Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2014 (VII.1.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi igazgatásról, az egyes szociális és gyermekjóléti ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2014 (VII.1.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi igazgatásról, az egyes szociális és gyermekjóléti ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről1

2014.07.01.

Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, valamint a 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza Rönök község Önkormányzata által biztosított egyes szociális ellátások formáit, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Rönök község közigazgatási területén élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) és 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre is.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülmény: nagy összegű elemi kár, hosszantartó súlyos betegség, magas gyógyszerköltség, jövedelem igazolt elvesztése, gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő, aktív korúak ellátásában részesülő személy, nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

II. Fejezet

Eljárási rendelkezések és hatásköri szabályok

4. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a Szt. rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteként meghatározott formanyomtatványokon kell benyújtani:

a) önkormányzati segély igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a rendelet 1. melléklete tartalmazza,

b) méltányossági közgyógyellátás iránti formanyomtatványt a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza,

c) köztemetés iránti formanyomtatványt a rendelet 3. melléklete tartalmazza,

d) szociális étkeztetés iránti formanyomtatványt a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(3) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó és a képviselő-testület hatásköréből polgármesterre átruházott hatáskörbe tartozó kérelmeket a Rátóti Közös Önkormányzati Hivatal Rönöki Kirendeltségén (9954. Rönök, Alkotmány út 63., a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(4) A kérelmező - figyelemmel a Szt. 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

5. § (1) A méltányossági közgyógyellátás, az önkormányzati segély, a köztemetés és a szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak következő ülésén szóban tájékoztatja.

6. §

(1) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények - pld. anyagi, jövedelmi helyzetének - megváltozásáról köteles – a változást követő 15 napon belül a Hivatalnál bejelenteni.

7. § (1) A szociális ellátások iránti - a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet melléklete szerinti, az igényelt ellátás típusának megfelelő - kérelmet, valamint vagyonnyilatkozatot, és egyéb iratot, a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat– a Hivatalnál kell benyújtani a kérelem benyújtásával egyidejűleg.

(2) Halaszthatatlan, rendkívüli körülmény bekövetkezése, fennállása esetén a kérelmező az igazolásokat utólag is benyújthatja.

(3) A jogosultság megállapításakor a jövedelemvizsgálat során az Szt. 10. § (2) – (5) bekezdéseiben foglaltak szerint kell eljárni.

8. §

(1) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeiről - szükség esetén - a Hivatal megkeresése alapján a Társulás által fenntartott Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat környezettanulmányt készít.

9. § (1) A Szt. 32. §. (3) bekezdése alapján a megállapított pénzbeli ellátások 15 napon belül kerülnek kifizetésre, míg a rendszeres szociális támogatásokat - havonta utólag - minden hónap 5. napjáig kell kifizetni a jogosult részére, külön kérelem esetén a kifizetés átutalással is történhet.

(2) A polgármester az önkormányzati segély felhasználását ellenőrizheti. A polgármester önkormányzati segélyt megállapító határozatában meghatározza a segéllyel való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben segélyben részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további segélyösszegre is jogosult lenne, a segély kifizetését fel kell függeszteni, és fel kell szólítani a már kifizetett segély visszafizetésére a Szt. 17. §-ában szabályozottak szerint. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további önkormányzati segélyre nem jogosult.

(3) A Képviselő-testület a szociális ellátások igénylése során az elektronikus ügyintézés lehetőségét kizárja.

III. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Együttműködési szabály a rendszeres szociális segély esetében

10. § (1) A rendszeres szociális segélyben részesülő személyek vonatkozásában az együttműködésre kijelölt szerv a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (9970 Szentgotthárd, Kossuth u. 7.).

(2) A rendszeres szociális segélyre jogosult személy – az egészségkárosodott személy kivételével – a segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni az 10. § (1) bekezdés szerinti együttműködésre kijelölt szervvel, vagy az általa meghatározott esetekben egyéb szervekkel.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személy az együttműködés keretében köteles:

a) a Szt.-ben foglalt kötelezettségének eleget tenni,

b) a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal és a beilleszkedést segítő programban megjelölt szervezetekkel rendszeres kapcsolatot tartani, az általuk előírt időpontban megjelenni,

c) a beilleszkedését segítő programban előírtakat teljesíteni.

(4) Amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködési kötelezettségének teljesítésében ténylegesen akadályozott, ennek okát köteles haladéktalanul – személyesen vagy írásban – legkésőbb 3 munkanapon belül hitelt érdemlő módon a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál bejelenteni. Az intézmény köteles az igazolás megalapozottságát vizsgálni.

(5) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott feladatain túl írásban tájékoztatja az önkormányzatot:

a. a beilleszkedést segítő programról, annak egy példányával,

b. a beilleszkedést módosító program módosításáról annak egy példányával.

