Magyarlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 02

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A tervezet az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletnek (a továbbiakban: Vr.) az önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyon vagyonkezeléssel történő hasznosítására vonatkozó szabályainak módosítására irányul.

A Vr. a szerződéses vagyonkezelők körét a a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 19. pontjában és 11. §-ában foglaltakhoz képest szűkebb körben állapította meg. A tervezet ezt a megszorító rendelkezést úgy módosítja, hogy a vagyonkezelési szerződés megkötésére valamennyi, az Nvt. által elismert vagyonkezelő szervezet esetében lesz lehetőség.

A tervezet elfogadása esetén a Képviselő-testület a vagyonkezelői jog ingyenes átruházásáról dönthet egyházi jogi személy vagyonkezelő esetében is.

A jogalkotás aktualitását az önkormányzat tulajdonában lévő általános iskola vagyonkezelésbe adásának szándéka adja az ingatlanban működő köznevelési intézmény fenntartóváltásával összefüggésben.