Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 05. 30

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a temető használatának rendjéről1

2014.01.01.

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 40. §-ában és a 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1/A. § (1) A rendelet hatálya Rönök Község Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő temetőre terjed ki.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő temető 301/2 helyrajzi számú ingatlanon helyezkedik el.

(3) Az önkormányzat a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről önállóan gondoskodik.

2. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § Az önkormányzat temetőfenntartói feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

3. § Az önkormányzat

1. biztosítja a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek temetői rend szerinti ellátásának lehetőségét;

2. biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit,

3. megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

4. biztosítja a ravatalozó és ezek technikai berendezései, a tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat;

5. biztosítja a temető nyitását, zárását;

6. megőrzi a nyilvántartó könyveket;

7. tájékoztatást nyújt a temetőlátogatóknak;

8. kijelöli a temetési helyeket;

9. elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást;

10. összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

11. gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

12. összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

14. ellenőrzi a vonatkozó előírások betartását;

15. a temető bejáratánál a látogatók részére tájékoztatót függeszt ki a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

3. A temetési helyek, a sírjelek kialakításának és fenntartásának szabályai

4. § (1) A sírhelytáblákat római számmal, a sírhelysorokat és a sírhelyeket arab számmal kell jelölni.

(2) A temetőben alkalmazott temetési helyek az alábbiak:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt,

d) urnafülke,

e) urnasírhely.

(3) A temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát a rendelet 1. melléklete határozza meg.

5. § (1) A sírok fölé épített szegélykő, síremlék, sírbolt és sírjel nem terjedhet túl a temetési hely területén.

(2) A temetési helyen 1 méternél magasabbra növő évelő növény nem ültethető. Az 1 méternél magasabbra növő évelő növényeket az üzemeltető eltávolíthatja.

(3) A sírok fölé emelt síremlékek, sírjelek karbantartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult kötelezettsége, melynek teljesítésére az üzemeltető - megfelelő határidő tűzésével – felszólíthatja.

(4) A temetők tisztasága és rendje érdekében sír áthelyezése, új síremlék állítása miatt - vagy más módon - feleslegessé vált sírjelek, sírkőmaradványok elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja köteles intézkedni.

6. § (1) Az urnasírhelyen - 100 cm szélességű, 120 cm hosszúságú és 6 cm magasságú - sírkőalapot kell építeni,.

(2) Urnasírhelybe urna csak urnakeszonban helyezhető el.

4. Díszsírhelyek

7. § (1) A díszsírhely olyan, a temető központi részén elhelyezkedő sírhely, amelybe azon elhunytak temethetők, akik életük során a haza, a község javára végeztek kiemelkedő tevékenységet.

(2) A díszsírhely adományozásáról a képviselő-testület dönt.

(3) A díszsírhelyek használati ideje a temető fennállásig tart és használatuk díjtalan.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, a költségek viselése mellett – az elhunyt özvegye, közvetlen felmenő és lemenő ági hozzátartozói is elhelyezhetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

5. Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (használati idő) a rendelet 2. melléklete határozza meg.

(2) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 éven belül, egyéb temetési helyet 3 éven belül nem váltanak meg, az üzemeltető ismételten felhasználhatja a temetési helyet.

6. A temetőben alkalmazott díjak

9. § (1) Kötelező a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával kapcsolatos berendezések igénybevétele (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díjat a 3. melléklet tartalmazza.

7. A temető használatának szabályai

10. § A temetőben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - a temető üzemeltetője részére a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni.

11. § (1) Az önkormányzat a temetkezési szolgáltatók, illetőleg az egyéb vállalkozók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat, köteles azonos feltételeket biztosítani számukra.

(2) A vállalkozók a munkavégzés érdekében – ha az indokolt – gépjárművel is behajthatnak a temetőbe, kötelesek azonban az önkormányzat intézkedéseit megtartani.

(3) A vállalkozók a munkálatok befejezését követően kötelesek a törmeléket, szemetet elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hátrahagyni.

12. § (1) A temető működése és a temetési helyek gondozása során keletkezett hulladékot csak az üzemeltető által kijelölt hulladékgyűjtő helyen szabad lerakni. A hulladékgyűjtők szükség szerinti, de legalább havonkénti ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A temetőt 14 éven aluli gyermek nagykorú személy kíséretében látogathatja.

(3) A temetőlátogató a temetőbe gépjárművel akkor hajthat be, ha rendelkezik az önkormányzat előzetes beleegyezésével, vagy mozgásában korlátozott személyt szállít.

(4) A temetőbe állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével - nem lehet.

(5) A temetőlátogató kötelessége a temető területének, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

(5a) (6)Tilos a növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldterületek, zöldfelület egyéb elemeinek, tartozékainak, felszerelési tárgyainak bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

(5b) (7)A temető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, korlátozza.

13. § (1) A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás).

(2) A temetőben biztosított közüzemi szolgáltatással (vízvételi jog) az ésszerűség határán belül takarékoskodni kell.

(3) A temetőbe a látogatók a szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna, kapa, gereblye) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

(4) A temetőből koszorúkat, virágokat, növénymaradványokat, kertészeti hulladékokat, egyéb hulladékot az önkormányzat hozzájárulása nélkül kivinni nem lehet, azokat az ezek elhelyezésére kijelölt helyeken kell elhelyezni.

(5) A temetési helyet az a felett rendelkezni jogosult köteles rendszeresen gondozni, gyomtalanítani.

(6) A sírhelyeken és a sírboltokon, azok díszítésére csak az arra szolgáló tárgyak, növények helyezhetők el. A sírok nem keríthetők be, köréjük építmény nem vonható. A sírok közötti utakra, azok karbantartása érdekében növény nem ültethető.

(6a) (7)A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani csak olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(6b) (8)A temető területén a szemetelés tilos, bármely hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

13/A. § (1a) (1)A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(1b) (2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőről és temetkezésről szóló 16/2007. (XI.30.) rendelet.

1. melléklet

A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági mérete és az egymástól való távolsága

A

B

C

D

E

1.

Temetési hely

Hossza
(m)

Szélessége
(m)

Sírhelyek egymástól való távolsága
(m)

Sírhelysorok egymástól való távolsága
(m)

2.

Egyes sírhely
( kivéve a szociális parcellában)

2,1

0,9

0,8

1,7

3.

Kettős sírhely

2,1

1,9

0,8

1,7

4.

Egyes sírhely a szociális parcellában

2,1

0,9

0,6

1,0

5.

Urnafülke

0,3

0,3

-

-

6.

Urnasírhely
( a szociális temetkezési
helyen is)

0,8

0,8

0,6

1,0

7.

Kétszemélyes sírbolt

2,2

1,0

1,0

1,8

8.

Négy-hatszemélyes
sírbolt

2,2

3,1

1,0

1,8

2. melléklet

A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama

1.

Temetési helyek

Használati idő

Megváltási/ újraváltási díj

2.

Egyes sírhely

25

0.-

3.

Kettős sírhely

25

0.-

4.

Urnafülke

25

0.-

5.

Urnasírhely

25

0.-

6.

Kétszemélyes sírbolt

60

0.-

7.

Négy-hatszemélyes
sírbolt

60

0.-

3. melléklet

A temető fenntartási hozzájárulás díja:
síremlékenként: 2000.- Ft +ÁFA
1

Az önkormányzati rendeletet a Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 31. napjával.