Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013.(VIII.30.) önkormányzati rendelete a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 4/2009. (V.21.) és 8/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendeletek módosításaival egységes szerkezetben

Hatályos: 2013. 08. 31- 2023. 05. 24

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013.(VIII.30.) önkormányzati rendelete a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 4/2009. (V.21.) és 8/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendeletek módosításaival egységes szerkezetben 1

2013.08.31.

Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdésében foglaltak alapján eljárva, hogy méltó módon megörökítse, kiemelten elismerje azon személyek, közösségek, szervezetek tevékenységét, akik nagymértékben hozzájárultak Rönök község fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, az alábbi kitüntetéseket alapítja:

"RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA" kitűntető cím

1. § (1) A "RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA" kitűntető cím Rönök község Önkormányzatának legmagasabb elismeréseként azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható, akik:

a) település gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, művészeti vagy sport életében maradandót alkottak,

b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták a haladás, kultúra vagy művészet ügyét, közvetlenül vagy közvetett módon, hozzájárulva ezzel Rönök község tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez.

(2)2 Kétévente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

2. § (1) A "RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA" kitüntető címet - az elismert kimagasló érdem megjelölésével - a Képviselő-testület minősített többséggel adományozza.

(2) A díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelűi díszpolgári oklevelet kell kiállítani, amit ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni.

(3) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet:

a) polgármester

b) képviselő

c) a községben működő intézmények, társadalmi szervezetek, egyesületek

d) legalább 30 Rönöki állandó lakos, névvel, lakcímmel és aláírással.

3. § (1) Rönök község díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) Rönök díszpolgárát

a) megilleti a "RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA" kitüntető cím viselésének joga,

b) az önkormányzat által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni,

c) önkormányzati döntés alapján az önkormányzatot képviselő delegáció tagjának választható.

4. § A díszpolgári cím adományozásáról a körjegyző díszes kivitelű "Díszpolgárok könyve" névkönyvet vezet. A névkönyv tartalmazza: az adományozó nevét, munkahelye (hivatali állását), az adományozás jogcímét, az adományozásról szóló határozat számát és az adományozás időpontját.

5. § (1) A Képviselő-testület minősített többségű döntésével a kitüntető címet megvonhatja attól, aki annak viselésére magatartásával érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

"RÖNÖK KÖZSÉGÉRT" kitüntetés

"RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI"

6. § "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT" és "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT" - "IFJÚSÁGI" kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a fejlesztés, a gazdasági élet terén, a sport és az önkormányzati feladatok végrehajtását elősegítő, példaértekű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Rönök fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.

7. § (1) A "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT", "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI" kitüntetést a Képviselő-testület adományozza.

(2) Évente legfeljebb két-két kitüntetés adományozható általános szabály szerint. Ebből egy kitüntetés személynek, egy kitüntetés közösségnek vagy szervezetnek adományozható. A Képviselő-testület döntésétől függően a kitüntetések adományozhatók csak személyeknek, illetve közösségeknek.

(3) A kitüntetés adományozására javaslatot a 2. § (3) bekezdésében felsoroltak tehetnek.

7/A. § (1)3 Az a rönöki személy, aki országos versenyen:

a. ) I. helyezést ér el, 30.000.-Ft;
b. ) II. helyezést ér el, 20.000.-Ft;
c. ) III. helyezést ér el, 10.000.-Ft pénzjutalomban és elismerő oklevélben részesül.
(2) Az elismerés adományozására javaslatot a 2. § (3) bekezdésében felsoroltak tehetnek, valamint a versenyen résztvevő is bejelentheti a részvételét és helyezését.
(3) A helyezésről az igazolást az előterjesztés mellé csatolni kell.
(4) A pénzjutalom és elismerő oklevél odaítéléséről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

8. § (1) A kitüntetett személynek, közösségnek díszes kivitelű oklevelet kell kiállítani, amit ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni. Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a kitüntetés nevét, valamint az adományozás idejét.

(2) A "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT" és "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI" kitüntetés adományozásáról nyilvántartást kell vezetni, melyben az adományozás indokát is fel kell tüntetni. A nyilvántartás vezetéséről a körjegyző gondoskodik.

(3) A "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT" és "RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI" kitüntetés megvonására az 5. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

9. § (1) A kitüntetésekről szóló javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) A kitüntetési javaslatot minden év október 30-ig kell a polgármesternek megküldeni.

(3) A kitüntetések ünnepélyes átadására a képviselő-testület döntése alapján kerül sor.

Vegyes rendelkezések

10. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 25. napjával.

2

Hatályos: 2013.VIII.31-től

3

Hatályos: 2009.V.21.