Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (II.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 28


Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének

1/2019. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről


Harasztifalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya Harasztifalu Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságára terjed ki.

2. §  Az önkormányzat címrendjét az 1. számú melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat  2019. évi költségvetési bevételeit 66.580.000 Ft-ban hagyja jóvá.

A költségvetési bevételeket címenkénti, kiemelt előirányzatonként részletezett bontásban a 2., 2.a, 2.b. számú mellékletek tartalmazzák  

(2) A 2019. évi költségvetési kiadások összegét  66.580.000 e Ft-ban hagyja jóvá. A költségvetési kiadásokat kiemelt előirányzatonként, cofogonként részletezett bontásban a 3., 3.a, 3.b. számú mellékletek tartalmazzák.

(3) A Képviselő-testület 2019. évre költségvetési hiányt nem állapított meg.                                                                                        

4. § (1) A helyi önkormányzat 2019.évben –  eredeti előirányzatként 15.240.00 Ft értékű felújítási kiadást tervez. A felújítás összértéke tartalmazza a művelődési ház energetikai korszerűsítési kiadásait


(2) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális jellegű ellátásokat e rendelet 4számú melléklete tartalmazza.


(3) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projekteket az önkormányzat nem tervezett.


(4) Az önkormányzatnak az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve nincsen.


(5) A Képviselő-testület 2019. évre  engedélyezett létszámkeretét e rendelet  5.  számú mellékletében állapítja meg.


(6) A Képviselő-testület 2019. évre közfoglalkoztatotti létszámot nem tervez.


(7) Olyan  fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várhatóak    

a képviselő-testület nem tervezett.


(8) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 6. melléklete tartalmazza.


(9) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 7.  melléklete tartalmazza.


5. § (1) A költségvetési egyensúly fenntartása érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások eredeti előirányzati szinten való tartását. A bevételek növelésének lehetőségét.


(2) A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület likvid hitel igénybevételét rendelheti el.


(3) Az 5. § (2) bekezdés szerinti intézkedések megtételéről a polgármester gondoskodik, külön Képviselő-testületi döntés alapján.



6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület  pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.


  1. Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.



(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.


7. § (1) A Képviselő-testület céltartalékot nem határoz meg.

       (2) A Képviselő-testület  általános tartalékot nem állapít meg.


8. § A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatokat nem határoz meg.



9. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, gazdálkodásának szabályszerűségéért a jegyző felelős.


10. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.



11. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.



12. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-a.


(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős,  megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.



13. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.


(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:


a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.


(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.


14. § (1) Ha a helyi önkormányzat harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.


(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.


(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

 a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül.


(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.           

                                                                 

15. § (1) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


16. § 1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba,  rendelkezéseit azonban 2019. január 01. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályon kívül helyezi a Harasztifalu Község Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló 1/2018. (II.22.) számú rendeletét.




Harasztifalu, 2019. február 27. 


                                                                                              


                                       Vámosné Marksz Mária                                      Kiss Sándor          

                                                                          polgármester                                                  jegyző





Záradék:


A rendelet 2019. február 27-én  a helyben szokásos módon  kihirdetésre került.


Harasztifalu, 2019. február 27.

                                                                                                                           Kiss Sándor

                                                                                                                               jegyző       

                                                                                                                       

Mellékletek