Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 01. 10- 2021. 09. 30

Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról


Ispánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32.§ (3) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 60.§ (4) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92. § (1) és (2) bekezdésében valamint a 132.§ (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet célja


1.§ E rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben biztosított szociális ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


A rendelet hatálya


2.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a Ispánk településen állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Ispánk községben tartózkodó szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.)  3.§ (1) – (3) bekezdéseiben meghatározott személyekre.

(2)  A rendelet hatálya kiterjed továbbá a Szoctv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre is.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.


Értelmező rendelkezések


3.§ E rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülmény: nagy összegű elemi kár, hosszantartó súlyos betegség, magas gyógyszerköltség, jövedelem igazolt elvesztése, gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő, aktív korúak ellátásában részesülő személy, nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi  összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg. 


Eljárási rendelkezések és hatásköri szabályok


4.§ (1)  A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a Szoctv. rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet függelékében meghatározott formanyomtatványokon is be lehet nyújtani:

a) rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza,

b) köztemetés iránti formanyomtatványt a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

(3) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó és a képviselő-testület hatáskörébe tartozó átruházott hatáskörű kérelmeket az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalban (9941 Őriszentpéter, Városszer 106.) kell benyújtani.

(4) A kérelmező - figyelemmel a Szoctv. 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti, melynek során a környezettanulmányt, az iratok beszerzését a Hivatal ügyintézője készíti el.


5.§ (1) A „rendkívüli élethelyzetben nyújtandó-”, „tanévkezdési-”, és „temetési-” rendkívüli települési támogatás, a köztemetés, és a szociális étkeztetés elbírálása átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.

  (2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak meghozatalát követő ülésén tájékoztatja.

(3) A családsegítés, a házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézményhez (8999 Zalalövő Kossuth u. 4.) kell benyújtani, amelyek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik. A Környezettanulmányt az intézményvezető készítteti el.

 (4) Az intézményvezető hatáskörébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat érintő döntésével kapcsolatos panaszt írásban a polgármesternek címezve a Hivatalban lehet előterjeszteni, aki a panaszt köteles 15 napon belül az intézkedésre jogosulthoz továbbítani, vagy 15 napon belül köteles elbírálni és írásban megválaszolni.

(5) A szociális ellátások folyósításának ellenőrzéséről a Hivatal jegyzője gondoskodik.


II. Fejezet


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Rendkívüli települési támogatás



Rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás


6.§ (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartással gonddal küzdő személyt, családot, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350%-át, egyedülálló esetén 400%-át.


(2) Létfenntartási gondnak kell tekinteni azt a helyzetet, ha a család bevételeire, valamint fizetési kötelezettségeire tekintettel nem tudja fedezni azokat a szükségleteit, amelyek a társadalom tagjai részéről elfogadottak, és amely szükségleteik kielégítésének elmaradása rövid vagy hosszú távon fizikai vagy mentális károsodáshoz, a hátrányos helyzet újratermelődéséhez, társadalmi kirekesztődéshez, hajléktalansághoz vezethet.

 (3) Létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet és alkalmanként jelentkező váratlan többletkiadások:

  1. elemi kár, baleset,
  2. hosszantartó, súlyos betegség,
  3. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  4. gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

 (4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást vagy nyilatkozatot.

(5)  A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérhet.

(6) A rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás egy kérelmező részére naptári évenként maximum négy alkalommal adható a rászorultsághoz igazodóan.


Tanévkezdési támogatás


7.§ (1) A gyermek és a fiatal felnőtt részére a gyermekneveléssel és iskoláztatással összefüggő rendkívüli települési támogatás legfeljebb a jogosult 23. életévének betöltéséig állapítható meg.

(2) A gyermek, fiatal felnőtt nevelése, beiskolázása támogatása tárgyában az (1) bekezdésben foglalt korhatárra tekintettel benyújtott rendkívüli települési támogatási kérelmet minden év augusztus 1. és szeptember 1. között lehet előterjeszteni.

(3) Tanévkezdési támogatás akkor állapítható meg, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át. 


Temetési  támogatás


8.§ (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti az elhunyt ispánki lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját, vagy a temetésről gondoskodó más személyt, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A létfenntartása akkor veszélyeztetett, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át. 

(2)  Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

  1. jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat;
  2. nyilatkozatot a temetési költségek összetételéről, nagyságáról és a költségek viselőjéről;
  3. amennyiben a haláleset nem helyben történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

 (3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 300.000 Ft.

 (4) A (1) bekezdésben szabályozottak szerint megállapított rendkívüli települési támogatás összege a (3) bekezdésben meghatározott összeg 10%-a, 30.000,- Ft.

 (5) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a (4) bekezdésben meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet azzal, hogy a rendkívüli települési támogatás összege elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását különösen veszélyezteti.

(6) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 60 napon belül lehet benyújtani.


III. Fejezet


Szociális rászorultságtól függő természetbeni ellátások


Köztemetés


9. § (1) A polgármester köteles gondoskodni az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a Szoctv. 48 § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén.

(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %, egyedül élő esetében 350%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat. Különösen méltányolható esetben a polgármester ettől a jövedelemhatártól eltérhet.

(3) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

IV. Fejezet


Szociális szolgáltatások


10.§ Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) az étkeztetést,

b) a házi segítségnyújtást a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény útján,

c) a családsegítést a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény útján,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a KOLPING Gondozási Központ Lenti és Kistérsége (8960 Lenti, Templom tér 11.) útján,

e) falugondnoki szolgáltatást az önkormányzat falugondnoki szolgálata útján.


Étkeztetés

11.§  Az étkeztetést az Önkormányzat Őriszentpéter Város Önkormányzata konyhájáról biztosítja az Szoctv. 62.§-ában meghatározottak szerint.


Falugondnoki szolgáltatás

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok


12. § A falugondnoki szolgáltatást külön rendelet szabályozza.




V. Fejezet


Térítési díj


13. §  (1) Az ellátásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult köteles megfizetni. Az ellátott által ténylegesen fizetendő személyi térítési díjat a (1)-(2) bekezdés valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc.tv.) 116. § (3) bekezdésének együttes alkalmazásával kell megállapítani.

(2) Az Önkormányzat a szociális étkeztetésben részesülő jövedelme alapján az étkeztetésért fizetendő, személyi térítési díjat az alábbiak szerint állapítja meg:

Ha az igénybevevő jövedelme

  1. a mindenkori öregségi nyugdíj 250%-át nem haladja meg a fizetendő személyi térítési díj az intézményi térítési díj 70 %-a,”
  2. a mindenkori öregségi nyugdíj 300%-át nem haladja meg a fizetendő személyi térítési díj az intézményi térítési díj 80 %-a
  3. a mindenkori öregségi nyugdíj 400 %-át nem haladja meg  a fizetendő személyi térítési díj az intézményi térítési díj 90 %-a,
  4. a mindenkori öregségi nyugdíj 400 %-át meghaladja a fizetendő személyi térítési díj az intézményi térítési díj 100 %-a.

(3)A házi segítségnyújtás térítési díját Zalalövő Város Önkormányzata állapítja meg a társulási megállapodás alapján.

(4)A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítési díját a KOLPING Gondozási Központ Lenti és Kistérsége (8960 Lenti, Templom tér 11.) állapítja meg.


VI. Fejezet

Záró rendelkezések


14. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások szabályairól szóló 8/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete.


Ispánk, 2015. február 12.




Tamaskó Gábor Tamás

polgármester




Tóth Jenő

jegyző



Kihirdetési záradék:



A rendelet 2015. február 27. napján kihirdetésre került.



                                                             Tóth Jenő

                                                                jegyző