(6) A beilleszkedést segítő program típusai:

a. munkavégzésre felkészítő és integráló programok,

b. álláskeresési technikák, jogi, pszichológiai tanácsadás, csoportos foglalkozás,

c. mentálhigiénés programok,

d. csoportos önsegítő és képességfejlesztő programok,

e. képzés, átképzés, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzése érdekében,

f. más ellátásba juttatás.

11. §

(1) Az együttműködés megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy számára felróható okból

a. a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelenik meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál nyilvántartásba vétele céljából,

b. az együttműködési megállapodásban foglaltaknak nem tesz eleget,

c. a beilleszkedést segítő program bármely pontjának nem tesz eleget,

d. akadályoztatása okát az előírt időben nem jelenti, hitelt érdemlő módon nem igazolja,

e. a beilleszkedést segítő programban meghatározott szervezetekkel a kapcsolatot nem veszi fel, az általuk meghatározott időpontban nem jelenik meg, vagy

f. Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál vagy a beilleszkedési programban meghatározott szervezeteknél a kijelölt időpontban ittas vagy bódult állapotban jelenik meg.

(2) Az aktív korúak rendszeres szociális segélyét megállapító, illetve megszüntető jogerős határozatának egy példányát az illetékes munkaügyi központnak meg kell küldeni.

12. §

Önkormányzati segély

(1) A polgármester önkormányzati segélyben részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt. Az önkormányzati segély adható alkalmanként vagy havi rendszerességgel, ha a kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a.) gyermeket nem nevelő háztartásban egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150%-át, két vagy több fős háztartásban a nyugdíjminimum 140%-át,

b.) gyermeket nevelő háztartás esetében kétfős háztartásban a nyugdíjminimum 150%-át, 3-4 fős háztartásban a nyugdíjminimum 130%-át, míg öt vagy több fős háztartásban a nyugdíjminimum 120 %-át.

(2) Létfenntartási gondnak kell tekinteni azt a helyzetet, ha a család bevételeire, valamint fizetési kötelezettségeire tekintettel nem tudja fedezni azokat a szükségleteit, amelyek a társadalom tagjai részéről elfogadottak és amely szükségleteik kielégítésének elmaradása rövid vagy hosszú távon fizikai vagy mentális károsodáshoz, a hátrányos helyzet újratermelődéséhez, társadalmi kirekesztődéshez, hajléktalansághoz vezethet.

Létfenntartási gondoknak tekintendő különösen:

1. megfelelő élelmezés hiánya,

2. a lakhatás elvesztésének veszélye,

3. a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,

4. 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

5. a megfelelő ruházkodás hiánya,

6. ha a család anyagi erőforrásai nem elegendőek a szükséges tanszer, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megvásárlására,

7. munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlása,

8. gyermek, fiatal felnőtt beiskolázása, illetve gyermek óvodakezdése,

9. óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

10. nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

11. gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségnyújtás,

12. napi megélhetési gondok.

(3) Létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet és alkalmanként jelentkező váratlan többletkiadások:

1. elemi kár, baleset,

2. hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

3. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

4. gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen

a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b) gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást,

c) terhes gondozásról szóló igazolást,

d) elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást számlákkal alátámasztva,

e) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást.

f) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

(5) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérhet.

(6) Az önkormányzati segély az Szt. 45. §. (1) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, külön szerződés megkötése alapján annak a személynek:

a.) akinek 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj 300 %-át.

b.)A kamatmentes kölcsön összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

c.) a kölcsön visszafizetése legfeljebb 12 havi részletben lehetséges.

d.) Amennyiben a kölcsön visszafizetése nem a kölcsönszerződésben foglaltak szerint történik, úgy az egy összegben válik esedékessé. Nem fizetés esetén az összeg kérelmező jövedelméből letiltásra kerül.

13.

(1) Az általános iskolás és középiskolás tanulók részére iskoláztatással összefüggő önkormányzati segély állapítható meg.

(2) A fiatal felnőtt részére iskoláztatással összefüggő önkormányzati segély legfeljebb a jogosult 23. életévének betöltéséig és abban az esetben állapítható meg, ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

14.

(1) A képviselő-testület önkormányzati segélyt állapít meg annak a rönöki lakosnak, aki a meghalt személy- utolsó lakhelye szerint rönöki lakos- eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles személy volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, azaz a családban az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülélő esetén annak 350 %-át nem haladja meg.

(2) Az önkormányzati segély összege: a helyben szokásos, legolcsóbb földes temetés költségének 10%-a, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását különösen veszélyezteti.

(3) A helyben szokásos, legolcsóbb földes temetés költségeként a Vas Megyei

Temetkezési Kft. által évente közölt legolcsóbb földes temetési költséget kell figyelembe venni, mely bruttó 220.167.-Ft.

