfinanszírozási rendszerben történik, melynek felhasználása adott célokhoz kötött és biztosítania kell a közszolgáltatások megfelelő színvonalú, zavartalan ellátását.
Az önkormányzat működésének állami támogatása, mely tartalmazza az általános támogatást, a szociális, valamint a kulturális feladatok támogatását, összességében 24 141 ezer Ft.
Az adóbevételek tervezése a 2022. évi tényadatok figyelembevételével történt, 11 millió forint bevételt tartalmaz a költségvetés ezen a jogcímen.
Várhatóan az idei évben is folytatódik a közmunkaprogram hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében, melyre elkülönített állami pénzalapból kap az önkormányzat támogatást. A költségvetési tervezet az előző évihez hasonlóan 100%-os bértámogatással számol.
A 2019. évi közmunka program 2019. márciusban indul és a tavalyi évhez hasonlóan 6 fő foglalkoztatásával tervez, melynek személyi jellegű kiadásait és a munkáltatót terhelő járulékokat az önkormányzat költségvetési tervezete tartalmazza.
Működési célú támogatás jogcímen bevételt tervez továbbá a traktorüzemeltetéssel kapcsolatosan a fenntartó önkormányzatoktól.
Az önkormányzat költségvetése a bevételi oldalon számol továbbá a turistaszálló üzemeltetéséből adódóan 400 ezer Ft szállásdíj bevétellel, valamint a csatornahálózat üzemeltetése kapcsán befolyó koncessziós díj bevétellel.
A bevételek között szerepel az előző évi pénzmaradvány igénybevétele 17 millió Ft összegben, melyből 966 ezer Ft pedig a 2023. évi nettó finanszírozás előlege.
A költségvetés kiadási oldalát érinti, hogy 2023. január 1-től ismét emelkedett a garantált bérminimum összege havi 296 400 Ft-ra, mely a falugondnok illetve a traktoros bérét érinti, a közmunkások bruttó bére 116 ezer Ft lett.
A 2023. évi közmunka program várhatóan 2023. márciusban indul (bár erről hivatalos információ, a tavalyi évhez hasonlóan 3 fő foglalkoztatásával tervezünk.
A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke változatlan, 13 %.
Az önkormányzat működésével kapcsolatos dologi kiadásokat az elmúlt évi tényadatokra támaszkodva terveztük. Többletként jelentkezik a megemelkedett költség, illetve közüzemi díjak (áram, gáz).
Az ellátottak pénzbeli juttatásaira fordított összeg az előző évi szinten lett tervezve.
A pénzeszközátadások tekintetében az Óvoda finanszírozása emelkedett az előző évihez képest az egy főre jutó finanszírozási összeg növekedése miatt.
Az őrségi orvosi ügyelet, fizikoterápia finanszírozása 2023. június 30-ig lett betervezve.
2023-ban az Őriszentpéteri KÖH működéséhez is hozzá kell járulni a fenntartó önkormányzatoknak.
A felhalmozási célú kiadások összege 2023-ban 2 360 ezer Ft, tartalmazza a közművelődési támogatásból eszközbeszerzést, a csatornahálózat rekonstrukciós munkáinak költségeit, valamint önkormányzati épület felújítására betervezett összeget.
Ezen felülül az önkormányzat 3 millió Ft felhalmozási célú tartalékot tervez pályázati önerőkre.
Az önkormányzat költségvetése 7 029 ezer Ft működési tartalékot tartalmaz, melyből 966 ezer Ft a 2023. évi nettó előleg.