Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 04- 2022. 05. 31

Harasztifalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2021.03.04.

Harasztifalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésben biztosított jogkörében Harasztifalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva Harasztifalu Község Polgármestere a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Harasztifalu Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságára terjed ki.

2. § Az önkormányzat címrendjét az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetési bevételeit 36.376.856.- Ft-ban hagyja jóvá. A költségvetési bevételeket címenkénti, kiemelt előirányzatonként részletezett bontásban a 2.a, 2.b., 2. mellékletek tartalmazzák

(2) A 2021. évi költségvetési kiadások összegét 36.376.856.- Ft-ban hagyja jóvá. A költségvetési kiadásokat kiemelt előirányzatonként, kormányzati funkciónként részletezett bontásban a 3.a, 3.b., 3. mellékletek tartalmazzák.

(3) A Képviselő-testület 2021. évre költségvetési hiányt nem állapított meg.

4. § (1) A helyi önkormányzat 2021.évben – eredeti előirányzatként 1.524.000.-Ft értékű felújítási kiadást és 381.000.-Ft értékű eszközbeszerzést irányoz elő.

(2) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális jellegű ellátásokat e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(3) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projekteket az önkormányzat nem tervezett.

(4) Az önkormányzatnak az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerve nincsen.

(5) A Képviselő-testület 2021. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 5. mellékletében állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület 2021. évre 1 fő közfoglalkoztatotti létszámot tervez.

(7) Olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várhatóak a képviselő-testület nem tervezett.

(8) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(9) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A költségvetési egyensúly fenntartása érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások eredeti előirányzati szinten való tartását. A bevételek növelésének lehetőségét.

(2) A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület likvid hitel igénybevételét rendelheti el.

(3) Az 5. § (2) bekezdés szerinti intézkedések megtételéről a polgármester gondoskodik, külön Képviselő-testületi döntés alapján.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

7. § (1) A Képviselő-testület céltartalékot nem határoz meg.

(2) A Képviselő-testület általános tartalékot nem állapít meg.

8. § A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatokat nem határoz meg.

9. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, gazdálkodásának szabályszerűségéért a jegyző felelős.

10. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

12. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-a.

(2) Sikeres pályázat esetén a a pályázat írást végző az elnyert a pályázati összeg 5%-ának mértékéig részesülhet jutalmazásban.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

13. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.

14. § (1) Ha a helyi önkormányzat harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

15. § (1) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

16. § 1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2021. január 01. napjától kell alkalmazni.