Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2024.04.01.

Ispánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) és (2) bekezdésében valamint a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmeket írásban az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalban (9941 Őriszentpéter Városszer 106. – a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványokon lehet benyújtani:

a) a rendkívüli települési támogatás, a temetési, és a születési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a rendelet 1. számú melléklet tartalmazza,

b) köztemetés iránti formanyomtatványt a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) A kérelmező – figyelemmel a Szoctv. 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra – a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

(4) A rendkívüli települési támogatás, a születési támogatás, a temetési támogatás, valamint a köztemetés elbírálása átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.

(5) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak meghozatalát követő ülésén tájékoztatja.

(6)1 E rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülmény: nagy összegű elemi kár, hosszantartó súlyos betegség, magas gyógyszerköltség, jövedelem igazolt elvesztése, gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő, aktív korúak ellátásában részesülő személy, nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

2. § (1) A családsegítés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézményhez (8999 Zalalövő, Kossuth u. 4.) kell benyújtani, amelyek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik. Környezettanulmányt az intézményvezető készítteti el. A szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés iránti kérelmeket az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalba (9941 Őriszentpéter Városszer 106.) kell benyújtani, a kérelmek elbírálása átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Az intézményvezető és a polgármester hatáskörébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat érintő döntésével kapcsolatos panaszt írásban a polgármesternek címezve a Hivatalban lehet előterjeszteni, aki a panaszt köteles 15 napon belül az intézkedésre jogosulthoz továbbítani, vagy 15 napon belül köteles elbírálni és írásban megválaszolni.

(3) A szociális ellátások folyósításának ellenőrzéséről az Hivatal jegyzője gondoskodik.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

3. § Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás a rendkívüli települési támogatás, valamint a települési támogatásként nyújtott születési támogatás, temetési támogatás.

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1)2 A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 400%-át.

(2) Létfenntartási gondnak kell tekinteni azt a helyzetet, ha a család bevételeire, valamint fizetési kötelezettségeire tekintettel nem tudja fedezni azokat a szükségleteit, amelyek a társadalom tagjai részéről elfogadottak és amely szükségleteik kielégítésének elmaradása rövid vagy hosszú távon fizikai vagy mentális károsodáshoz, a hátrányos helyzet újratermelődéséhez, társadalmi kirekesztődéshez, hajléktalansághoz vezethet. Létfenntartási gondoknak tekintendő különösen:

a) megfelelő élelmezés hiánya,

b) a lakhatás elvesztésének veszélye,

c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye: villany, gáz, vízközmű kikötése és a fatüzeléses fűtés biztosításának hiánya, önhibáján kívül,

d) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány, kórházi kezelés

e) a megfelelő ruházkodás hiánya,

f) ha a család anyagi erőforrásai nem elegendőek a szükséges tanszer, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megvásárlására,

g) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlása,

h) gyermek, fiatal felnőtt beiskolázása, illetve gyermek óvodakezdése,

i) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

j) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

k) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségnyújtás,

l) napi megélhetési gondok.

(3) Létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet és alkalmanként jelentkező váratlan többletkiadások:

a) elemi kár, baleset,

b) hosszantartó, súlyos betegség,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

d) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást vagy nyilatkozatot, nevezetesen a:

a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b) gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást,

c) terhes gondozásról szóló igazolást,

d) elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást számlákkal alátámasztva,

e) étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,

f) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,

g) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát

(5) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérhet.

(6)3 Rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás eseti jelleggel egy alkalommal adható azzal, hogy a támogatás egyszeri összege nem haladhatja meg személyenként a 60.000 Ft-ot.

(7)4 Abban az esetben, ha a létfenntartási nehézségek az egyszeri alkalommal biztosítható támogatással nem megoldhatóak, akkor a (6) bekezdésben meghatározott támogatás maximum három egymás utáni alkalommal állapítható meg úgy, hogy éves viszonylatban a támogatás összege nem haladhatja meg személyenként a szociális vetítési alap összegének 450 %-át.

Születési támogatás

5. § (1)5 A polgármester születési támogatásban részesítheti az újszülött ispánki lakóhellyel rendelkező anyját, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 400%-át.

(2) A születési támogatás egyszeri alkalommal adható 50.000 Ft összeg.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születésének anyakönyvezését követő 60 napon belül lehet benyújtani.

