Magyarlak Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Magyarlak község helyi építési szabályzatáról szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 29

a Magyarlak község helyi építési szabályzatáról szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

Általános indokolás

A Magyarlak község helyi építési szabályzatáról szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosítását – magánszemély beruházó kezdeményezésére – Magyarlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 31/2020. (X. 22.) Kt. határozattal határozta el. A döntés alapján a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) 32. § (4) bekezdése szerinti egyszerűsített eljárás indult. A HÉSZ módosításának tervezett tartalma:

1. a Magyarlak 0221/34 hrsz.-ú ingatlan tervezett megosztása után a létrejövő 0221/36 és 0221/37 hrsz.-ú ingatlanokon falusias lakóterület kialakítása általános mezőgazdasági terület helyett;

2. az új lakóterület kijelölésével egyidejűleg a Hunyadi János úttól keletre lévő, 2016. évi településrendezési eszközökben kijelölt tervezett lakóterület helyett – az a) pontban kijelölt lakóterülettel közel azonos nagyságban – kertes mezőgazdasági terület kijelölése a 395 hrsz.-ú ingatlanon.

A rendelet szabályainak alkalmazásával megnyílik a beépítés lehetősége a község organikusan fejlődő, a belterülethez közvetlenül csatlakozó, közművesített településrészén, egyidejűleg kijelölésre kerül beépítésre nem szánt övezet olyan ingatlant érintően, amelynek beépítése – elhelyezkedése, közúti megközelíthetőségének hiánya, közművesítetlensége miatt – hosszú távon sem reális.

A kötelezően elhelyezendő személygépkocsik számának meghatározásával elhárítható annak a veszélye, hogy lakás, üdülő építése vagy rendeltetésének megállapítása esetén az építtetőnek (ingatlan-tulajdonosnak) egy személygépkocsi elhelyezéséről se kelljen gondoskodnia. Magyarlakon a közterületen, közúton történő parkolás a biztonságos közúti közlekedés szempontjából évek óta problémát jelent, amit tovább súlyosbítana, ha az érintetteknek a jövőben lakásuk, üdülőjük esetén nem kellene biztosítaniuk legalább egy személygépkocsi elhelyezésének lehetőségét.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A 190/2021. (IV. 21.) Korm. rendelet2021. április 22-i hatállyal módosította az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: OTÉK). A módosítást követően az OTÉK nem tartalmaz a lakás és üdülő önálló rendeltetési egységek után elhelyezendő személygépkocsik számára vonatkozó előírást, hanem annak megállapítását a helyi építési szabályzatra bízza, azzal, hogy a helyi építési szabályzat kötelezően legfeljebb egy személygépkocsi elhelyezését írhatja elő. Amennyiben a helyi építési szabályzat erre vonatkozó rendelkezést nem tartalmaz, az említett rendeltetésű építmények esetében nem szükséges személygépkocsi elhelyezését biztosítani. Az 1. § ezért kiegészíti a HÉSZ 10. §-át, és annak új (3) bekezdéseként az OTÉK 42. § (2a) bekezdése szerinti követelményt alkalmazza.

A HÉSZ záró rendelkezéseihez kerülő új 24. § (2) bekezdés megteremti annak lehetőségét, hogy a módosító rendelet rendelkezéseinek alkalmazására a hatályba lépést megelőzően megindított és folyamatban lévő eljárásokban is sor kerülhessen.

A 2. §-hoz

A rendelet 1. és 2. melléklete szerint módosítja a HÉSZ 1. és 2. mellékletét, azaz a belterületi szabályozási tervet és a külterületi szabályozási tervet, mivel az önkormányzati döntés szerinti módosítások mindkét tervlapot érintik. A szabályozási terv a Tr. 11. § (3) bekezdése szerint a helyi építési szabályzat melléklete.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybalépésének időpontját állapítja meg a Tr. 43. § (1) bekezdés b) pontjának megfelelően.

Jelen indokolást a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni.