Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete

2/2017 (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 16

Harasztifalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya Harasztifalu Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságára terjed ki.

2. § Az önkormányzat címrendjét az 1. számú melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetési bevételeit 41.538.140 Ft-ban hagyja jóvá, amelynek forrásai

                                                                                                                                                  Ft-ban

                                                                                              Kötelező                      Önként vállalt

                                                                                   feladatok feladatok

- Önkormányzat működési támogatása                                                    1.200.000                         2.500.000

- Közhatalmi bevételek                                                                          19.330.000

- Működési bevételek                                                                                 470.000

- Felhalmozási célú támogatások                                                            7.500.000

- Finanszírozási bevételek(pénzmaradvány)                                             10.538.140

A költségvetési bevételeket címenkénti, kiemelt előirányzatonként részletezett bontásban a 2., 2.a, 2.b. számú mellékletek tartalmazzák

(2) A 2017. évi költségvetési kiadások összegét 41.538.140 e Ft-ban hagyja jóvá, amelynek kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti jogcímeit a (3) bekezdés tartalmazza.

(3) Költségvetési kiadások előirányzatai:

                                                                                                                                                  Ft-ban

                                                                                           Kötelező               Önként vállalt

                                                                                       feladatok feladatok

- Személyi juttatások                                                                               4.174.246                    3.214.499

- Munkaadókat terhelő járulékok                                                                  864.039                      774.010

- Dologi kiadások                                                                                   17.346.402                   1.162.536

- Egyéb működési célú kiadások                                                               3.307.321

- Társadalom és szociálpolitikai juttatások                                                    648.200

- Beruházási kiadások                                                                             2.546.887

- Felújítási kiadások                                                                                7.500.000

(4) A Képviselő-testület 2017. évre költségvetési hiányt nem állapított meg.

A költségvetési kiadásokat kiemelt előirányzatonként, szakfeladatonként részletezett bontásban a 3., 3.a, 3.b. számú mellékletek tartalmazzák.


4. § (1) A helyi önkormányzat 2017.évben – eredeti előirányzatként 2.546.887 Ft értékű beruházási kiadást tervez. A beruházás összértéke tartalmazza a köztemető kerítésének építését, valamint a zöldterület gazdálkodás munkálatainak elvégzéséhez damilos fűkasza beszerzését.


(2) A helyi önkormányzat 2017. évben 7.500.000 Ft összegben tervez felújítási kiadást. A felújítás forrása államháztartáson belüli támogatás. Polgármesteri hivatal és orvosi rendelő fűtés korszerűsítését tartalmazza.


(3) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális jellegű ellátásokat e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.


(4) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projekteket az önkormányzat nem tervezett.


(5) Az önkormányzatnak az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve nincsen.


(6) A Képviselő-testület 2017. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 5. számú mellékletében állapítja meg.


(7) A Képviselő-testület 2017. évre közfoglalkoztatotti létszámot nem tervez.


(8) Olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várhatóak

a képviselő-testület nem tervezett.


(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.


(10) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 7. számú melléklete tartalmazza.


5. § (1) A költségvetési egyensúly fenntartása érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások eredeti előirányzati szinten való tartását. A bevételek növelésének lehetőségét.


(2) A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület likvid hitel igénybevételét rendelheti el.


(3) Az 5. § (2) bekezdés szerinti intézkedések megtételéről a polgármester gondoskodik, külön Képviselő-testületi döntés alapján.



6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.


  1. Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.



(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.


7. § (1) A Képviselő-testület céltartalékot nem határoz meg.

(2) A Képviselő-testület általános tartalékot nem állapít meg.


8. § A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatokat nem határoz meg.



9. § A 2017. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 8. melléklet tartalmazza.



10. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, gazdálkodásának szabályszerűségéért a jegyző felelős.


11. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.



12. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.



13. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-a.


(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.



14. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.


(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:


a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.


(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.


15. § (1) Ha a helyi önkormányzat harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.


(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.


(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül.


(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.


16. § (1) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


17. § 1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2017. január 01. napjától kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályon kívül helyezi a Harasztifalu Község Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 1/2016. (II.23.) számú rendeletét.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Harasztifalu, 2017. február 15.


                         Vámosné Marksz Mária                                               Kiss Sándor

                                                        polgármester                                                           jegyző


Záradék:


Jelen rendelet 2017. február 15-én a helyben szokásos módon kihirdetésre került.


Harasztifalu, 2017. február 15.

                                                                                                                                 Kiss Sándor

                                                                                                                                       jegyző