Temetési támogatás

6. § (1)6 A polgármester temetési támogatásban részesítheti az elhunyt ispánki lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját, vagy a temetésről gondoskodó más ispánki lakóhellyel rendelkező személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A létfenntartása akkor veszélyeztetett, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 400%-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat;

b) nyilatkozatot a temetési költségek összetételéről, nagyságáról és a költségek viselőjéről;

c) amennyiben a haláleset nem helyben történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

d) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 300.000 Ft.

e) A (1) bekezdésben szabályozottak szerint megállapított rendkívüli települési támogatás összege a (1) bekezdésben meghatározott összeg 20%-a, 60.000 Ft.

f) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a (4) bekezdésben meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet azzal, hogy a rendkívüli települési támogatás összege elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását különösen veszélyezteti.

g) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 60 napon belül lehet benyújtani.

III. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

Köztemetés

7. § (1) A polgármester köteles gondoskodni az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a Szoctv. 48. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén.

(2)7 A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 400 %-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat. Különösen méltányolható esetben a polgármester ettől a jövedelemhatártól eltérhet.

(3) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

Étkeztetés

8. § (1) A polgármester átruházott hatáskörben dönt a szociális étkeztetés igénybevételéről. A szociálisan rászorult személy részére a napi egyszeri meleg ételt (ebédet) biztosít térítési díj ellenében.

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Az étkezés igénybevételéhez a jogosultságot az alábbiak alapozzák meg:

1. a (2) bekezdés esetében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jövedelemigazolás vagy személyi igazolvány,

2. a (3) és (5) bekezdés esetében a háziorvos, kezelőorvos, szakorvos igazolása,

3. a (4) bekezdés esetében a fogyatékossági támogatásról, vagy az emelt összegű családi pótlékról szóló határozat.

(7) A (6) bekezdés b) pontja szerinti igazolásnak ki kell térnie a megbetegedés, mozgáskorlátozottság fennállásának várható időtartamára. Az étkezésre való jogosultság erre az időtartamra, határozott időre állapítható meg. A jogosultság lejártát megelőzően az ellátott egészségi állapotát felül kell vizsgálni és amennyiben jogosultsága továbbra is fennáll, az ellátás – a megfelelő orvosi igazolás ismételt csatolásával – meghosszabbítható.

(8) Azon jövedelemmel nem rendelkező, egészségi állapota miatt rászorult személy, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni, térítésmentesen jogosult napi egyszeri meleg ételt (ebédet) igénybe venni.

(9) Az étkeztetés szociális ellátásként hivatalból is megállapítható.

(10) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

(11)8 A szociális étkeztetés térítési díja 795 Ft/adag. Az Önkormányzat a szociális étkeztetésben részesülő jövedelme alapján a kedvezményeket alábbiak szerint állapítja meg: Ha az igénybe vevő jövedelme

a) 0-100.000 Ft a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 35 %-a,

b) 100.001-130.000 Ft a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 25 %-a,

c) 130.001-160.000 Ft a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 15 %-a,

d) 160.001 Ft felett a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 5%-a.

(12) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 1 hónapig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) a személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

Falugondnoki szolgálat

9. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó szociális alapellátási feladatok:

a) étkeztetésben,

b) házi segítségnyújtásban,

c) családsegítésben és

d) közösségi szociális információk szolgáltatásában való közreműködés.

(2) A falugondnoki szolgáltatás részletes szabályait külön rendelet szabályozza

Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

10. § (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás keretében, a Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézmény útján biztosítja.

(2) Az önkormányzat a családsegítés feladatokat Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás keretében, a Zalamenti és Őrségi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

12. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM
Személyi adatok
Az ellátást igénylő neve:...................................................................................................................
Leánykori neve:.................................................................................................................................
Anyja neve:........................................................................................................................................
Születési helye, időpontja:.............................................................. Családi állapota:.......................
TAJ száma:……………………………… Adóazonosító jele: .... ……………………………..
Havi nettó jövedelme: ……………………Telefonszáma:.............
Közös háztartásban élők havi nettó összes jövedelme:.....................................................................
Egy főre jutó havi nettó jövedelem:..................................................................................................
Bejelentett lakóhelye:........................................................................................................................
Tartózkodási helye:...........................................................................................................................
Postacíme:..........................................................................................................................................
Pénzintézeti számlaszáma: ...............................................................................................................
Ha az igénylő nem cselekvőképes, a törvényes képviselő neve, címe:.............................................
...........................................................................................................................................................
Bejelentett lakóhelye:........................................................................................................................
Felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen a*: lakóhelyemen - tartózkodási helyemen élek
A kérelmezővel közös lakásban élők adatai:

