Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelete

SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL, ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL SZÓLÓ 3/2008. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2021. 02. 28- 2021. 02. 28

Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelete

SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL, ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL SZÓLÓ 3/2008. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

2021.02.28.

Szalafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében Szalafő község polgármestere az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével, továbbá a Képviselő-testület tagjai véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 14.  §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14.  § (1) A Kr jelű építési övezet a református templom telkére terjed ki, amely elsősorban egyházi, szakrális funkciót szolgál. Az épület és környezete jelenlegi megjelenési formájában tartandó fenn, új építmény az övezetben nem építhető.

(2) A Kt jelű terület a temető területe, amelyen a temetkezési funkciót kiszolgáló és a terület fenntartása érdekében szükséges építmény építhető.

(3) A Ksp jelű építési övezet a községi sportpálya (092/36,37hrsz) Szabályozási Terven ábrázolt területére terjed ki, amelyen csak az alaprendeltetést, szabadidő eltöltését, idegenforgalmat és a helyi községi rendezvényeket kiszolgáló építmények helyezhetők el.

(4) A Klp jelű építési övezetben művelődési, oktatási, kulturális és idegenforgalmi információs feladatokat ellátó őrségi Látogató Központ épülete, parkoló és szabadtéri színpad létesülhet.

(5) Az épület nyugati oldalának párkánymagassága a régi bánya nyugati partfalának rendezett felső síkjától számított 4,0m-nél nagyobb nem lehet.

(6) A Kh jelű építési övezet a volt határőrlaktanya (044 hrsz.) területére terjed ki. Az övezetben agrár és kertészeti termékek tárolását szolgáló funkciók helyezhetőek el.

(7) A Kfm jelű építési övezet a Pityerszeri Falumúzeum területe, amelyen csak az alaprendeltetésének megfelelő és azt kiegészítő rendeltetésű építmények helyezhetők el.

(8) A Kj jelű építési övezet a játszótér területére terjed ki, amelyen belül a rendeltetésszerű használatot szolgáló játszószerek és építmények helyezhetők el. (9) Az egyes övezetek telekalakítási, építési előírásait e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. § A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 19.  § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8)A mezőgazdasági terület az azonos tájjelleg, használat, a beépítettség sajátossága szerint a következő övezetekbe tartozik:

a) Az általános mezőgazdasági Máv övezetbe az árutermelő, zömében szántó földrészletek.

b) A gyepes Mágy övezetbe a földhivatali művelési ág szerint gyepgazdálkodással hasznosított területek.

3. § A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 20.  §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20.  § (1) Általános, túlnyomóan szántó művelésű (Máv) jelű mezőgazdasági területen csak hagyományos állattartást szolgáló építmények (pajta, szárnyék, géptároló) létesíthető.

(2) A Máv jelű övezetben építmények elhelyezése az alábbi előírások szerint lehetséges:
A beépíthető telkek

a) legkisebb területe: 1,0 ha

b) szélessége: 50,0 m

c) mélysége: 80,0 m

d) az elő, oldal- és hátsókert mérete min. 15,0 m

e) a beépítettség legnagyobb mértéke 2,5 %, de max. bruttó 300 m²

f) a megengedett legnagyobb építménymagasság 4,5 m

g) a beépítési mód: szabadonálló

(3) Az épület tömegformálása, anyaghasználata a helyben kialakult hagyományos gazdasági épülettípusokhoz kell igazodjon.

(4) A Szabályozási Terven rálátás és kilátásvédelmi okokból nem beépíthetőnek jelölt telkeken vagy telekrészeken építmény nem helyezhető el.

(5) A mezőgazdasági hasznosítás előírásai:

a) az istállótrágyázást, tápanyag-utánpótlást, vegyszerek használatát időben és mennyiségben korlátozni szükséges az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett megengedett mértékre;

b) a gazdálkodóknak területük 20%-án el kell tűrni a belvizes foltokat;

(6) A mezőgazdasági tájfásítás fennmaradt elemeinek maradéktalan megóvásán túl, az árkok, csatornák, a köz- és dűlőutak, a birtokhatárok mentén új, az élővilág fennmaradását szolgáló fasorokat, cserjesávokat, erdősávokat kell telepíteni.

(7) Az Mágy jelű övezetbe tartozó védett területek kialakult gyepművelési águk alapján korlátozott használatú mezőgazdasági területek.

(8) A mezőgazdasági hasznosítás előírásai:

a) A gyepek területe nem csökkenthető, - a meglevő gyepek fenntartásán túl kívánatos egyéb, ökológiailag kevésbé értékes területek gyepesítése.

b) A kialakult táblahatárok mezsgyéit, gyepes tábla szegélyeit meg kell őrizni.

c) A gyepterületeken meglévő faállomány védendő, pótlásuk őshonos fafajokkal szükséges;

d) A keletkező vizek megőrzendők, a felszíni vizek elvezetése, a talajvíz csökkenését eredményező tevékenységek nem végezhetők;

e) Műtrágyázás, vegyszerezés, intenzív gépi művelési technológiák végzése a rét és legelőterületeken nem megengedett.

