Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2023. 05. 25- 2023. 05. 25

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjének szabályozásáról

2023.05.25.

Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. és 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím

1. § (1) A RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím Rönök község Önkormányzatának legmagasabb elismeréseként azoknak a magyar vagy külföldi állampolgárságú magánszemélyeknek adományozható, akik:

a) település gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, művészeti vagy sport életében maradandót alkottak,

b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták a haladás, kultúra vagy művészet ügyét, közvetlenül vagy közvetett módon, hozzájárulva ezzel Rönök község tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez.

(2) Kétévente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

2. § (1) A RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet - az elismert kimagasló érdem megjelölésével - a Képviselő-testület minősített többséggel adományozza.

(2) A díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű díszpolgári oklevelet kell kiállítani, amit ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni.

(3) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet:

a) polgármester

b) képviselő

c) a községben működő intézmények, társadalmi szervezetek, egyesületek, továbbá legalább 30 Rönöki állandó lakos, névvel, lakcímmel és aláírással.

3. § (1) Rönök község díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) Rönök díszpolgárát

a) megilleti a RÖNÖK DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím viselésének joga,

b) az önkormányzat által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni,

c) önkormányzati döntés alapján az önkormányzatot képviselő delegáció tagjának választható.

4. § A díszpolgári cím adományozásáról a jegyző díszes kivitelű Díszpolgárok könyve névkönyvet vezet. A névkönyv tartalmazza: az adományozó nevét, munkahelyét (hivatali állását), az adományozás jogcímét, az adományozásról szóló határozat számát, az adományozás időpontját, a kitüntető cím visszavonásának tényét.

5. § (1) A Képviselő-testület minősített többségű döntésével a kitüntető címet megvonhatja attól, aki annak viselésére magatartásával érdemtelenné vált.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

RÖNÖK KÖZSÉGÉRT kitüntetés, RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI kitüntetés

6. § (1) RÖNÖK KÖZSÉGÉRT és RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI kitüntetés adományozható azoknak a magánszemélyeknek, közösségeknek és társadalmi szervezeteknek, akik (amelyek) a gazdasági élet terén, a sport és az önkormányzati feladatok végrehajtását elősegítő, példaértekű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Rönök fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.

(2) A RÖNÖK KÖZSÉGÉRT, RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI kitüntetést a Képviselő-testület adományozza.

(3) Évente legfeljebb két-két kitüntetés adományozható. Egy kitüntetés magánszemélynek, egy kitüntetés közösségnek vagy társadalmi szervezetnek adományozható. A Képviselő-testület döntésétől függően a kitüntetések adományozhatók csak magánszemélyeknek, illetve közösségeknek, társadalmi szervezeteknek.

(4) A kitüntetés adományozására javaslatot a 2. § (3) bekezdésében felsoroltak tehetnek.

7. § (1) Az a rönöki magánszemély, aki országos szakmai versenyen:

a) I. helyezést ér el, 30.000.-Ft

b) II. helyezést ér el, 20.000.-Ft

c) III. helyezést ér el, 10.000.-Ft pénzjutalomban és elismerő oklevélben részesül.

(2) Az elismerés adományozására javaslatot a 2. § (3) bekezdésében felsoroltak tehetnek, valamint a versenyen résztvevő is bejelentheti Rönök Község Polgármestere részére a versenyen történt részvételét és az elért helyezését.

(3) A versenyen elért helyezésről a hivatalos igazolást az előterjesztés vagy bejelentés mellé csatolni kell.

(4) A pénzjutalom és elismerő oklevél odaítéléséről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

8. § (1) A kitüntetett személynek, közösségnek díszes kivitelű oklevelet kell kiállítani, amit ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni. Az oklevél tartalmazza az adományozó és a kitüntetés megnevezését, valamint az adományozás idejét.

(2) A RÖNÖK KÖZSÉGÉRT és RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI kitüntetés adományozásáról nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a határozat számát, keltét, a kitüntetett nevét, a kitüntetés megnevezését, az adományozás indokát, a kitüntetés visszavonásának tényét. A nyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A RÖNÖK KÖZSÉGÉRT és RÖNÖK KÖZSÉGÉRT - IFJÚSÁGI kitüntetés megvonására az 5. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az egyes díjak leírása, adományozásának feltételei

9. § A képviselő-testület évente egy alkalommal „A lakosság szociális ellátásáért” oklevelet adományoz annak a magánszemélynek, aki a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében kiemelkedő eredményt ért el a településen élő szociálisan rászoruló személyek ellátásában.

10. § A képviselő-testület évente egy alkalommal „Rönök község sportjáért” kitüntető oklevelet adományozhat annak a magánszemélynek, aki kiemelkedő tevékenységével hozzájárul a rönöki sportélet fejlődéséhez, a település sportmúltját, sporthagyományait ápolja és mindezzel öregbíti Rönök hírnevét.

11. § A képviselő-testület évente egy alkalommal „A közoktatásért” oklevelet adományozhat annak a magánszemélynek, aki a közoktatás területén Rönök községben kimagasló tevékenységet végez.

12. § A képviselő-testület évente egy alkalommal „Rönöki Nemzetiségekért” oklevelet adományozhat azoknak a Rönök községben működő nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek, elnökeinek, akik a nemzetiségi nyelv és a hagyományok megőrzése, közösségük összetartása terén kimagasló eredményeket értek el.

13. § A képviselő-testület évente egy alkalommal „Rönök község köz- és vagyonbiztonságáért” kitüntető oklevelet adományozhat annak a magánszemélynek, aki kiemelkedő tevékenységével hozzájárul Rönök község köz- és vagyonbiztonságának megőrzéséhez, javításához.

14. § (1) A kitüntetésekről szóló javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) A kitüntetési javaslatokat minden év április 30-ig kell a polgármesternek megküldeni.

(3) A kitüntetések ünnepélyes átadására a képviselő-testület által meghatározott helyszínen és időpontban kerül sor.

(4) A kitüntetéseket a polgármester adja át a képviselő-testület nevében.

Záró rendelkezések

15. § Hatályát veszti a Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013.(VIII.30.) önkormányzati rendelete a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.