Név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Rokoni kapcsolata a kérelmezőhöz:

Nettó jövedelem:

TAJ-szám:

Nyilatkozom, hogy a települési támogatást:
- a létfenntartást veszélyeztető kiadásokra tekintettel,
- temetési költségekre tekintettel,
- gyermek születésére tekintettel (megfelelő aláhúzandó)
A kérelem indokolása:………………………………………………........................................
......................................................................................................................................................
Dátum: ………………………………………………….
…………………………………………
aláírás
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. kérelmező és családtagjai (kérelmezővel egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó közeli hozzátartozók) jövedelemigazolásait az alábbiak szerint:

– rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

– nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap jövedelmét,

- nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kérelmező esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság értesítését a tárgyév január 1. napján érvényes nyugdíj összegéről, valamint a kérelem benyújtásakor érvényes nyugdíjigazolást.

2. A támogatás megalapozottságát igazoló dokumentum, igazolás, nyilatkozat.

2. melléklet

K É R E L E M KÖZTEMETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
A KÉRELMEZŐ ADATAI:
Neve: .......................…………………………………….…………..………….………….……
Születési neve:.......................……………………………………................................................
Születési helye:………………………………...……, ideje:…év ……………….hó………nap
Anyja neve:………………………………………………………………………………..…..
TAJ száma:: ................................................................Adószáma:: ......………................……...
Családi állapota:………………………………..….. Állampolgársága:………….....………….
Lakóhelye:……... ................……………………….………………………..…..........................
……………………………………...…..út, utca, tér ……….sz. …….. em., fszt. …..…….asz.
Tartózkodási helye:………....………………………………………………..………………….
Telefonszáma (nem kötelező megadni):………………………………………………………...
Jogosult tartására köteles személy alapvető személyazonossági adatai:
(ha a kérelmező kiskorú vagy gondnokolt abban az esetben kell a törvényes képviselőnek kitöltenie)
Név………………………………………………………………………………………………
Anyja neve………………………………………………………………………………………
Születési helye, ideje:……………………………………………………………………………
Az Szt. 3. §. (3) bekezdése szerinti személy esetében a Magyarországon tartózkodás jogcíme, hozzátartozó esetén rokoni kapcsolata:……………………………………………………….....
AZ ELHUNYT ADATAI:
Neve: ........................................................................……………………………………………
Születési neve:.......................…………………………………………….……………………
Születési helye…………………………………, ideje:….....év………………..hó……….nap
Anyja neve:………………………………………….…………………………………………..
TAJ száma:: ..................................Családi állapota:………………… Foglakozása:…………...
Utolsó bejelentett lakóhelye:……………................…………………………………………….
Tartózkodási helye:………………………………………………….Állampolgársága:………..
Hallotti anyakönyvi kivonat száma:……………………………………Vallása:……………….

I. A KÉRELMEZŐVEL EGY LAKÁSBAN EGYÜTT ÉLŐ – OTT BEJELENTETT LAKÓHELLYEL VAGY TARTÓZKODÁSI HELLYEL RENDELKEZŐ- KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK, AZAZ A CSALÁD TAGJAINAK ADATAI:

NÉV, LEÁNYKORI NÉV

SZÜLETÉSI IDŐ,
ROKONSÁG
MEGJELÖLÉSE

ANYJA LEÁNYKORI NEVE


CSALÁDI ÁLLAPOTA


FOGLAL- KOZÁS


A KÉRELEM RÖVID INDOKOLÁSA (A megfelelő indokolást kérjük aláhúzni!)
……………………………………..helységben 20….év………………..hó…………. napján elhunyt………………………………………………….………………………….……(név)
- hozzátartozóm eltemettetéséről nem tudok gondoskodni, mivel a temetési költségek viselése a magam, illetve a családom megélhetését veszélyezteti;
- az elhunytnak nincs vagy nem lelhető fel eltemettetésére köteles hozzátartozója,
ezért kérem az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetését.
Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti!

