Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2015 (IV.15..) önkormányzati rendelete

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2015. (IV.15) önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2015. 04. 16- 2020. 12. 31

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2015 (IV.15..) önkormányzati rendelete

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2015. (IV.15) önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról

2015.04.16.

Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között, a levegő tisztaságának védelmét, a tűzvédelmi előírások betartását, elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

(3) A rendelet hatálya Rönök község belterületén végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: falomb, avar, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, nyesedék.

Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása

3. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(2) Hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén az ártalmatlanítás kizárólag az (1) bekezdésben megjelölt módon történhet.

Az égetésre vonatkozó szabályok

4. § (1) Kizárólag szélcsendes időben végezhető az égetés, keddi és pénteki napokon 6.00 órától 18.00 óráig terjedő időszakban. Ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tűzet azonnal el kell oltani.

(2) Csak légszáraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) Az égetést olyan 18 éven felüli személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg is alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(4) Az öltözet a szabadtéri tűz tulajdonságaihoz igazodjék (kerülni kell a bő, lebegő ruházatot, a tűz közelségét).

(5) A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható. (lapát, kerti csapra szerelt locsolótömlő).

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot (pl. gumi, műanyag, festék, vegyszer… stb.).

(8) Tilos égetni, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

5. § (1) E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely az e rendelet 3 – 4. §-aiban foglalt rendelkezéseket megsérti.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

(3) Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja, közigazgatási bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezeléséről szóló 9/2007. (VII.30.) önkormányzati rendelet.