Kondorfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012. (XII.27.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó szervezett közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2013. 07. 06- 2014. 01. 17

Kondorfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 1-2. §-aiban és 4. § (4) bekezdésében, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 3. § valamint a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és közszolgáltatási szerződéről szóló 241/2000. (XII.23.) Korm. rendelet alapján a szervezett köztisztasági szolgáltatás igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések

1. §

 (1) A Képviselő-testület a jelen rendelet 2.§ (3) bekezdésében meghatározott körben komplex helyi közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére.


(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás célja köztisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint az épített és természeti környezet védelme.

A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása, kötelezettségek ellenőrizhetősége.


(3) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó helyi közszolgáltatás Kondorfa község területére terjed ki.


(4) A község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, illetve tulajdonosi közössége, használója /továbbiakban tulajdonos/ az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


(5) Kondorfa község közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező komplex helyi közszolgáltatás teljesítésére a jelen rendelet szabályai szerint lefolytatott pályázat alapján jogot szerzett szolgáltató végzi. (továbbiakban: Szolgáltató)



E rendelet alkalmazásában:

2. §

(1) Települési szilárd hulladék:

a.) háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helységekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező,

b.) közterületi hulladék, közforgalmú és zöldterületen keletkező hulladék,

c.) háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetétel hulladék: gazdasági változásoknál keletkező – külön jogszabályban meghatározott – veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.


(2) Veszélyes hulladék: minden olyan, a háztartásban feleslegesnek minősülő hulladék, amely a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény szerint annak minősül, különös tekintettel: szárazelem, akkumulátor, fáradt olaj, savas és maró folyadék, ezekkel átitatott anyagok, növényvédő szerek, vegyszerek, illetve csomagolóanyagaik, stb.


(3) Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás: a rendelet
2.§ (1) bekezdésében megjelölt települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás.


(4) [1] Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben (a továbbiakban: Ht.) valamint a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletében meghatározott feltételek szerint fizetendő díj.


(5) közigazgatási terület: a község önkormányzatának működési területe,


(6) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészre – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között- a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.



A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok

3. §

A Képviselőtestület feladata különösen:

a) A komplex helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és fenntartása,

b) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás teljesítésére szolgáltató kijelölése,

c) [2]


Az ingatlantulajdonos kötelességei

4.§

(1) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelessége, hogy:

a) a települési szilárd hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

b) a települési szilárd hulladékot, különös tekintettel a hatékony hasznosításra, feldolgozásra, illetve a környezetbarát ártalmatlanításra az elszállításra való átvételig gyűjtse illetve tárolja.

c) e rendeletben meghatározott módon és helyen, az ingatlanán keletkező települési hulladék gyűjtéséről gondoskodjon. A hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére a rendeletben meghatározott települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás keretében kizárólag a Szolgáltató szolgáltatásait veheti igénybe.

d) a települési szilárd hulladékot úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét az elkerülhetetlen mértéken felül ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.

e) a közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonosként /ide értve a tulajdonos változás esetét is/ a Szolgáltatónak bejelentse, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex hely közszolgáltatás kötelező igénybevételére kötelezetté vált.


(2) Nem köteles a tulajdonos a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást igénybe venni azokon a beépítetlen és használaton kívüli ingatlanokon, amelyeken hulladék nem keletkezik, és nem gyülemlik fel.


(3) A közszolgáltatást gazdálkodó szervezetek is kötelesek igénybe venni, ha a gazdasági tevékenységükkel összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékaikról

a) a Törvény 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodnak, illetve

b) ha a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelés – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan- környezetvédelmi szempontból a Törvény 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.



A települési szilárd hulladék elhelyezésével kapcsolatos rendelkezés

5. §

(1) A komplex helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladékot a Szolgáltató kizárólag a kijelölt ártalmatlanító helyen helyezheti el.


(2) A gyűjtőedényzetbe nem helyezhető nagy darabos hulladék gyűjtésére évente egy alkalommal, tavasszal lomtalanítási akciót kell szervezni, melynek konkrét időpontjáról két héttel előtte a lakosságot tájékoztatni kell. A lomtalanítással egyidőben összegyűjtésre kerülnek a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok is.



A komplex helyi közszolgáltatást ellátó szolgáltató kiválasztásának szabályai:

6. §

(1) A helyi komplex közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátására a szolgáltató kiválasztása nyilvánosan meghirdetett pályáztatással történik.


(2) A pályázati felhívásban 10 évet kell megjelölni a közszolgáltatás időtartamaként.


(3) A pályázati felhívás közzétételének napja és a pályázat benyújtásának határideje között legalább 40 napnak kell eltelnie.


(4) A pályázati kiírás dokumentációjának a felhívás közzétételének időpontjától kezdve rendelkezésre kell állnia.


(5) A pályázatok bontását végző bizottság 3 fő önkormányzati képviselőből áll, akiket a pályázat kiírásakor választ meg a Képviselőtestület.


(6) A pályázatok minősítése céljából az önkormányzat 2 (kettő) fő, megfelelő szakértelemmel és jártassággal rendelkező személyt vagy szervezetet bíz meg.


(7) Az önkormányzat képviselőtestülete a pályázatok értékelésére vonatkozó érdemi döntést a pályázatok benyújtására nyitva álló határidő elteltét követő 90 napon belül hozza meg.


(8) A pályázat alapján kiválasztott szolgáltató megnevezését és adatait e rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.



A közszolgáltatási szerződés megkötése

7. §

(1) A pályázat alapján kiválasztott szolgáltatóval a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás teljesítésére a Képviselőtestület közszolgáltatási szerződést köt. A pályázat nyertese a jogszabályokban, valamint a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek legjobban megfelelő, összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő pályázó.


(2) A szerződés az aláírás napján jön létre. A szerződésben a szolgáltató kötelességeként kell meghatározni az e rendeletben és a pályázatban megjelölt feltételeket, továbbá a benyújtott pályázatban szereplő vállalkozásokat.


(3) A szerződésben rögzíteni kell a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 241/2000. (XII.23.) Korm. Rendeletet 28-33. §-aiban meghatározott kötelezettségeket és a szerződési feltételeket.


(4) Ha a komplex helyi közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár, és a kiírt pályázat eredménytelenül zárult, vagy a Szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a Képviselőtestület legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat pályázat nélkül a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató pályázaton történő kijelölésére nem kerül sor.


(5) A szerződés lejártát megelőzően legalább 6 hónappal, illetve a felmondás kézhezvételét követő 3 hónapon belül a Képviselőtestület újabb pályázatot ír ki a komplex helyi közszolgáltatás ellátására.



A szolgáltató által nyújtott komplex helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele

8. §

(1) A tulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott komplex helyi közszolgáltatást igénybe venni.


(2) A komplex helyi közszolgáltatás körében a szolgáltató és a tulajdonos közötti jogviszonyt – e rendelet 2.§ (1) bek. a.) és c.) pontjában megjelölt települési szilárd hulladék esetén – a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


(3) A Szolgáltatónak a komplex helyi közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesíteni kell.


(4) A komplex helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató a tulajdonost a változás bekövetkezte előtt írásban értesíteni köteles. Ha a komplex helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben előre nem látható rendkívüli okból következik be változás, a Szolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.


(5) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységet mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.



A komplex helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének szünetelése

9. §

(1) Előzetes írásos bejelentés alapján szüneteltethető a szolgáltatás kötelező igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 60 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.


(2) A közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó igényt a tulajdonos legalább 15 nappal megelőzően írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak.


(3) Ha szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, a tulajdonos a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.


(4) Amennyiben a szüneteltetés ideje alatt közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezésre, úgy a tulajdonos egyidejű értesítése mellett a Szolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő, e rendelet 2.sz. melléklete szerinti díj felszámítása mellett.


A komplex helyi közszolgáltatás díja

10. § [3]


11. §

(1) A komplex helyi közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival kapcsolatban a tulajdonos a Szolgáltatónál vagy a díj beszedőjénél kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. Az írásban tett kifogásra a Szolgáltató, illetve az által megbízott díjbeszedő egyet nem értése esetén is 15 napon belül írásban válaszolni köteles. Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a Szolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és annak időarányos kamatait a tulajdonosnak visszafizeti, vagy írásbeli kérelmére azt az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.


(2) Ha a Szolgáltatónak, illetve az általa megbízott díjbeszedőnek felróható okból a komplex helyi közszolgáltatás díját tartalmazó számla benyújtására a díjfizetési időszaknál ritkábban kerül sor, a Szolgáltató, illetve megbízott díjbeszedője az elmaradt díjat annyi egyenlő részletben számlázza, ahányszor a számla benyújtását elmulasztotta.


(3) A tulajdonosnak nem kell közszolgáltatási díjat fizetni azokra a hónapokra, amelyek során a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége 9.§ (1) bekezdése alapján szünetelt.

(4) Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a Szolgáltatót a komplex helyi közszolgáltatással kapcsolatos kötelességének teljesítésében az időjárás, vagy más elháríthatatlan ok akadályozta, valamint ha a szállítási nap munkaszüneti napra esik és a Szolgáltató az akadály elhárulását követően a legközelebbi gyűjtési napon pótolta mulasztását.



A hulladék gyűjtésére és elszállítására szolgáló tartályok rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos jogok és kötelességek

12. §

(1) A tulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére illetve elszállítására gyűjtőtartályt köteles használni.


(2) A nem rendszeres egyéb szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi komplex közszolgáltatás igénybevételéhez és teljesítéséhez a gyűjtőtartályok vonatkozásában a tulajdonos és a Szolgáltató közötti szerződés az irányadó.