(4) Az önkormányzati segélyt a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell:

1. jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,

2. az eltemettető nevére szóló temetési számlák másolati példányát,

(6) Az önkormányzati segély összege készpénzben kerül a kérelmező részére kifizetésre a polgármester döntését követő 5 napon belül.

(7) Az önkormányzati segély természetbeni ellátás (élelmiszer, tüzelő, szociális utalvány, tankönyv, iskolai kirándulás, táborozás költségeihez való hozzájárulás, intézményi térítési díj) formájában is biztosítható, különösen védelembe vett gyermek számára, valamint ha a család, különösen a gyermekek körülményeinek, érdekeinek mérlegelését követően feltételezhető, hogy a természetben nyújtott támogatás a célravezetőbb. Ebben az esetben a támogatás közvetlenül a szolgáltató vagy intézmény felé kerül megfizetésre.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

15. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett, e rendeletben meghatározott szociális ellátás megszüntetése és visszafizetése tekintetében az Szt. 17. §-ban meghatározott rendelkezések az irányadóak azzal, hogy a Képviselő-testület – méltányosságból csak annak az összegnek a megtérítését engedheti el, illetőleg csökkentheti, amelyet saját pénzalapja terhére fedezett. E méltányosság csak akkor gyakorolható, ha a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné a teljes mértékű visszafizetési kötelezettség teljesítése.

(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete ha a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból részletekben fizettetheti meg.

Szociális rászorultságtól függő természetbeni ellátások

Közgyógyellátás

16. §

(1) A polgármester kérelemre méltányosságból közgyógyellátásra való jogosultságot állapít meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 150%- át, egyedül élő esetén a 200%-át és

a havi rendszeres gyógyító ellátásának a költségének mértéke eléri a nyugdíjminimum10%-át.

(2) A méltányossági alapon történő közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

1. a jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást,

2. a havi rendszeres gyógyító ellátásokról szóló a kormányrendelet szerint kiállított háziorvosi igazolást.

Köztemetés

17. § (1) A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat Polgármestere köteles gondoskodni az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a halálesetről való tudomásszerzést követő 21 napon belül, amennyiben a haláleset helyszíne Rönök község közigazgatási területe és ha az Szt. 48. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállnak.

(2) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelemre részletfizetés engedélyezhető, ha a temetésre köteles személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

18. §

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében az alábbi szociális alapellátási formákat biztosítja:

a.) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás

c.) családsegítés

d.) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

e.) falugondnoki szolgáltatás.

Étkeztetés

19. § (1) Az étkeztetés keretében a Szt. 62. §. (2) bekezdése alapján azoknak a szociálisan rászorultaknak legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki kora vagy egészségi állapota miatt nem képes a fenti (1) bekezdés szerinti étkezésről más módon gondoskodni:

a.) egészségügyi indok esetén a házi orvos igazolását csatolni kell a kérelem mellé,

b.) a 65 év feletti kérelmező esetén a korra való tekintettel indokoltnak kell tekinteni az igényt.

(3) Az étkeztetés engedélyezése ügyében a polgármester jár el.

(4) Az étkeztetést az Önkormányzat szolgáltatás vásárlásával a Joost Food Kft. konyhájáról biztosítja.

(5) Az étkezésért fizetendő térítési díj összegét az 5. számú melléklet tartalmazza.

Házi segítségnyújtás

20. §

(1) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást a Szentgotthárd Város és Térsége Önkormányzati Társulás által fenntartott Városi Gondozási Központ Szentgotthárd szerven keresztül látja el, az Szt. 63. §-ban meghatározottak szerint.

Családsegítés

21. §

(1) Az Önkormányzat az Szt. 64. § (1) bekezdésében rögzített családsegítés feladatait a Szentgotthárd Város és Térsége Önkormányzati Társulás által fenntartott Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat (Szentgotthárd, Kossuth út 7.) szerven keresztül látja el.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

22. §

(1) Az Önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a kijelölt szerven keresztül nyújtja, az Szt. 65. §-ban meghatározott feltételek szerint, melyet Szentgotthárd Város és Térsége Önkormányzati Társulás által fenntartott Városi Gondozási Központ Szentgotthárd lát el.

Falugondnoki Szolgálat

23. § (1) Az önkormányzat az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösség szintű szükségletek teljesítésének érdekében falugondnoki szolgálatot működtet.

(2) A falugondnoki szolgálat részletes feladatait, illetve szakmai programját a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

Intézményi térítési díjak

24. §

(1) E rendelet 20. §, 21. §, 22. §-ában megállapított személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díját a Társulási megállapodásban foglaltak alapján Szentgotthárd Város Önkormányzata állapítja meg évente két alkalommal.

Záró rendelkezések

25. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel a jegyző gondoskodik.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 15/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. július 2. napjával.