Felsőjánosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 02. 15

Felsőjánosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.02.15.

Felsőjánosfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Felsőjánosfa község közigazgatási területén lévő köztemetőre.

(2) Felsőjánosfa területén a következő köztemető helyezkedik el „Községi köztemető” 234 hrsz.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lezárt temető nincs.

(4) Felsőjánosfa Község Önkormányzata (továbbiakban fenntartó, üzemeltető) gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról és üzemeltetéséről.

(5) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemetőként működik, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

2. A temető fenntartása, üzemeltetése és az üzemeltető nyilvántartási kötelezettsége

2. § Az önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő, a tulajdonában lévő temető fenntartásáról, üzemeltetéséről.

3. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

(2) A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére az üzemeltető hulladéktároló konténereket, illetve egyéb hulladéktároló edényzetet köteles biztosítani, melyeket a temetőben kell elhelyezni.

(3) A tároló edények, konténerek ürítéséről és elszállításáról szükség szerinti rendszerességgel kell gondoskodni.

4. A temető használati és igénybevételi rendje

4. § (1) A temetőt a nyitvatartási időben lehet látogatni. A temető használatával és igénybevételével kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeket az önkormányzat hivatala ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyitvatartási idő folyamatos.

5. § (1) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a temető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják. A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a szemetelés, a növényi és a sírokról, sírboltról származó hulladék sírok közötti tárolása.

b) járművel közlekedni – kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, valamint az üzemeltető engedélyével síremlék-készítés céljából szállítást végző járművet –,

c) kerékpározni, kerékpárt bevinni – a kerékpárt a parkolóban elhelyezett tárolóban kell tárolni,

d) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni,

e) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

f) minden olyan magatartás, amely a temető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

6. § (1) A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

(2) Az (1) bekezdésnek megfelelő kegyeleti tárgyakat akkor lehet szabadon elhelyezni a sírokon, ha azok – méretüknél fogva – nem kötöttek engedélyhez.

7. § (1) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(2) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni. A temetési helyre elhelyezett növények esetében is biztosítani kell azt, hogy azok a temetési helynél nagyobb területet ne foglaljanak el.

8. § (1) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek gondoznia kell.

(2) A sírhelygondozás során a keletkezett hulladékot nem szabad a sírhely mellett vagy a sírhelyek között tárolni, azt a hulladékgyűjtőben kell elhelyezni.

(3) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, bepiszkítani. (4) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók vagy temetői tárgyak épségét.

9. § A temetőhasználók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a temető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni, a temető tárgyaira vigyázni,

b) a temetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

10. § A temetőhasználó a temetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen. A temetőben tilos bármilyen célból tüzet rakni.

5. A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

11. § Nem kötelező a temető ravatalozójának használata, ha a temetőbe szállított halott a kötelező azonosítást követően haladéktalanul eltemetésre kerül.

12. § A temetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő holttesteket a temetésig a ravatalozó épületben kell tartani.

6. A temetési hely gazdálkodási szabályai, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

13. § A temetési hely kiadásának rendjét, így az elhunytat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha az eltemettetőnek van a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga, és ezzel a joggal élni is kíván.

14. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama nem kerül megállapításra.

7. A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása

15. § A temetési hely lehet

a) gyermeksírhely,

b) egyes sírhely,

c) kettős sírhely,

d) sírbolt (kripta)

e) urnasírhely,

f) urnasírbolt 130 cm x építési engedély szerint

g) urnafal

16. § (1) A sírhelyek méretei

a) gyermeksírhely, 130 cm x 60cm

b) egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles

c) kettős sírhely 210 cm hosszú, 190 cm széles

d) sírbolt (kripta) 230 cm hosszú, 220 cm széles

e) urnasírhely, 60 cm x 60 cm

f) urnasírbolt 130 cm x építési engedély szerint

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm.

17. § (1) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre maximum 4 urna helyezhető el.

(2) A temetőben biztosított az urnafalban történő temetkezés. Az urnafal 20 db urnatartó helyet tartalmaz, egy urnahely 1 db normál méretű hamvakat tartalmazó urna elhelyezésére szolgál. Az urnatartó hely megváltási díja 50.000 Ft, melyet a temetés napjáig rendezni szükséges. Részletfizetési lehetőség nincs.

(3) A hamvak temetőben való szétszórási lehetőségét az önkormányzat nem biztosítja.

8. A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételei

18. § (1) A temetőben kegyeleti közszolgáltatást a temető tulajdonosa, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel rendelkező végezhet.

(2) A köztemető fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.

9. A köztemetőben a szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

19. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) koporsós illetve urnás betemetés, illetve rátemetés, valamint urnafalba elhelyezés napjától számított 30 év,

b) sírbolt esetén 60 év.

20. § (1) A temetési helyek megváltásáért, újraváltásáért díjat kell fizetni. A sírhelyek megváltásának és újraváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza

(2) A temetőben vállalkozási szerződés keretében munkát végző személynek temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetnie.

(3) A temetőbe behajtásért díjat nem kell fizetni.

10. Záró rendelkezések

21. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.

22. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Felsőjánosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről szóló 8/2009. (IX.01.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet a 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek megváltási díjai

Sírhely típusa

Sírhely megváltásának díja

Sírhely újraváltásának díja

Egyes sírhely

5 000 Ft

5 000 Ft

Kettős sírhely

10 000 Ft

10 000 Ft

Sírbolt (Kripta)

50 000 Ft

50 000 Ft

Urnasírhely

5 000 Ft

5 000 Ft

Urnasírbolt

15 000 Ft

15 000 Ft

Urnafalban urnafülke

50 000 Ft

50 000 Ft