A hulladék gyűjtésére és elszállítására szolgáló tartályok használatával és kezelésével kapcsolatos kötelezettségek

13. §

(1) A tulajdonos kötelessége a rendszeres háztartási szilárd hulladék gyűjtésére /átmeneti tárolására/ szolgáló gyűjtőtartály szükség szerinti tisztán tartása, fertőtlenítése, rendeltetésszerű használata, karbantartása.


(2) A használt gyűjtőtartály szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


(3) A tulajdonos a gyűjtőtartályban a települési szilárd hulladékot úgy köteles elhelyezni, hogy az a tartály mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, továbbá a gépi ürítést ne akadályozza.


(4) Ha a gyűjtőtartályban olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve a tartályban lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tartályt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a tartályt üríthetővé illetve használhatóvá tenni, továbbá az okozott kárt megtéríteni.


(5) Tilos a gyűjtőtartályba folyékony, mérgező, robbanó vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti az elszállítással foglalkozók vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét.



A hulladék gyűjtésre és elszállításra szolgáló tartályok elhelyezésével kapcsolatos kötelezettségek

14. §

(1) A tulajdonos köteles a gyűjtőtartályt a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időben, közterületen, a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és az ürítésre alkalmas helyen elhelyezni oly módon, hogy a közlekedést ne akadályozza.


(2) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett tartály fedelének a közterület szennyezésének elkerülése érdekében lecsukott állapotban kell lenni. A kihelyezett tartály nem akadályozhatja a jármű- és gyalogos forgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset, vagy károkozás veszélyének előidézésével, vagy mások jó közérzetének, illetve a községképnek az indokolatlan megzavarásával.



A komplex helyi közszolgáltatás körébe tartozó hulladék elszállításának megtagadása

15. §

(1) A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a.) az nem a hulladékgyűjtésre rendszeresített gyűjtőtartályban kerül átadásra,

b.) a gyűjtőtartály az alkalmazott gépi ürítési módszerrel az ingatlan tulajdonosának felróható okból nem üríthető,

c.) a gyűjtőtartályban elhelyezett hulladék az ürítés illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, továbbá a járműben vagy berendezésében kártokozhat, vagy hasznosítás illetve ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet,

d.) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartály mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, illetve nem ártalmatlanítható, illetve nem minősül jelen rendelet szabályai szerint települési szilárd hulladéknak.


(2) Az (1) bekezdésben említett esetekben a Szolgáltató a tulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladék elszállítása megtagadásáról és okáról. A tulajdonos a megtagadás okát maga köteles megszüntetni vagy megszüntetéséről gondoskodni. Ha e kötelességnek a tulajdonos a szállítás meghatározott újabb időpontjáig nem tesz eleget, a Szolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a hulladék elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszünteti vagy arra másnak megbízást ad. Az ezzel kapcsolatosan felmerült tényleges költségeket a Szolgáltató külön tételként feltüntetve a soron következő számlában érvényesíti.



A települési szilárd hulladékra vonatkozó kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésével kapcsolatos rendelkezések

16. §

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése a jegyző faladata.



Szabálysértések

17. § [4]


Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

18. §

(1) A rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel 2003. január 1-jén lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


(2) A Képviselőtestület a Müllex Kft-vel fennálló, hatályos, szilárd hulladék elszállítására vonatkozó szerződést a jogszabályban és a rendeletben meghatározott feltételeknek és tartalomnak megfelelően a hatályos szerződésből hátralévő időre (2009. május 4-i lejárattal) módosítja.



[1] Módosította az 5/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2013. VII. 6-tól.

[2] Hatályon kívül helyezte a 5/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 6-től.

[3] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 6-től.

[4] Hatályon kívül helyezte a 12/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése a) pontja, hatálytalan 2012. VI. 7-től;


1. melléklet a 10/2002. (XII. 27) önkormányzati rendelethez [5]




[5] Módosította a 11/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2012. I. 1-től; módosította a 3/2012. (II. 14.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2012. II. 14-től, módosította a 10/2012. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2012. V. 1-től, hatályon kívül helyezte az 5/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 5-től.

2. melléklet a 10/2002. (XII. 27) önkormányzati rendelethez [6]




[6] Módosította a 8/2003. (IV. 14.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2003. IV. 15-től; módosította a 20/2003. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2003. XI. 28-től; módosította a 11/2004. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2005. I. 1-től; módosította a 14/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2006. I. 1-től; módosította a 14/2006. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2007. I. 1-től; módosította a 14/2007. (XII. 10.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2008. I. 1-től; módosította a 15/2008. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2009. I. 1-től; módosította a 16/2009. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2010. I. 1-től; módosította a 9/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2011. I. 1-től; hatályon kívül helyezte a 11/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatálytalan 2012. I. 1-től.