Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2018 (XII.18.) Önkormányzati Rendelete

SZALAFŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2021. 10. 05

Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2018 (XII.18.) Önkormányzati Rendelete

SZALAFŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

2021.10.05.

Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. § Szalafő Község sajátos településképének védelme és alakítása érdekében meghatározza:

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét (a továbbiakban: helyi védelem), a védetté nyilvánítás, valamint a védelem megszüntetésének szabályait,

b) a településképi szempontból meghatározó területeket, településképi követelményeket,

c) a reklámok, reklámhordozók elhelyezésére, alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó településképi követelményeket,

d) a településkép-érvényesítési eszközöket, a településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Eredeti állapot: a védett építmény építésekor fennálló állapot vagy egy olyan későbbi állapot, melyet az értékvizsgálat a védelem elrendelésekor védendő értékként határozott meg.

b) Egyéb műszaki berendezések: épületre szerelt műszaki eszköz (pl.: klíma/hőszivattyú kültéri egység, antenna, közművezeték, mérőóra, mérőszekrény napelem, napkollektor)

c) Háromszintű takaró növényzet: füves beültetés, talajtakaró- és bokor/cserje telepítés, valamint fa kiültetés egyidejű alkalmazása

d) Megállító tábla:a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratot – különösen annak megközelítését – és más grafikai megjelenítést tartalmazó eszköz, berendezés.

e) Önkormányzati hirdetőtábla olyan rögzített, egyedi méretű hirdető-eszköz, mely a település lakosai számára nyújt, rendszeresen változó tartalommal, közérdekű információkat.

f) Információs kiegészítő elemek: cégér, cégfelirat, üzletfelirat, címtábla, névtábla.

g) Információs célú eszköz: az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó,

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

1. A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek

3. § (1) A helyi védelem alá helyezést, annak megszüntetését a polgármester, önkormányzati képviselő, civil szervezet és a településen élő lakosok egyaránt és kezdeményezhetik.

(2) A helyi védelem alá helyezés az arra jogosult személy vagy szakmai szervezet által készített értékvizsgálat alapján lehetséges. Az előbbiek szerinti szakmai előkészítésről a jegyző gondoskodik.

(3) Az előterjesztésnek tartalmaznia kell az értékvizsgálatot, az érdekeltek észrevételeit és a testületi döntés határidejét.

(4) A helyi védelemmel járó ügyviteli munka keretében a szakügyintéző:

a) nyilvántartást vezet a védett területekről és objektumokról.

b) folyamatosan, de legalább évente ellenőrzi a helyi védelem alá helyezett területeket és objektumokat és a tapasztalatokat jegyzőkönyvben rögzíti,

c) jelzéssel él a polgármester felé a védelem alá helyezés, vagy a védelem törlésének szükségességéről,

d) javaslatot tesz az önkormányzati támogatás odaítélésére, és az annak terhére elvégzett munkát ellenőrzi és igazolja.

(5) A védett értékékről törzskönyvet kell vezetni, mely tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését,

b) pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

c) a védelem indoklását,

d) a védett érték fényképét, helyszínrajzát,

e) a védelmet megállapító (megszüntető) rendelet számát, időpontját.

(6) A védelem alatt álló területet, építményt vagy természeti értéket táblával lehet megjelölni. A tábla elhelyezéséről az önkormányzat a jegyző útján gondoskodik, azt a tulajdonos, használó tűrni köteles.

2. A védelem módja és eszközei

4. § (1) A fennmaradás feltétele az eredeti rendeltetésnek megfelelő használat. A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(2) A védett érték tulajdonosa kérheti az önkormányzat támogatását a helyreállításhoz, értékmegőrzéshez.

(3) A helyi egyedi védelem alatt álló építmény 15 méter sugarú környezetébe eső terület helyi védelem környezetének minősül, melynek határán belül látványtervvel igazolni kell, hogy a közterületen bármely hirdető táblának, egyéb közterületi létesítménynek, berendezésnek az elhelyezése a védett látványt kedvezőtlenül nem befolyásolja.

