Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 4/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 22
Nagyrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 4/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény76. § (3) bekezdése szerint az Önkormányzatnak a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján rendeletben kell meghatározni, hogy mely közművelődési alapszolgáltatásokat, milyen formában és módon és mértékben lát el.
A szabályozás célja egyfelől, hogy harmóniát teremtsen a jelenlegi gyakorlattal, másfelől, hogy a település a közművelődési alapszolgáltatások biztosításával és fejlesztésével kapcsolatos elképzelések jogi keretét megteremtse, meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
2021 őszén a Vas Megyei Kormányhivatal, törvényességi felügyelet körében a hatályos közművelődési tárgyú önkormányzati rendeleteket felülvizsgálta. A Képviselő-testület az önkormányzati rendelet felülvizsgálatát követően az észrevételeket figyelembe véve a rendelet módosításáról döntött.
Részletes indokolás:
1. § A feladatellátás mértékére vonatkozóan a 4. § kiegészítése, a közösségi színtér elérhetőségének, nyitvatartási idejének meghatározásával.
2. § Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza. Magasabb szintű jogszabály ismétlése miatt a közművelődési megállapodás megkötésére vonatkozó bekezdés hatályát veszti.
3. § Hatályba lépésről rendelkezik.