Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. ( XII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formákról.

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 02. 18

Szerkesztés...

Harasztifalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és

 az egyes szociális ellátási formákról.


Harasztifalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10 § (1) bekezdésében, a 32.§ (3) bekezdésében, valamint az 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja


1. § E rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban, a rászorultak minimális szociális biztonságának megőrzése érdekében megállapítsa a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben biztosított szociális ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárás és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

                                                                    2. A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed Harasztifalu településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező (a településen életvitelszerűen tartózkodó) személyekre, hajléktalan személyekre  az Sztv. 3.§ (1)-(3) bekezdésében, a 4.§ (2)-(3) bekezdésébe, valamint a 6 §-ában meghatározott személyekre.


3. Eljárási rendelkezések


3. § (1) Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális rászorultságtól függő pénzbeli, illetve természetbeli szociális ellátás iránti kérelmet szóban vagy írásban a Vasaljai Közös Önkormányzati Hivatal Rádóckölkedi Kirendeltségén (9784 Rádóckölked, Fő út 92.) kell előterjeszteni. A Kirendeltség igazgatási - szociális előadója a beadott kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, mely során az igazolások, nyilatkozatok szabályszerűségét ellenőrzi.

(2) A normatív lakásfenntartási támogatás igényléséhez a Kirendeltségen biztosított – 3. számú melléklet szerinti - nyilatkozatot, valamint az abban foglalt jövedelem és lakás nagyságának igazolására szolgáló iratot kell mellékelni.

(3) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez a Kirendeltségen biztosított – 2. melléklet szerinti - jövedelemnyilatkozatot, valamint e nyilatkozatban feltüntetett jövedelem valódiságának igazolására szolgáló iratot (nyugdíjszelvény munkáltatói igazolás és egyéb jövedelemigazolást) kell mellékelni.

(4) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják - a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján is megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.

(5) A jövedelemigazolásnál – a havi rendszerességgel járó jövedelem esetében - az irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme. A nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetében - a benyújtás hónapját megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlaga.

(6) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeiről – szükség esetén – az igazgatási-szociális előadó  környezettanulmányt készít.

(7) Nem kell környezettanulmányt felvenni, ha a kérelmező életkörülményei a hivatal előtt ismertek.

(8) A megállapított pénzbeli ellátások 15 napon belül kerülnek kifizetésre, míg a rendszeres szociális támogatásokat – havonta utólag –minden hónap 5. napjáig kell kifizetni a jogosultak részére, melyről a Vasaljai KÖH Rádóckölkedi Kirendeltségének pénzügyi előadója gondoskodik

Szerkesztés...

II. Fejezet

                        Egyes ellátásokra vonatkozó részletes szabályok

             4. Harasztifalu Önkormányzat által nyújtott szociális ellátások


4.§ (1) Szociális rászorultságtól függő

       a) pénzbeli ellátások:

           a. aktív korúak ellátása (rendszeres szociális segély, foglalkoztatást  helyettesítő

               támogatás 

          b. normatív lakásfenntartási támogatás 

          c. önkormányzati segély

        

   b) természetben nyújtott ellátások:

       a. köztemetés

  c) Szociális alapszolgáltatások:

       a. étkeztetés

       b. családsegítés

      c. falugondnoki szolgáltatás

      d. házi segítségnyújtás.


Szerkesztés...

III. fejezet

Pénzbeli ellátások

5. Aktív korúak ellátása


5. § (1) Az aktív korúak ellátására való jogosultság feltételeit, az ellátás összegét a Sztv. 33-37/C. §-ai állapítják meg.

(2) Az aktív korúak ellátására jogosult személy

a.) a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal (9783 Egyházasrádóc, Kossuth L. út      86.),

b) a Vas megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Körmendi Kirendeltségével      (9900 Körmend, Szabadság tér 5.)

c) a jegyzővel a jogszabályban előírtak szerint együttműködni köteles.

6. § (1)  A Sztv. 37. § (1) bekezdésének ab)-d) pontja szerinti esetekben rendszeres szociális segély akkor állapítható meg, ha az aktív korúak ellátására jogosult személy a Sztv. 37/A § szerinti együttműködési kötelezettséget írásban vállalja. Az önkormányzat  által együttműködésre kijelölt szerv a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Székhelye: 9783 Egyházasrádóc, Kossuth Lajos út 86. (továbbiakban: szolgálat).

(2) A rendszeres szociális segélyre jogosult személy   a munkaerő piacra történő visszatérés, megváltozott helyzethez való igazodás céljából történő-együttműködés keretében köteles:

a) felkeresni a Családsegítő és  Gyermekjóléti Szolgálatot  a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül,

b) köteles részt venni az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést segítő program kidolgozásában

c) a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal folyamatosan kapcsolatot tartani,  és az általa meghatározott időpontban megjelenni.

d) A beilleszkedést, illetve a munkába állást segítő program végrehajtása érdekében minden tőle elvárhatót megtenni.

(3) A Szolgálat által szervezett programok típusai az alábbiak lehetnek:

      a) Munkavégzésre történő felkészítés, szinten tartás;

      b) Életmódot formáló tanácsadás;

      c) Más ellátásba juttatás segítése.

(4) A szolgálat 5 munkanapon belül jelzi a jegyzőnek, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.   

(5) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy a számára felróható okból: 

a) a beilleszkedést segítő programban meghatározottakat nem tartja be,

b) a Családsegítő Szolgálat által előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradásának okát 15 napon belül nem igazolja,

        c) a felajánlott – számára megfelelő – munkalehetőséget nem fogadja el,

        d) a felajánlott – számára megfelelő munkalehetőséget elfogadja, de a meghatározott időpontban és helyen munkavégzésre nem jelenik meg.

(6) Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságot annál, aki a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi.

7. § Az az aktív korúak ellátását kérelmező személy, - Sztv. 37 §-ában foglaltak kivételével – aki foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosulttá válik köteles további feltételként a Sztv. 33 § (7) bekezdésében meghatározott lakókörnyezet rendezettségének biztosításának érdekében az alábbi kötelezettséget teljesíteni:

     a) az életvitelszerűen lakott lakás, vagy ház legalább heti 1 alkalommal történő takarításáról;

     b) az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali        

        beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok maradéktalan megszüntetéséről;          

     c) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában három méter széles területsáv, vagy ha a

        járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő terület tisztán tartásáról;

  1. az ingatlan előtt lévő járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán

tartásáról.


Szerkesztés...

                                       6. Normatív lakásfenntartási támogatás

                                                               

8. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakásfenntartási támogatás megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 38. §-ának előírásai az irányadók.


7. Önkormányzati segély


9. § (1) Az önkormányzati segély megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló 1 főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) Az önkormányzati segély mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként minimum  2.000.-Ft,  maximum 40.000.- Ft lehet.

(3) Önkormányzati segélyt évente 2 alkalommal lehet megállapítani.

10.§ Elemi csapás,  hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset  esetében hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az önkormányzati segély mértéke maximum 75.000.-Ft-ig terjedhet.

11. § (1) Közeli hozzátartozó halála esetén akkor állapítható meg önkormányzati segély, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül álló esetében 300 %-át.

(2) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 250.000 Ft.

A közeli hozzátartozó halála esetén a segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a.

(3) A  segély iránti kérelemhez – a temetés követő 30 napon belül – mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A Képviselő-testület -  közeli hozzátartozó halála estén - az önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.




Szerkesztés...

IV. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátás

                                                                       8. Köztemetés

                                                                 

12. § (1) A köztemetés elrendelésére az Sztv. 48. § rendelkezései az irányadók.

(2) Köztemetésként csak a helyben szokásos legolcsóbb temetés rendelhető el.



V. Fejezet

Szociális szolgáltatások



13. § (1) A képviselő-testület a Sztv. Alapján az alábbi alapellátási formákat biztosítja:

- étkeztetést,

- családsegítést,

- falugondnoki szolgáltatást.

              A házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele önkéntes.

(3) Az önkormányzat által nyújtott ellátások iránti kérelmet a Vasaljai Közös Önkormányzati Hivatal Rádóckölkedi Kirendeltségéhez  (9784 Rádóckölked, Fő út 92.) kell benyújtani

(4) Külön eljárás nélkül, haladéktalanul kell étkezést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

Szerkesztés...

9. Étkeztetés


14. § (1) A képviselő- testület az Sztv. 62. §. /1/ bekezdés szerint étkeztetést biztosít.

(2) Étkeztetésben az részesül, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. Törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, továbbá az aki önmaga illetve eltartottjai részére napi egyszeri meleg étkezésről személyi körülményei miatt tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem tud  gondoskodni különösen

 - egészségi állapota,

 - fogyatékossága, pszichiátriai betegsége,

 - szenvedélybetegsége,

 - hajléktalansága miatt.

(3) Az étkeztetést az önkormányzat az Egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola konyhájáról biztosítja a falugondnoki szolgálaton keresztül.

(4) A fizetendő  térítési díj mértékét  az önkormányzat Képviselő-testülete

            85.500 Ft/ hó jövedelem alatt                      350 Ft/ebéd

            85.500-100.000 Ft/hó jövedelem esetén      400 Ft/ebéd

           100.000 Ft/ hó jövedelem felett                     450 Ft/ebéd összegben határozta meg.

(5) a képviselő-testület a szociális étkeztetés megállapításának hatáskörét átruházza polgármesterre.             


                                                                               10. Családsegítés      

                                          

15. § Az önkormányzat a Sztv. 64. §-ában rögzített családsegítés feladatait Egyházasrádóc Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat (9783 Egyházasrádóc, Kossuth út 86.) útján biztosítja.


                                                            11. Falugondnoki szolgáltatás


16. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

      a) étkeztetésben való közreműködés,

   b) házi segítségnyújtásban való közreműködés.

(2) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az étkeztetési ellátás biztosítását.

(3) Az étel szállításért külön díjat nem kell fizetni.

                               

                                                                  12. Házi segítségnyújtás


17. § (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást, a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulással kötött társulási megállapodás alapján biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja a gyógyszerkiváltást.

(3) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes




Szerkesztés...

VI. Fejezet

Záró rendelkezések


18. § (1) A rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló  8/2012. (VI. 29.) számú rendelete a hatályát veszti.


Harasztifalu, 2013. december 31.



                    Vámosné Marksz Mária                                                          Kiss Sándor

                              polgármester                                                                        jegyző


Záradék:


Ezen rendelet az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2013. december 31. napján kihirdetésre került.



                                                                                                               Kiss Sándor

                                                                                                                   jegyző