(5) A helyi egyedi védelem alatt álló építmények felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. A helyi egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

5. § A helyi egyedi védelem alatt álló építménynek és telkének használata a védett értéket nem veszélyeztetheti, a tulajdonos vagy használó köteles azt jókarban tartani, állapotát megóvni.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

6. § Településképi szempontból meghatározó terület a:

a) történeti településrész,

b) településképi szempontból meghatározó külterület

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

4. Helyi védett építmények tömegformálására, anyaghasználatára vonatkozó építészeti követelmények

7. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló építmények helyreállításánál, átalakításánál és bővítésénél:

a) A védett épületek jellegzetes tömegét, formáját, eredeti arányaiban kell fenntartani. Bővítés csak úgy végezhető, ha a meglévő és az új épülettömegek arányai, formái, anyaghasználata illeszkednek egymáshoz.

b) A védett épületnek a közterületről látható homlokzatán – amennyiben az az eredeti állapotot őrzi – nem változtatható meg:

ba) a homlokzat felületképzése,

bb) a homlokzat vízszintes és függőleges tagoló elemei,

bc) a nyílászárók elhelyezése, mérete és formája, keretezése, jellegzetes szerkezete, anyaga, az ablakok osztása.

bd) a tetőzet héjazatának anyaga és színe.

(2) A védett épület közterületről látható homlokzatán kereskedelmi célú reklám, légkondicionáló berendezés, parabolaantenna és egyéb műszaki berendezés nem helyezhető el.

5. Építmények tömegformálására, anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

8. § (1) Meglévő épületcsoporton belül új épület elhelyezése, vagy új épületcsoport építése esetén az egy ingatlanra tervezett építmények tömegei és homlokzatai nem lehetnek formai szempontból egymással ellentétes kialakításúak. A már meglévő ellentmondások az átalakítások tervezése során nem maradhatnak fenn.

(2) Az épületek - részben vagy egészben történő - felújítsa, átalakítása, bővítése, utólagos hőszigetelése esetén nem megengedett az épület egészét érintő nem egységes anyaghasználat és megjelenés alkalmazása. Ide kell érteni az épületek utólagos színezését, nyílászáró cseréjét, a tetőhéjazat cseréjét, burkolatainak módosítását.

(3) Az épületek külső felületeinek meghatározásakor az egyes anyagokra nem jellemző, nem természetes hatású színek nem alkalmazandóak.

(4) Szalafő egész igazgatási területén új lakóépület, melléképület és bármely funkciójú melléképítmény ,bejárati építmény építése és épület-felújítása esetén tetőszerkezet héjalására, hullámpala, fém hullám- és trapézlemez, továbbá műanyag hullámlemez nem alkalmazható.

(5) Lakóépület, melléképület és bármely funkciójú melléképítmény homlokzatának burkolására nem használható

a) fémlemez, a teljes felületre kiselemes burkolóanyag, vagy nagy felületen kétféle különböző burkolóanyag

b) tornác beüvegezéséhez sűrű osztású fém keretes megoldás.

(6) A homlokzatok színezésekor törtfehéren és halványsárgán kívül más szín nem alkalmazható. Homlokzati felületen színváltás síkváltás nélkül nem történhet, azonos felület eltérő színezése nem megengedett.

6. Egyéb építészeti követelmények

9. § (1) Az épületgépészeti és egyéb berendezések, tartozékaik, klímaberendezés az épület közterület felőli homlokzatára nem telepíthető.

(2) Az épületben folytatott tevékenységgel összefüggő információs kiegészítő elemeket az épülethomlokzat tagolásához, színezéséhez, a nyílászárók kiosztásához nem illeszkedően nem lehet kialakítani és elhelyezni.

(3) Cégér, cégtábla, címtábla az ingatlanban tevékenységet folytató természetes vagy jogi személyenként, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetenként 1 db helyezhető el, amelynek mérete nem haladhatja meg az adott homlokzati felület 5 %-át.

7. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

10. § A történeti településrészre az alábbiakban meghatározott területi és egyedi követelményeket kell alkalmazni.

a) A területen a kialakult beépítés, vízszintes és magassági épületméretek és elhelyezkedések jellegükben megőrzendőek. Új építés, kontúrnövelő bővítés, bontás ezen alapelv figyelmen kívül hagyásával nem végezhető.

b) Az illeszkedés elbírálása elsődlegesen az épület tömegarányára, a párkány- és gerincmagasságra, a nyílászárók és homlokzati felületek arányára, az anyaghasználatra tekintettel történhet,a tágabb környezet meghatározó épületeit is figyelembe vétele mellett.

c) Új beépítés esetén az épület fedésére túlzottan tördelt, számtalan tetősíkból összeállított tetőidom nem alkalmazható.

d) Tetőtér beépítés esetén, amennyiben térdfal nem volt, azt nem lehet alkalmazni, a bevilágítás síkban fekvő tetőablakokkal oldható meg.

e) Régi épület felújításakor, a vakolatdíszeket, esetleges ornamentális díszeket, az eredeti állapottól eltérően nem lehet kialakítani.

f) A faragott díszítésű fa nyílászárókat nem lehet sima, modern kialakítású tora és keretre cserélni, azokat meg kell őrizni, vissza kell állítani.

g) Műanyag nyílászáró csak abban az esetben építhető be, ha az az eredeti fa nyílászárokkal megegyező méretű, osztású és színű.

h) Nyílászárók keretezése nem lehet részleges.

i) Az egyes porták telkein meglévő fa-, és cserjecsoportok megtartandók, kivágásuk nem engedhető meg.

j) A porták körül kerítést építeni, tömör, zárt sövénysávot ültetni nem engedhető meg.

k)1 A volt agyag bányába tervezett, az Őrségi Népi Műemlék-együttes turisztikai fejlesztésének részét képező fogadóépület és parkoló növényzettel takart legyen. A meglévő értékes fásszárú egyedeket dendrológiai felmérés alapján meg kell tartani. A parkolót fásítani kell a környékre jellemző társulásoknak megfelelő őshonos fa- és cserjefajok alkalmazásával.

l)2 A játszóterek az Őrségi tájba illeszkedő kialakításúak legyenek, a játszótéri eszközök, parkberendezések anyaghasználata, formája, színe illeszkedjen Szalafő hagyományaihoz, népi építészetéhez, monda- és mesevilágához.

11. § A településképi szempontból meghatározó külterületre vonatkozó területi és egyedi követelmények:

a) A szerek közötti sávokban, a szereket összekötő utak mentén a településképi szempontból meghatározó külterület nem tervezett, természetes jellegét meg kell őrizni.

b) A település és a környező irtványok kapcsolata, a szerek közötti átlátások és rálátások legalább – az egyéb jogok sérelme nélkül – jelenlegi minőségükben megőrzendők.

c) A kialakult tájhasználatot megváltoztatni a természeti állapothoz közelítés ellenében nem szabad.

d) A biológiai sokféleség megőrzése és a tájkép védelme érdekében a gyepterületek és a mezővédő erdősávok, fasorok, továbbá a vízfolyások, árkok menti, valamint a mezsgyéken kialakult természetközeli növényzet, facsoportok kivágása tilos.

e) Hazánkban nem honos fajok nem ültethetők.

f) Inváziós fajok telepítése tilos.

g) Az általános mezőgazdasági területen építendő épület tömegformálása, anyaghasználata a helyben kialakult hagyományos gazdasági épülettípusoktól nem térhet el.

h) A gyepgazdálkodású mezőgazdasági területen építmény határoló fala fa anyagú, fedése égetett cserép lehet. Előbbiektől eltérő anyagok használata nem megengedett.

i)3 Az állatbemutatókhoz kapcsolódó építmények, épületek formájukban, anyaghasználatukban, kialakításukban illeszkedjenek a tájhoz. A különböző állatfajokat befogadó karámok a hagyományokhoz igazodóan lehetnek eltérőek, de a településen belül a megkülönböztető jegyek azonosak legyenek.

j)4 A mese szer a helyi monda és mesevilág alapján alakítandó ki.

k)5 A turisztikai fejlesztéshez kapcsolódó egyéb elemek. (pihenőhelyek, információs táblák) formavilága, anyaghasználata egységes képet mutasson.

8. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

12. § (1) A teljes település és az egyes szerek ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek a 0123/4hrsz., valamint a 0138/3 és a 04/2 hrsz.-ek.

(2) A közmű fogadó és elosztó telep többszintes ligetes növénysávval való körbeültetés nélkül nem létesíthető.

(3) Nagyfeszültségű elektromos vezeték beépítésre szánt területen, országos jelentőségű természetvédelmi területen légvezetékként nem helyezhető el, nem fejleszthető, nem korszerűsíthető.

(4) Új energia és hírközlő vezetékek belterületen, amennyiben egyéb műszaki akadályba nem ütközik, a terepszint alatt és nem légvezetékként vezetendők. A meglévők rekonstrukciója során vizsgálandó a föld alá helyezés lehetősége.

(5) Szélturbinák és átjátszó állomás Szalafő igazgatási területén nem helyezhetők el, nem fejleszthetők és nem korszerűsíthetők.

9. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

13. § (1) Szalafő igazgatási területén óriásplakát nem helyezhető el.

(2) Közterületen reklám kizárólag utasvárón, kioszkon, közművelődési célú hirdetőoszlopon, közérdekű molinón, reklámzászlón és közterület fölé nyúló árnyékoló berendezésen helyezhető el.

(3) Információs célú eszköz az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető és vehető igénybe:

a) az önkormányzat működése körébe tartozó információk,

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk,

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása,

d) idegenforgalmi és közlekedési információk,

e) a lakosság egészét érintő állami információk.

14. § (1) A porták jellegzetes őrségi termékeivel és elérhetőségével kapcsolatos megállító táblák fa tartóoszlopra helyezett fa anyagú táblák lehetnek. A tábla befoglaló formája, a vésett felirat színezése jellemző egyedi embléma szerű lehet. Mérete szélessége 25cm-t, a hossza pedig 70cm-t nem haladhatja meg

(2) Egy faoszlopra legfeljebb 3 megállító tábla szerelhető.

(3) A szereket összekötő önkormányzati utak csomópontjai mellett 2 oszlop helyezhető el.

10. Eltérés a reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályoktól

15. § (1) Választási plakátok elhelyezésére a választási kampány ideje alatt az önkormányzat által biztosított mobil plakáttartó eszköz vehető igénybe..

(2) A mobil választási plakáttartó eszköz igénybe vételét a Helyi Választási Iroda vezetője (a továbbiakban: HVI vezető) engedélyezi az arra kijelölt helyeken.

(3) A választási plakátok kihelyezésének sorrendjét az igénylők részvételével megtartott sorsolással állapítja meg a HVI vezető. A mobil plakáttartó eszközök 1-18-ig beszámozásra kerülnek, a sorszámok a mobil plakáttartó eszköz hátlapján kerülnek elhelyezésre.

(5) Az Önkormányzat intézményei, az állami szervek, egyházak, valamint a helyi civil szervezetek által szervezett rendezvényekről tájékoztató, ideiglenes reklám elhelyezése 1m2-t meg nem haladó méretű plakáton, transzparensen és molinón engedély nélkül kihelyezhető a programot megelőző 1 hónappal, melyet a program lezárultát követő 2 héten belül el kell távolítani.

11. Fényszennyezés elkerülésére, éjszakai megvilágításra vonatkozó szabályok

16. § (1) A közösségi terek, épületek, létesítmények, ipari üzemek éjszakai megvilágítása az éjszakai életmódot folytató állatvilág védelmének figyelembevételével történhet.

(2) El kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz: ennek megfelelően 3000K alatti érték javasolt a kültéri világítás színhőmérsékletére.

(3) A világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van. A fényeknek – még a díszvilágítás esetén is – lefelé kell irányulniuk. A talajszintbe épített fényvetőket, amelyek felfelé sugároznak, el kell kerülni.

(4) Az utcákat egyenletesen, alacsony intenzitással lehet megvilágítani. Falvak utcáin a 0,3 cd/m² fénysűrűség elegendő, amely kb. 4 lux megvilágítással elérhető.

(5) A kültéri világítás a tényleges használat idején kívül nem működtethető. Este 10 óra után a megvilágítási szintek 50%-kal csökkenthetők. A nem közcélból telepített világítás amennyiben arra nincs biztonsági vagy vagyonvédelmi okból szükség, az éjszakai időszakban nem kapcsolható be.

(6) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag 80 lumen/Watt mértéket meghaladó hatékonyságú, statikus meleg fehér fényforrások használhatók.

V. Fejezet

SZAKMAI KONZULTÁCIÓ Rendelkezés a szakmai konzultációról

17. § (1) Szalafő Község Önkormányzata az ügyfél elektronikus úton benyújtott kérelmére a tervezési szakaszban szakmai konzultációt biztosít. A szakmai konzultáció kötelező a történeti településrész területén tervezett új építésnél és homlokzatváltozással járó átalakítás esetén.

(2) Tekintettel arra, hogy a település bel,- és külterülete egyaránt természetvédelmi és tájképvédelmi övezet, a konzultációba a települési főépítészt minden esetben be kell vonni.

(3) A konzultációra vonatkozó kérelem beérkezését követő 2 munkanapon belül elektronikus úton időpontot kell egyeztetni a kérelmezővel.

(4) A felelős a konzultációt követő 5 munkanapon belül emlékeztetőt készít, amelyet elektronikus úton juttat el a kérelmező részére.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

13. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók köre

18. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:

a) Az építési engedéllyel építhető helyi egyedi védelem alatt álló építmény, helyi építészeti értéket képviselő építmény közterületről látható, épülettel vagy építménnyel nem takart homlokzatának megváltoztatása esetében, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy változatlan formában újjáépíteni.

b) A helyi egyedi védelem alatt álló meglévő építmény, helyi építészeti értéket képviselő építmény közterületről látható, épülettel vagy építménnyel nem takart homlokzatára szerelt, vagy az épület homlokzata elé épített előtető, védőtető, építése, átalakítása, bővítése, illetve megváltoztatása esetén, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.

c) Szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, illetve elhelyezése esetén, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t.

d) Helyi egyedi védelem alatt álló meglévő építmény, helyi építészeti értéket képviselő építmény telkén közterülettel határos kerítés építése vagy felújítása melynek során anyaghasználatát, osztását, színét tekintve a meglévőtől eltérő megoldást alkalmaznak.

e) Helyi egyedi védelem alatt álló, meglévő építmény, helyi építészeti értéket képviselő építmény közterületről látható homlokzatán napenergia-kollektor, szellőző-, illetve klíma-berendezés elhelyezése esetén, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.

f) Utasváró fülke építése, építménynek minősülő szelektív és háztartási célú hulladékgyűjtő, tároló közterületről látható területen történő elhelyezése esetén.

(2) Szalafőn kizárólag településképi bejelentési eljárás lefolytatásával van lehetőség elhelyezni

a) hirdetőoszlopot, útbaigazító táblarendszert vagy reklámot utasvárón, közterületen vagy magánterületen közterületről látható módon

b) saját tevékenységet hirdető ideiglenes reklámot építési hálón az építkezés ideje alatt.

(3) A településen cégérek településképi bejelentési eljárás nélkül helyezhetők el.

14. A bejelentési eljárás részletes szabályai

19. § (1)6 A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a képviselő-testülethez az építkezési tevékenység megkezdését megelőzően a megfelelő formanyomtatványon benyújtott papíralapú kérelemre indul. A kérelemhez 2 példány papíralapú dokumentációt és a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(2) A dokumentációnak – a bejelentés tárgyának megfelelően – legalább az alábbi munkarészeket kell tartalmazni:

a) műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról

b) helyszínrajzot a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

c) (szükség szerint) alaprajzot,

d) (szükség szerint) homlokzatot, valamint

e) amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik – utcaképi vázlatot,

f) közterületi elhelyezés esetén M=1:500 méretarányú, a közmű-szolgáltatókkal dokumentáltan egyeztetett –helyszínrajzot,

g) az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, haszonélvezőjének, kezelőjének hozzájárulását.

VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI BÍRSÁG

15. A településképi kötelezési eljárás

20. § (1) A településképi követelmények megszegésének következményei:

a) településképi kötelezés

b) településkép védelmi bírság

(2)7 A leromlott állapotú építményekre a képviselő-testület hatósági döntésében helyrehozatali kötelezést írhat elő, amely kizárólag közterületről látható építmény(ek)re vonatkozhat.

(3) A helyrehozatali kötelezésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) az építmény azonosítására alkalmas adatokat (cím, helyrajzi szám, alaptérképi elhelyezkedés)

b) az építménynek helyet adó ingatlan tulajdonosának nevét

c) a helyrehozatali kötelezettség által érintett szerkezet(ek), arculati elem(ek) leírását, vagy a teljes építmény megnevezését

d) a helyrehozatal teljesítésének határidejét

e) a határidő meghosszabbításának lehetőségét, indokait

(4) Helyrehozatali kötelezéssel élni – e rendelet 2. melléklete szerinti történeti településrészen található épület esetében lehet.

16. A településkép védelmi bírság

21. §8 (1) Amennyiben a képviselő-testület a a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát a rajta álló építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi, egyidejűleg jogszabályban meghatározottak alapján dönt a településkép védelmi bírság összegéről s annak megfizetésére is kötelezi.

(1) Az (1) bekezdés szerinti településkép védelmi bírság megfizetése nem mentesít a jogsértő állapot megszüntetésének kötelezettsége alól.

(2) Aki nem a tulajdonában lévő vagyontárgyon tulajdonosának beleegyezése nélkül plakátot helyez el, a közterület felügyelet közigazgatási vagy helyszíni bírság megfizetésére kötelezheti.

(3) A (3) bekezdés szerinti településkép védelmi bírság kiszabása során eljáró hatóság mérlegeli a jogsértés következtében a településkép kedvezőtlenné válásának mértékét, a jogsértések számát és ismétlődését, amennyiben a jogsértő a plakátot nyomban eltávolítja.

