Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 8/2020. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 8/2020. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A közelmúltban új sírhelyek megváltásánál, illetve a sírhelyre tervezett síremlék egyeztetése során több rendelkezni jogosult kívánt az adott sírhelytípusra az önkormányzati rendeletben meghatározott méretnél kisebb méretű síremléket állítani (például egyes sírhelyre urnasírhely méretű síremléket). A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő egyes feladatokra, illetve a köztemetők arculatára és a kialakított táblák egységes megjelenésére tekintettel ez a gyakorlat nemkívánatos. Sajnos az sem példa nélküli, hogy a rendelkezni jogosultak és a sírköves vállalkozók nem tesznek eleget a síremlékkel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségüknek. Ezért az önkormányzati rendelet módosítása rögzíti, hogy 1. a síremléknek a sírhely méretével (alapterületével) megegyező méretűnek kell lennie, 2. a síremlék felállítását az üzemeltetővel előzetesen egyeztetni kell, és 3. az előírásoktól eltérően létesített síremlék eltávolítására a temető tulajdonosa jogosult (hasonlóan a biztonságos használatot veszélyeztető sírjelhez, ld. 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 15. §).
A 2. §-hoz
A rendeletmódosítás a temető üzemeltetője számára a tevékenységének végzéséhez kapcsolódóan egyes korlátozások alól mentességet biztosít.
Az 5. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A köztemetők fenntartásával kapcsolatos kiadások növekedése miatt a képviselő-testület által megállapított egyes díjak 2024. január 1-jétől emelkednek.
A 6. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatályba lépésének időpontja a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-ára figyelemmel 2024.01.01. nappal kerül megállapításra.