Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (IX. 19.) sz. rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 27- 2024. 02. 27

Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (IX. 19.) sz. rendelete módosításáról

2024.02.27.

Nagyrákos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési területet vagy építési telket kialakítani, továbbá – bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – műtárgyat és más építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, elmozdítani, valamint területnek, épületnek, vagy helyiségének rendeltetését megváltoztatni (továbbiakban együtt: építési munka) és mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak, a 2. mellékelt szabályozási tervének és e rendeletben előírtaknak megfelelően szabad.”

(2) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Jelen rendelet csak a 2. mellékletben található szabályozási tervvel együtt érvényes.

2. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A szabályozási tervben beültetési kötelezettséggel érintett ingatlanok esetében az építési engedélyezési eljárás részét kell, hogy képezze a beültetési terv és leírás. A beültetési kötelezettség megvalósítása a jogerős használatbavételi engedély előfeltétele. Amennyiben az önkormányzat rendelkezik érvényes és közzétett kertészeti mintatervvel, az engedélyes köteles a beültetést annak alapján végrehajtani, annak hiányában három szintes zöldfelületet kell kialakítani. Minden más esetben kertészeti terv készítendő.”

3. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A szabályozási terv beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeket határol le az alábbiakszerint:

Beépítésre szánt építési övezetek:

Lf-falusias lakóövezet;

Gk-kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület;

Ks-különleges sport terület – sportlétesítmények elhelyezésére szolgáló terület;

Kte-különleges terület - köztemető területe

Beépítésre nem szánt területek:

Zk-zöldterület – közkert területe

Zp-zöldterület – közkert parkoló területtel, ingatlanhoz közúti csatlakozás biztosításával

Zu-zöldterület – közkert ingatlanhoz közúti csatlakozás biztosításával

Zs-zöldterület – sportpálya területe

Ev-erdő – védelmi célú erdőterület

M-mezőgazdasági terület – általános mezőgazdasági terület

Mv-mezőgazdasági védőterület – korlátozott használatú mezőgazdasági terület

Mgy-mezőgazdasági terület – gyepterület, legeltetett, kaszáló terület

Mk-mezőgazdasági terület –.kert, gyümölcsös terület, kertészet

Vf-vízgazdálkodási terület –folyóvizek medre és partja”

4. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 8. § (2), (4) és (5) bekezdései az alábbiakra módosulnak:

„(2) Az egyes építési övezeteken belül “elsődleges beépítési terület határa” vonallal lehatárolt ún. építési helyek lettek kijelölve. Az építési telken belül épületet elhelyezni csak ezen az építési helyen belül szabad. Az építési hely azon része, amely védőtávolságon belül helyezkedik el, csak a II. rendű korlátozás megszűnését követően vehető építési helyként figyelembe.

(4) Amennyiben telekosztás, telekhatár-rendezés vagy más szabályos telekalakítási eljárás folytán a telekhatár az “elsődleges beépítési terület határa vonalra” vagy az “elsődleges beépítési területen” belülre kerül, sem jelen rendeletben meghatározott elő- oldal és hátsókert területe sem az OTÉK 36. §-a szerinti építmények közötti legkisebb távolsággal lehatárolt terület nem vehető építési helyként figyelembe. (5) Az építési övezetek elsődleges beépítési területén kívül állandó emberi tartózkodásra nem szolgáló sport és játszóeszközök, kerti pavilonok szabadon elhelyezhetők a zöldfelületre vonatkozó előírások, valamint az OTÉK 35-36. §-ban előírtak betartása mellett. Elhelyezésük a szomszéd ingatlan rendeltetésszerű használatát nem korlátozhatják, a tulajdonos jogos érdekeit nem sérthetik.

5. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az építési hely határa az egyes építési övezetekben a 2. mellékletben található szabályozási terv szerint rögzített. Elhelyezkedésük, méretük – hasonlóan a többi I. rendű szabályozási elemhez – csak a szabályozási terv és a HÉSZ együttes módosításával változtatható meg.

6. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt bármely közmű építését a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét biztosítva kell megvalósítani. A közművek elrendezésénél az utcák fásítási igényét is figyelembe kell venni, különös tekintettel a védett fasorokra.”

7. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet „Közlekedési, közmű és egyéb beépítésre nem szánt területek előírásai” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Közlekedési, közmű és egyéb beépítésre nem szánt területek előírásai Általános közlekedési és közműterület

8. § (1) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (9) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Hodos-Zalaegerszeg-Ukk-Boba 25 számú vasúti fővonal építési területére a vonatkozó hatályos szakági előírásokon túl az alábbi helyi szabályozás vonatkozik:)

„a) A völgyhíd alatti terület az út és közmű területek kivételével a 2. mellékletben található szabályozási terv szerinti eredeti művelési ágnak megfelelően tartandó fenn. Ezek jellemzően gyep, rét, vízgazdálkodási-, és erdő területek.

(2) A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A közkert és közpark területen emlékmű, kegyhely emelhető, illetve az OTÉK 27. § (4) a) és (4) c) pontjaiban foglalt épület vagy építmény helyezhető el. Vendéglátó épület elhelyezése az övezetben tilos. A Zp és Zu jelű közkert területként kialakított, közlekedési célokra is igénybe vehető területek olyan közterületek, ahol az általános közlekedési és közmű területhez képest alapvetően a zöldfelületi jelleg dominál.
Az erdőterület

9. § A Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

10. § Hatályát veszti a Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6 / 2009. (XI. 19.). számú rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2009. (XI. 19.) önkormányzati rendelet

b) 6. §-a,

k) 11. §-a,

l) 15. §-a,

m) 16. §-a,

11. § Ez a rendelet 2024. február 27-én lép hatályba, és hatályba lépést követő napon. hatályát veszti.

1. melléklet az 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet