Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 29- 2023. 09. 29

Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.29.

Nagyrákos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. § -ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § E rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülmény: nagy összegű elemi kár, hosszantartó súlyos betegség, magas gyógyszerköltség, jövedelem igazolt elvesztése, gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő, aktív korúak ellátásában részesülő személy, nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.”

2. § (1) A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselőtestület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 200%-át.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel, azzal, hogy a támogatás egyszeri összege vagy meghatározott időszakra havonta kifizetett összege nem haladhatja meg személyenként a szociális vetítési alap összegének 80%-át, éves viszonylatban személyenként a szociális vetítési alap összegének 250%-át.”

3. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti az elhunyt nagyrákosi lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját, vagy a temetésről gondoskodó más személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve a tartásra köteles hozzátartozót, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A létfenntartása akkor veszélyeztetett, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 500%-át.”

4. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti az újszülött nagyrákosi lakóhellyel rendelkező anyját, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 500%-át.”

5. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 200 %, egyedül élő esetében 250%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat. Különösen méltányolható esetben a polgármester ettől a jövedelemhatártól eltérhet. (3) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.”

6. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet 8. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A szociális étkeztetés térítési díja 838 Ft/adag. Az Önkormányzat a szociális étkeztetésben részesülő jövedelme alapján a kedvezményeket alábbiak szerint állapítja meg: Ha az igénybe vevő jövedelme

a) a szociális vetítési alap összegének 200 %-át nem haladja meg, a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 30 %-a,

b) a szociális vetítési alap összegének 300 %-át nem haladja meg, a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 20 %-a,

c) a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg, a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 10 %-a,

d) a szociális vetítési alap összegének 400 %-át meghaladja meg, a kedvezmény megállapítására nincs lehetőség. A kedvezmény mértéke 0 %.”

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.