Harasztifalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 03

Harasztifalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.03.

Harasztifalu Község Önkormányzata képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed Harasztifalu Község Önkormányzata által fenntartott közösségi színtérre.

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés lehetőségét, a rendelkezésére álló anyagi eszközök figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, a feladat ellátásához biztosítja a személyi és tárgyi feltételeket:

(2) helyszínt biztosít a művelődési, vagy közösségei tevékenységek végzéséhez,

(3) a településen működő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

(4) évente egy alkalommal fórum megtartásának lehetőségét biztosítja a művelődő közösségek vezetőinek bevonásával.

3. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés feladatainak a támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színtér fenntartásával,

b) költségvetés keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával (községben működő helyi civil szervezetek)

c) pályázati lehetőségek felkutatásával, és az ezekhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési tevékenységhez szükséges közösségi színteret az alábbi címen működteti - 9784 Harasztifalu, Fő utca 29.

(2) A közösségi színtér a hét négy napján 4 órában tart nyitva, amelyből 1 nap szombatra esik, továbbá 1 napon 15:00-19:00 óráig tart nyitva.

5. § Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében tervezi meg a közösségi színtér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatás ellátásához szükséges forrásokat. A kötelező feladatok forrása lehet feladatfinanszírozás, pályázati összeg, saját bevétel.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.