Kondorfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2017. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 11

Kondorfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.11.
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2017. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdés j) pontja alapján a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik az önkormányzat szerveiről, azok jogállásáról, feladatairól. Az Mötv. 41. § (2) bekezdése értelmében a társulás a képviselő-testület szerve (a polgármester, a főpolgármester, a vármegyei közgyűlés elnöke, a képviselő-testület bizottságai, a részönkormányzat testülete, a polgármesteri hivatal, a vármegyei önkormányzati hivatal, a közös önkormányzati hivatal és a jegyző mellett). Az SZMSZ nem rendelkezett a társulások feladatairól, ezeket a tervezet pótolja a hatályos társulási megállapodások alapján.
Az Mötv. 41. § (6) bekezdése szerint a képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására – jogszabályban meghatározottak szerint – költségvetési szervet, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetet, nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet (együtt: intézmény) alapíthat, továbbá szerződést köthet természetes és jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel. Törvény előírhatja, hogy meghatározott közszolgáltatást kizárólag erre a célra alapított költségvetési szerv, olyan állami vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amelyben az állam vagy az önkormányzat legalább többségi befolyással bír vagy e gazdasági társaság legalább többségi tulajdonában álló és legalább többségi befolyása alatt álló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság vagy önkormányzati társulás láthat el. Az SZMSZ 22. § (2) bekezdése az f) ponttal egészül ki, mivel az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosításáról a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezettel kötött megállapodás útján gondoskodik.
A 2. §-hoz és az 1. melléklethez
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a 2023. évi „Nemzetpolitikai célú támogatások” előirányzata terhére kiírt, a közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására vonatkozó pályázata keretében támogatásban részesült „Új testvértelepülési kapcsolat kialakítása Kondorfa és Großsteinbach községek között” című projekt támogatói okirata alapján a támogatás kormányzati funkciószáma: 016040 Nemzetpolitikai tevékenység igazgatása és támogatása. A pályázati támogatás elszámolásához ezt a kormányzati funkciót az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet értelmében az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában fel kell tüntetni.
A 3. §-hoz
A tervezet hatályon kívül helyezi a közös önkormányzati hivatal belső tagozódásáról szóló rendelkezést, mivel annak meghatározása a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában, illetve ügyrendjében történik. Hatályát veszti továbbá a területi védőnői ellátást, mint önkormányzati feladatot rögzíti rendelkezés, mivel ez az egészségügyi alapszolgáltatás 2023. július 1-jétől állami feladatnak minősül.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés. A tervezet a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelést szolgálja, ezért a rendelet alkalmazására való felkészülés hosszabb időtartamot nem indokol.