Magyarszombatfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Magyarszombatfa község szabályozási terve, valamint helyi építési szabályzata jóváhagyásáról szóló 4/2002. (X.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 09- 2016. 06. 09

Magyarszombatfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Magyarszombatfa község szabályozási terve, valamint helyi építési szabályzata jóváhagyásáról szóló 4/2002. (X.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2016.06.09.

Magyarszombatfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljárva a Vas Megyei Kormányhivatal állami főépítészi, környezetvédelmi és természetvédelmi, népegészségügyi, közlekedési, örökségvédelmi, földhivatali, erdészeti és földművelésügyi, növény- és talajvédelmi feladatköreiben eljárva, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvédelmi, vízvédelmi és vízügyi feladatkörében eljárva, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Honvédvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Veszprémi Bányakapitánysága, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szabályozási terv a beépítésre nem szánt területeket sajátos építési használatuk szerint

- közlekedési terület KÁ jelű

- közpark, közkert zöldterület ZKP jelű

- gazdasági célú erdőterület ERG jelű

- védelmi célú erdőterület ERV jelű

- mezőgazdasági terület M jelű

- egyéb rendeltetésű terület E jelű

- egyéb vízgazdálkodási közműépítmények területe Ek jelű

- különleges beépítésre nem szánt nyersanyaglelőhely terület Kübn jelű

területfelhasználási egységekbe sorolja.

2. § A R. 32/A. §-al egészül ki, amelynek alcíme: „Kübn jelű Különleges beépítésre nem szánt nyersanyaglelőhely terület”.

„32/A. §

(1) A nyersanyag lelőhely a szabályozási terven jelölt 0271/8 és 0271/9 hrsz ingatlanok területeit foglalja magába.

(2) A Kübn jelű Különleges beépítésre nem szánt nyersanyaglelőhely területen a külszíni bánya fenntartásával, működtetésével összefüggő üzemi, adminisztrációs és szociális jellegű épületek és építmények helyezhetők el legfeljebb 2 %-os beépítéssel. A bányászati tevékenység befejezése után az épületeket el kell bontani, legkésőbb 12 hónapon belül, a tulajdonos kötelezettségére.

(3) Az övezetben folytatott bányászati tevékenység befejezése után, bányászati rekultivációt kell végrehajtani a rekultivációs tervekben meghatározottak szerint.

(4) Új bánya kutatás, új bányatelek fektetése, illetve bővítése kizárólag a külterület szabályozási terven különleges beépítésre nem szánt nyersanyaglelőhely területen és kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a bányászati tevékenység negatív környezeti hatása (pl. határértéket meghaladó zaj-, rezgésterhelés, légszennyező hatás) a bányászathoz kapcsolódó előzetes vizsgálatban, illetve környezeti hatásvizsgálatban igazolt módon, a Szabályozási terven jelölt beépítésre szánt területeket nem érinti és természeti értéket nem veszélyeztet.

(5) A meglévő anyagnyerő-hely védett madár és kétéltű fajoknak jelenleg is élőhelyéül szolgál, ezért azt egy 3 m-es védőzónát fenntartva a munkálatok során meg kell kímélni.

(6) A bányaterület helyreállítása vonatkozásában – természetvédelmi szempontból – vizes élőhely kialakítása érdekében a felhagyott bányaterületeket a bányászati tevékenység előrehaladásával egyidejűleg, 1:6-os rézsűhajlást kialakítva kell rekultiválni.”

3. § A R. 41. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„d) Külterület Szabályozási Terv módosítása, tervlapszám: SZT-M/2 2015…..”

4. § A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

Magyarszombatfa, 2016. május 23.

Albert Attila Tóth Jenő

Polgármester Jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet 2016. május 25. napján kihirdetésre került.

Tóth Jenő

jegyző