VIII. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER A településképi követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzése

22. § (1) Szalafő Községi Önkormányzat az e rendelet hatálya alá tartozó helyi, egyedi védelem alatt álló épületek, épületegyüttesek, azok szűkebb környezete, illetve tartozékaik karbantartása, felújítása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák költségeit a „Települési Értékvédelmi Támogatás”-ból (továbbiakban: Támogatás) segítheti.

(2) A Támogatás – amennyiben arra az adott költségvetési éveben forrás biztosított- az Önkormányzat éves költségvetésében szerepel.

(3) A „Támogatás”-t pályázat útján lehet igénybe venni. A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően az Önkormányzat írja ki amennyiben arra az éves költségvetés fedezetet biztosít.

(4) A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

a) az építési engedélyhez kötött munka esetén: az építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős engedélyezési határozatot;

b) nem építési engedélyköteles munka esetén a munkálatokat részletesen bemutató műszaki dokumentáció,

c) a megvalósítást szolgáló tételes költségvetést;

d) a megpályázott munka elkészülésének tervezett határidejét;

e) a megpályázott pénzösszeg megjelölését, felhasználásának tervezett módját és határidejét;

f) előzetes kötelezettségvállalást arra, hogy a támogatás elnyerése esetén a kapott összeget a pályázati feltételek szerint használja fel.

(5) A pályázati kiírás a (4) bekezdésben foglaltakon túlmenően további feltételeket is előírhat.

(6) A beérkezett pályázatokat a Szalafő Községi Önkormányzat Képviselő- testülete bírálja el. Az elbírálásra a jegyző előterjesztést tesz.

(7) A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatásnyerhető el. (8) A megállapodásnak tartalmaznia kell a megítélt pénzösszeg felhasználásának módját, határidejét, feltételeit, az ellenőrzés szabályait, és feltételeit.

(8) A pályázat alapján elnyert pénzösszeg felhasználását a bíráló bizottság ellenőrzi.

IX. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK Hatálybalépés

23. § E rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba lép hatályba.

24. § Hatályát veszti Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(XII.1).) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról.

Szalafő, 2018. december 11.

Lugosi Arnold Tóth Jenő

Polgármester Jegyző

A rendelet kihirdetve: 2018. december 18.

Tóth Jenő jegyző

1. melléklet

Helyi egyedi védelem alatt álló építészeti értékek jegyzéke

1. Alsószer 15. 159 lakóház

2. Alsószer 26. 225 istállós pajta

3. Alsószer 34. 83/3 kódisállásos lakóház

4. Alsószer 83/4 istállós pajta, lábas pajta

5. Alsószer 35. 81 lakóház

6. Alsószer 36. 80/2 lakóház, istállós pajta

7. Csörgőszer 2. 393/4 kódisállásos lakóház, istállós pajta, pajta

8. Csörgőszer 10. 333/1 kódisállásos lakóház

9. Felsőszer 6. 597 boronafalas lakóház

10. Felsőszer 11. 569 kódisállásos lakóház

11. Felsőszer 21. 544/2 istállós pajta

12. Felsőszer 25. 538 lakóház

13. Felsőszer 26. 537 kódisállásos lakóház

14. Papszer 667 istállós pajta

15. Papszer 26. 633 lakóház

16. Papszer 29 689 istállós pajta

17. Papszer 30. 690/2 lakóház

18. Templomszer 26 evangélikus imaház

19. Templomszer 62 református templom

20. Templomszer 257 szeszfőzde

21. Templomszer 419/1 fűrésztelep

22. Templomszer 6. 58 református parókia

23. Templomszer 8. 52 kódisállásos lakóház, Istállós pajta, lábas pajta

24. Templomszer 9. 45/2 kódisállásos lakóház, boronafalas lakóház, istállós pajta

25. Templomszer 14. 12 lakóház, istállós pajta, disznóól

26. Templomszer 17. 2 kódisállásos lakóház, Istállós pajta, lábas pajta

2. melléklet

A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásának térképi bemutatása

3. melléklet

Szerkezeti terv
1

A 10. § (1) bekezdés k) pontját a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 10. § (1) bekezdés l) pontját a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 11. § i) pontját a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 11. § j) pontját a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 11. § k) pontját a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

6

A 19. § (1) bekezdése a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 20. § (2) bekezdése a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 21. § a Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.