(9) Építmények elhelyezésére vonatkozó előírások:

a) Az övezet területén csak a gyepművelést szolgáló építmény (szénapajta) helyezhető el. A beépíthető földrészlet legkisebb területe 3,0 ha, amelyen legfeljebb 120m² alapterületű, 4,0 m építménymagasságú szénatároló építhető.

b) Kivételt képez a Pityerszeren fekvő 064/10hrsz, ahol a szabályozási terven a telken belül jelölt építési helyen boronaház elhelyezhető. c) A Szabályozási Terven rálátás és kilátásvédelmi okokból nem beépíthetőnek jelölt telkeken vagy telekrészeken építmény nem helyezhető el.

4. § A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete „Védőterületek, védősávok” alcíme a következő 28/A. §-sal egészül ki:

„28/A. § A Rendelet az alábbi mellékleteket tartalmazza:

a) 1. melléklet Új épületcsoport építési helyen belüli irányadó elrendezése M=1:200

b) 2. melléklet: A kódisállásos típus nyomán szerkesztett új lakóépület M=1:200

c) 3. melléklet Boronaház típus nyomán szerkesztett új lakóépület M=1:200

d) 4. melléklet Melléképületek M=1:200

e) 5. melléklet Falusias új épületcsoport M=1:200

f) 6. melléklet Falusias új kerített ház jellegű épületcsoport M=1:200

g) 7. melléklet Falusias új épületcsoport M=1:200

h) 8. melléklet Egyedi tájértékek

i) 9. melléklet A haszonállattartást szolgáló építmények elhelyezésénél, valamint az állattartás során alkalmazandó védőtávolságok lakó – üdülőépületektől

j) 10. melléklet A kereskedelmi. szolgáltató gazdasági terület építési övezeteinek építési előírásai

k) 11. melléklet A különleges terület építési övezeteinek építési előírásai

l) 12. melléklet A közúthálózat elemeinek kategorizálása, építési szélességek

m) 13. melléklet A helyi egyedi védelem alatt álló épületek, építmények, létesítmények

n) 14. melléklet Szabályozási terv, amely a következő tervlapokat tartalmazza:

na) Alsószer szabályozási terve, 4.2 rajzszám

nb) Templomszer szabályozási terve, 4.3 rajzszám

nc) Papszer szabályozási terve, 4.4 rajzszám

nd) Felsőszer szabályozási terve, 4.5 rajzszám

ne) Pityerszer szabályozási terve, 942-TR/2004 törzsszámú dokumentáció 4.6, rajzszám

nf) Csörgőszer és Gyöngyösszer szabályozási terve, 4.7 rajzszám

ng) Beépítésre szánt terület szabályozási terve – jelmagyarázat, 4.8 rajzszám

nh) Igazgatási terület szabályozási terve, 4.9 rajzszám „ (2) A különleges terület építési övezeteinek telekalakítási, építési előírásai című táblázat e rendelet 1., az 5.2 rajzszámú, Szalafő község Igazgatási terület Szabályozási Terve című tervlap e rendelet 2., az 5.3 rajzszámú, Szalafő Pityerszer Szabályozási terve című tervlap e rendelet 3. mellékletét képezi.”

5. § A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 11. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Hatályát veszti a SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete

a) 13.  § (3) bekezdése,

b) 21.  §-a,

c) 13. melléklete,

d) 14. melléklet 1a. pontja.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, és a kihirdetését követő 31. napon hatályát veszti.

(2) Az 1–6. § és az 1. melléklet 2021. február 28-án lép hatályba.

1. melléklet

1. A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 11. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

A különleges terület építési övezeteinek telekalakítási, építési előírásai

2. A SZALAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (IV. 8.) SZÁMÚ RENDELETE SZALAFŐ KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS A KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL című Szalafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2008 (IV.8.) Önkormányzati Rendelete 11. melléklet 1a. pontja helyébe a következő pont lép:

„1a. „a

A

B

C

D


építési övezet jele

beépítési mód

a telek megengedett

az épület megengedett

legkisebb

legnagyobb

legkisebb

legnagyobb

területe

zöldfelület aránya

beépítettsége

terepszint alatti beépítés


építménymagasság

m2

%

%

%

m

m

1.

Kr

K

K

50

K

-

K

K

2.

Kt

SZ

K

-

2

-

3,0

4,0

3.

Ksp

SZ

20 000

75

10

10

3,0

4,0

4.

Klp

SZ

4000

40

11

11

-

5,5

5.

Kh

SZ

K

40

30

30

3,0

4,0

6.

Kfm

SZ

K

50

30

30

2,7

4,0

7.

Kj

SZ

810

20

5

-

-

5,0”