II. JÖVEDELEM NYILATKOZAT

A jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

Házastárs/élettárs jövedelme

A családban élő további közeli hozzátartozó(k) jövedelme

1.) Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem

2.) Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3.) Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.) Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ellátás

5.) Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátás

6.) Egyéb jövedelem

7.) Összes jövedelem

EGY HÓNAPRA JUTÓ NETTÓ JÖVEDELEM: ..................................................................Ft.
EGY FŐRE JUTÓ NETTÓ HAVI JÖVEDELEM: ................................................................ Ft.
N Y I L A T K O Z A T O K
A KÖZTEMETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEMHEZ :
Alulírott:................................................……………...............,,……………….…………………………..…………………………………………………………………………………….. szám alatti lakos,
- a kérelemhez mellékelt tájékoztatóban foglaltak ismeretében - büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelmemben megjelölt adatok a valóságnak mindenben megfelelnek, egyben az alábbi nyilatkozatokat teszem
Hozzájárulok, néhai ………………………………………………………………………………………………volt
……………………………………………………………………………………………….. szám alatti lakos hamvasztással (bemosással) történő köztemetéséhez.
Hozzájárulok, hogy személyi adataimat az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal számítógépes adatbázisában rögzítsék és azokat a köztemetés megállapításával összefüggően más - az ügyben hatáskörrel rendelkező - igazgatási szervek, illetve a határozatban megjelölendő gazdálkodó szervezet tudomására hozzák.
................................, 20….. év ........…………........hó ………….. napján
.................…………….............
a kérelmező aláírása
A HIVATAL TEMETÉSSEL KAPCSOLATOS FELJEGYZÉSEI:
A temetés költsége:……………………………………………………………………………
A temetés időpontja:……………………………………………………………………………
A temetés helye:…………………………............parcella száma:……………………………
A temetés költségének megtérítésére:……………………………..……………önkormányzata
kötelezhető.
A hamvakról…………………………………………………….. (hozzátartozó) gondoskodik.
T Á J É K O Z T A T Ó
A köztemetés megállapítása iránti kérelem nyomtatványának kitöltéséhez
Tisztelt Ügyfelünk!
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt). 48. §- a, alapján Ispánk Község Önkormányzata közigazgatási területén a polgármester önkormányzati hatáskörben:
A halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül - gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

1. nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

2. az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

A köztemetés hamvasztásos bemosás formában történik, a hozzátartozó(k) írásbeli

hozzájárulásával. Amennyiben nincs, vagy nem lelhető fel hozzátartozó a köztemetés hagyományos koporsós formában történik.

A köztemetés szolgáltatási csomagjától eltérő kegyeleti terméket, szolgáltatást a hozzátartozó nem kérhet!

Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattal, illetve az eltemettetésre köteles személlyel szembeni, továbbá az esetleges hagyatékkal kapcsolatos igényeket kötelező érvényesíteni.

A kérelemhez csatolni szükséges:

- halotti anyakönyvi kivonatot;

- halottvizsgálati bizonyítvány IV. példányát;

- az elhunyt személy eltemettetésére köteles személy(ek) hozzájárulását a köztemetés jóváhagyásáról.

- a kérelmező (és családja) jövedelemigazolását

T Á J É K O Z T A T Ó

köztemetés megállapítása iránt benyújtott kérelemhez csatolandó dokumentumokról

Kérjük szíveskedjen pontosan és olvashatóan kitölteni az erre a célra szolgáló kérelmezőlapot! Továbbá kérjük, hogy ezen a tájékoztatón felsorolt igazolásokat – az Ön(ök) helyzetére vonatkozóan – maradéktalanul csatolja a kérelméhez, mert csak a hiánytalanul felszerelt kérelmek alapján tudunk ügyében érdemben döntést hozni! Tájékoztatjuk, - ha kéri -, hogy más hatóságtól szerezzük be az Ön által megjelölt adatra vonatkozó igazolást, ezt írásba kell foglalnia, mely az Ön személyes adata tekintetében adatkezeléshez, illetve továbbításhoz való hozzájárulásnak minősül. Ügyének elbírálása ezáltal hosszabb időt vesz igénybe.

Kérjük, hogy a pontos adategyeztetés érdekében a kérelmező személyi igazolványát/lakcímkártyáját/TAJ kártyáját (vagy annak másolatát) bemutatni szíveskedjenek!

Kérelmezőlaphoz kérjük csatolni!

A kérelmező és vele egy lakásban élő közeli hozzátartozó(k) részéről a kérelem beadását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló igazolásokat:

- nyugdíjas esetében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által az év elején küldött nyugdíjösszesítő fénymásolatát a folyósítás jogcíméről és összegéről, valamint a kérelem beadását megelőző 1 havi nyugdíjigazolás (szelvény vagy banki igazolás) fénymásolatát;

- munkaviszonnyal rendelkező, illetve GYED-ben részesülő esetében a munkáltató által kiadott igazolást a kérelem beadását megelőző hónap nettó keresetéről, külön feltüntetve a családi pótlék összegét;

