Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2015 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2023. 10. 12

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2015 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

2016.01.01.

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bek. 13. pontja alapján, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdése felhatalmazása szerint helyi a következőket rendeli el:

Az adó alanya

1. § Az adó alanya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 30. § (1) bekezdésében a) pontja szerinti adóalany.

Az adó alapja

2. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma

Az adó mértéke

3. § Az adó mértéke személyként és vendégéjszakánként 300 Ft/ vendégéjszaka.

Nyilvántartás vezetése

4. § (1) A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény 34. §-a alapján az adóbeszedésre kötelezett köteles a szálláshelyen megszálló vendégről az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni az alábbi adatokkal, melyet bejelentkezéskor megnyitni:

a) a vendég vezeték- és utóneve

b) a vendég születési helye és ideje,

c) a vendég lakcíme

d) a szálláshelyen való tartózkodás kezdő és befejező időpontja,

e) az idegenforgalmi adómentesség jogcíme a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-a alapján,

f) a vendég sajátkezű aláírása.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett jogosult megválasztani, hogy az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást manuális vagy elektronikus formában vezeti. A manuális formájú nyilvántartás céljából a közös hivatal vendégkönyvet rendszereseit, melyet a közös hivatalnál lehet beszerezni. Amennyiben szállásadó a nyilvántartást elektronikus formában vezeti, köteles legalább az 4. §. (1) bekezdésében meghatározott adattartalmú bejelentő lapot a vendéggel kitöltetni és azt megőrizni elévülési időn belül (5 év)

(3) A (2) bekezdésben meghatározott vendégkönyvet használatbavétel előtt a jegyző hitelesíti. A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követő év január 31. napjával záradékoltatni. A záradékoltatott vendégkönyveket a következő években is lehet használni, ha tartalmaz további nyilvántartási helyet.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartásba az adó hatósság jogosult ellenőrzés keretén belül betekinteni.

Záró rendelkezések

5. § (1) A rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 13/2011.(XI.18.) önkormányzati rendelete.