Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól szóló 3/2022. (IV.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 16- 2023. 02. 16

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól szóló 3/2022. (IV.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.16.

Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület a következőket rendeli el:

1. § Az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól szóló 3/2022. (IV. 7.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Avart és kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben lehet égetni, keddi és pénteki napokon 6.00 órától 18.00 óráig terjedő időszakban.

(2) Tilos avart és kerti hulladékot égetni az év során május 1. naptól szeptember 30. napig.

(3) Ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) Csak légszáraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(5) Az égetést olyan 18 éven felüli személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg is alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(6) A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(7) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

(8) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot (pl. gumi, műanyag, festék, vegyszer… stb.).

(9) Tilos égetni, ha az arra illetékes szerv országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.