Kondorfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Kondorfa Község Önkormányzata gazdálkodásának 2021. évi teljesítéséről
Kondorfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a 2021. évi költségvetésről szóló 4/2021. (III. 3.) számú rendeletében foglalt előirányzatok teljesítéséről szóló beszámoló a következőket tartalmazza:
Bevételi források és azok teljesítése
Az önkormányzat 2021. évi bevételeit – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. számú melléklet tartalmazza.
Működési célú költségvetési bevételek
1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Központilag szabályozott bevételek (jogcímenként az 5. mellékletben) teljesítése összességében 100,00%-os, a támogatások a törvény szerinti ütemezésben, illetve a megítélt többlet támogatások alapján érkeznek.
Az egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülről jogcímnél nem volt teljesítés.
2. Közhatalmi bevételek
A helyi adó és az egyéb közhatalmi bevételek teljesítése 152,43 %-os.
3. Működési bevételek teljesülése 308 %-os.
A bevételeknél a teljesítés az év végéig jelentősen meghaladta a tervezett összeget.
Összességében a működési célú költségvetési bevételek 104,52 %-os teljesítést mutatnak.
4. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Kistelepülések rendezvény támogatására kapott összeg.
Teljesítés 991 760 Ft.
5. Felhalmozási bevételek
Lakások értékesítéséből származó bevétel és az értékesített két ingatlan értéke szerepel. Címenként részletesen a 4. mellékletben.
Teljesítés 193 %-os.
6. Felhalmozási célú költségvetési támogatás között 17 801 706 Ft szerepel, a Fővég út 988 hrsz-ú útra kapott BM támogatás.
Összességében a felhalmozási költségvetési bevételek a fentiekben részletezett okokból 108 %-os teljesítést mutatnak.
Finanszírozási bevételek
Jelenleg hosszú lejáratú hitellel rendelkezik az önkormányzat, 1.694.736 Ft az éves tőketörlesztés, lejárata 2027-ig tart.
A belső finanszírozás bevételeiben az előző évi maradvány igénybevétele szerepel, a zárszámadáskor elfogadott összegben.
Összességében az önkormányzat 2021. évi bevételei 82 607 774 Ft-ot tettek ki, a teljesítés aránya 108 %.
Kiadások alakulása
Az önkormányzat 2021. évi kiadásait – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – a 7. számú melléklet tartalmazza.
Működési célú költségvetési kiadások
6. A működési célú kiadási előirányzatok (személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások, ellátottak juttatásai, egyéb működési célú kiadások) mindegyike időarányos alatti teljesítést mutat.
Összességében a működési célú költségvetési kiadások teljesítése 75 %-os.
Felhalmozási célú költségvetési kiadások (címenként részletesen a 11. mellékletben)
7. Beruházások és felújítások
Az év folyamán kisértékű eszközök (hősugárzó,fúró készlet,szerszámos szekrény,fejsze) valamint egy egy rendezvénysátor beszerzésére került sor. Sportöltöző felújítására 397.569 Ft-ot fordított az önkormányzat, Kondorfa I.sz.kút folyamatirányító rendszer korszerűsítése 698.500 Ft-ot jelentett. A Fővégi út felújítása év végéig nem valósult meg. A beruházások összességében 1 284 055 Ft-ot tettek ki, ez 38,26 %-os, a felújítások pedig a 6 %-os teljesítést mutatnak.
8. Egyéb felhalmozási célú kiadások
Teljesítés 100,00%.
Összességében a felhalmozási költségvetési kiadások a fentiekben részletezett okokból időarányos alatti (17,95%) teljesítést mutatnak.
Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások (1 465 762 Ft) között az előző év végén kapott központi támogatás előlegének elszámolása szerepel.
Önkormányzati szinten a kiadások 2021.évi teljesülése időarányos alatti (57,56 %-os), főként a felújítási kiadások elmaradása miatt.
Összegezve az önkormányzat 2021.évi gazdálkodását a bevételek teljesülése 81 455 193 Ft volt, amely elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (44 030 201 Ft).
Előzetes hatásvizsgálat
a 2021. évi költségvetés teljesítéséről szóló Kondorfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete
/2022.(V…...) önkormányzati rendeletéhez (Zárszámadás)
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a jogszabály változás előzetes következményeit.
A törvény 17. § (2) bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálat keretében az alábbi tényezők vizsgálata szükséges:
Társadalmi-gazdasági hatása:
A jelen költségvetési rendelet-tervezet összeállításakor értékelésre kerültek mindazon feladatok, amelyek az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtását befolyásolták, teljesítését megalapozták.
A zárszámadási adatok alapján megállapítható, hogy a 2021. évi költségvetésben kitűzött célok, feladatok teljesültek. Az önkormányzat 2021. évben a korábban felvett hitel törlesztését is teljesítve gazdálkodhatott.
Környezeti, egészségi körülmények:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlen egészségügyi, környezetre gyakorolt hatásai nincsenek, a jogszabályok által az önkormányzatok kötelezettségeként meghatározott ágazati feladatokat nem veszélyeztette.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A zárszámadási rendelet-tervezet annak mellékletei és szöveges indoklása átfogóan határozták meg a 2021. évi feladatellátásokat, a feladatellátások során felmerülő adminisztratív terheket. Az adminisztráció erősítése abból a szempontból is indokolt, hogy a közpénzek felhasználása még fokozottabban átláthatóbb legyen, illetve, hogy a törvényességi előírásoknak eleget tegyen az önkormányzat.
Egyéb hatása: Nincs.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A rendelet megalkotásának elmaradása a Kormányhivatal törvényességi intézkedését vonja maga után.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
A rendelet-tervezet összeállításának tárgyi, személyi, szervezeti feltételei a Csörötneki Közös Önkormányzati Hivatalánál rendelkezésre álltak.