- Munkaügyi Központ által folyósított ellátás esetén a megállapító határozat fénymásolatát, a folyósított ellátás összegéről az előző egy hónap szelvényének másolatát;

- vállalkozó esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről – tételesen havi bontásban – könyvelő által kiadott igazolást (a vállalkozói tevékenység kezdő időpontjának feltüntetésével) és igazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az előző gazdasági érve vonatkozólag;

- őstermelő esetén az őstermelői igazolvány/betétlap fénymásolata, valamint a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó átlagjövedelméről szóló igazolás;

- GYES, GYET, CSP folyósítása esetén előző 1 havi szelvények fénymásolatát, valamint árvaellátás folyósítása esetén az előző havi szelvényen kívül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött év eleji összesítő fénymásolatát (amennyiben özvegyi nyugdíjra/árvaellátásra nem jogosult az elutasító/megszüntető határozat fénymásolata)

- válóperes végzés, gyermekelhelyezésről szóló bírói egyezség fénymásolatát, a megállapított/fizetendő gyermektartásdíj összegéről 1 hónapra visszamenőleg szelvényt vagy igazolást (amennyiben válófélben vannak, a házasság felbontására irányuló kereset fénymásolatát)

- tartós jövedelemcsökkenés esetén a rendszeres pénzellátás megszűnéséről szóló dokumentum fénymásolatát; vállalkozói vagy őstermelői tevékenység megszűnése esetén az engedély/igazolvány visszavonásáról, társas vállalkozás esetén cégjegyzékből való törlésről szóló dokumentum fénymásolatát;

- tankötelezett korhatárt már betöltött gyermek(ek) esetén a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló dokumentum – a tagozat jelölésével –fénymásolatát;

- a félév ösztöndíjának összegéről szóló igazolást, amennyiben nem részesül ösztöndíjban az erről szóló dokumentum fénymásolatát;

- gyámkirendelő és/vagy gondnokság alá helyezésről szóló határozat fénymásolatát;

- tartósan beteg állapot fennállása esetén a magasabb összegű családi pótlék, rokkantsági járadék, saját jogú rokkantsági nyugdíj folyósítását igazoló irat másolatát;

- autista, testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapot fennállása esetén a magasabb összegű családi pótlék, vakok személyi járadéka, fogyatékossági támogatás folyósítását igazoló irat;

- amennyiben nem magyar állampolgár, a Magyarországon való tartózkodás jogcímét igazoló irat fénymásolatát;

Tájékoztató

a köztemetés igénybevételéhez

A temetésről az köteles gondoskodni, aki azt szerződésben vállalta, akit arra az elhunyt végrendelete kötelez; végintézkedés hiányában az elhalálozás előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa; az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója.

Ha a temetésre kötelezett személy nincs, vagy ismeretlen helyen tartózkodik; vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.

Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti település önkormányzata a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti. A hagyatéki eljárás lefolytatásához a Közös Önkormányzati Hivatal hagyatéki ügyintézőjét kell felkeresnie.

A köztemetés történhet:

- hamvasztásos (bemosásos) formában a hozzátartozó(k) írásbeli hozzájárulása alapján;

- hagyományos koporsós formában (amennyiben hozzátartozó nincs, vagy nem lelhető fel);

A szolgáltatás díját a Temetkezési Vállalat által kiállított számla tartalmazza.

A köztemetés szolgáltatási csomagjától eltérő kegyeleti terméket, szolgáltatást a hozzátartozó nem kérhet!

A sírhely feletti rendelkezési jogosultság megváltoztatásához az Önkormányzat hozzájárul, ha ezt a hozzátartozó kéri és a megváltást megfizeti.

Rátemetés esetén az ÁNTSZ igazolása szükséges ahhoz, hogy a sírhely megbontható. Az eljáráshoz a már korábban eltemetett és a jelenleg elhunyt személyek eredeti halotti anyakönyvi kivonatának bemutatása, és az eljárási illeték megfizetése szükséges.

A Temetkezési Vállalat – térítésmentesen – 5 perc időtartamú azonosítást biztosít.

Amennyiben szertartás (felekezeti hovatartozás) szerinti búcsúztatást kíván igénybe venni, annak díját saját költségén kell megfizetni és annak módját a Temetkezési Vállalat illetékes munkatársával kell leegyeztetni.

Fentiek tudomásul vételével kérem a köztemetés elrendelését.

.................................………………………………………………..

…………………………………………

1

Az 1. § (6) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (6) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (7) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (2) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (11) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (11) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (11) bekezdése az Ispánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.