Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (IX. 19.) sz. rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 27- 2024. 02. 27

Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (IX. 19.) sz. rendelete módosításáról

2024.02.27.

Nagyrákos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési területet vagy építési telket kialakítani, továbbá – bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – műtárgyat és más építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, elmozdítani, valamint területnek, épületnek, vagy helyiségének rendeltetését megváltoztatni (továbbiakban együtt: építési munka) és mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak, a 2. mellékelt szabályozási tervének és e rendeletben előírtaknak megfelelően szabad.”

(2) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Jelen rendelet csak a 2. mellékletben található szabályozási tervvel együtt érvényes.

2. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A szabályozási tervben beültetési kötelezettséggel érintett ingatlanok esetében az építési engedélyezési eljárás részét kell, hogy képezze a beültetési terv és leírás. A beültetési kötelezettség megvalósítása a jogerős használatbavételi engedély előfeltétele. Amennyiben az önkormányzat rendelkezik érvényes és közzétett kertészeti mintatervvel, az engedélyes köteles a beültetést annak alapján végrehajtani, annak hiányában három szintes zöldfelületet kell kialakítani. Minden más esetben kertészeti terv készítendő.”

3. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A szabályozási terv beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeket határol le az alábbiakszerint:

Beépítésre szánt építési övezetek:

Lf-falusias lakóövezet;

Gk-kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület;

Ks-különleges sport terület – sportlétesítmények elhelyezésére szolgáló terület;

Kte-különleges terület - köztemető területe

Beépítésre nem szánt területek:

Zk-zöldterület – közkert területe

Zp-zöldterület – közpark parkoló területtel, ingatlanhoz közúti csatlakozás biztosításával

Zu-zöldterület – közpark ingatlanhoz közúti csatlakozás biztosításával

Zs-zöldterület – sportpálya területe

Ev-erdő – védelmi célú erdőterület

M-mezőgazdasági terület – általános mezőgazdasági terület

Mv-mezőgazdasági védőterület – korlátozott használatú mezőgazdasági terület

Mgy-mezőgazdasági terület – gyepterület, legeltetett, kaszáló terület

Mk-mezőgazdasági terület –.kert, gyümölcsös terület, kertészet

Vf-vízgazdálkodási terület –folyóvizek medre és partja”

4. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az építési hely határa az egyes építési övezetekben a 2. mellékletben található szabályozási terv szerint rögzített. Elhelyezkedésük, méretük – hasonlóan a többi I. rendű szabályozási elemhez – csak a szabályozási terv és a HÉSZ együttes módosításával változtatható meg.

5. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt bármely közmű építését a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét biztosítva kell megvalósítani. A közművek elrendezésénél az utcák fásítási igényét is figyelembe kell venni, különös tekintettel a védett fasorokra.”

6. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet „Közlekedési, közmű és egyéb beépítésre nem szánt területek előírásai” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Közlekedési, közmű és egyéb beépítésre nem szánt területek előírásai Általános közlekedési és közműterület

7. § (1) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (9) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Hodos-Zalaegerszeg-Ukk-Boba 25 számú vasúti fővonal építési területére a vonatkozó hatályos szakági előírásokon túl az alábbi helyi szabályozás vonatkozik:)

„a) A völgyhíd alatti terület az út és közmű területek kivételével a 2. mellékletben található szabályozási terv szerinti eredeti művelési ágnak megfelelően tartandó fenn. Ezek jellemzően gyep, rét, vízgazdálkodási-, és erdő területek.

(A zöldterület)

(2) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A közpark területen emlékmű, kegyhely emelhető, illetve az OTÉK 27. § (4) a) és (4) c) pontjaiban foglalt épület vagy építmény helyezhető el. Vendéglátó épület elhelyezése az övezetben tilos. A Zp és Zu jelű közpark területként kialakított, közlekedési célokra is igénybe vehető területek olyan közterületek, ahol az általános közlekedési és közmű területhez képest alapvetően a zöldfelületi jelleg dominál.

Az erdőterület

8. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

9. § Hatályát veszti a Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet

b) 6. §-a,

k) 11. §-a,

l) 15. §-a,

m) 16. §-a,

10. § Ez a rendelet 2024. február 27-én lép hatályba, és hatályba lépést követő napon. hatályát veszti.

1. melléklet az 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet