Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 06- 2022. 12. 06

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.06.

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 90. § (3) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 § (1) bekezdés 8 a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás havi összege –a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek kivételével –nem haladhatja meg a havi 5.000.-Ft-ot. A havi rendszerességgel nyújtott lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó települési támogatást határozott időre, 6 hónapra kell megállapítani.

(2) Az eseti jelleggel nyújtott települési támogatás, valamint a rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, éves viszonylatban ennek hatszorosát

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén a polgármester egyedi mérlegelés alapján e rendeletben foglalt jövedelemhatároktól, valamint a (2) bekezdés szerint adható támogatás összegétől eltérhet azzal a megkötéssel, hogy az egy háztartásban élők számára megállapított támogatás összege éves viszonylatban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át. Elemi kár esetén nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a polgármester mérlegelési jogkörében eljárva összeghatár megkötöttsége nélkül dönthet.

(4) A megállapított települési támogatás készpénzben kerül kifizetésre a döntést követő 5 napon belül, havi rendszerességgel nyújtott támogatás esetén minden hónap 5. napjáig. A polgármester döntésétől függően a települési és rendkívüli települési támogatás természetbeni formában is nyújtható.

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás havi összjövedelmének a 30 %-át.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást természetben kell biztosítani akkor, ha a kérelmező fizető mérővel rendelkezik. Több fizető mérő esetén a támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.”

3. § A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni:

a) Azt a személyt, aki létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan létfenntartási vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

b) Azt a személyt, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre eső nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének

a) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt támogatási forma esetén –kivétel létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, amikor a támogatás jövedelemre tekintet nélkül állapítható meg – 300 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át

b) Az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt támogatási forma esetén jövedelmi viszonyoktól függetlenül adható támogatás összege 200.000.-Ft.

(3) A rendkívüli települési támogatás az Szt. 45. §. (1) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, külön szerződés megkötése alapján annak a személynek akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 300 %-át.

(4) A kamatmentes kölcsön összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

(5) A kamatmentes kölcsön visszafizetése legfeljebb 12 havi részletben lehetséges

(6) Amennyiben a kamatmentes kölcsön visszafizetése nem a kölcsönszerződésben foglaltak szerint történik, úgy az egy összegben válik esedékessé. Nem fizetés esetén az összeg kérelmező jövedelméből letiltásra kerül.

(7) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

a) elemi kár,

b) baleset,

c) hozzátartozó halála,

d) jövedelem igazolt elvesztése;

e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(8) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

a) megfelelő élelmezés hiánya,

b) a lakhatás elvesztésének veszélye,

c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,

d) aktív korúak ellátásában részesülő személy;

e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

g) a megfelelő ruházkodás hiánya,

h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;

i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége

j) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása,

k) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

l) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

m) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,

n) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;

o) napi megélhetési gondok

(9) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen:

a) keresőképtelenséget alátámasztó kórházi vagy orvosi igazolást,

b) elemi kár esetén nyilatkozatot a várható helyreállítási költségek összegéről

c) étkeztetést biztosító intézmény igazolását a térítési díj, illetve a fennálló hátralék összegéről

d) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,

e) munkahely létesítéséhez nyújtott települési támogatás esetén a munkaszerződést, vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni az elhunyt rönöki lakos állandó rönöki lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját vagy a temetésről gondoskodó más személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,

b) az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,

c) amennyiben a haláleset nem Rönökön történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 416.000.- Ft.

(4) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.”

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 11/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet
Étkezési térítési díj

1. A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 1.392.- Ft.

2. Személyi térítési díj

Az intézményi térítési díjból jövedelmi helyzet alapján biztosított kedvezmény összege:

Jövedelem

Kedvezményösszege

1

0-57.000.- Ft.

1.392.- Ft.

2

57.001.- Ft -

602.- Ft.