Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról

Hatályos: 2023. 03. 09

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról

2023.03.09.

Rönök Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. Törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Rönök Község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokra terjed ki.

2. § Rönök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére alkalmas helyiségként biztosítja

a) a Művelődési Ház épületében (9954 Rönök, Alkotmány út 95.) található házasságkötő termét,

b) a Könyvtár épület (9954 Rönök, Gagarin tér.) nagytermét,

c) a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetői hivatali helyiségét (9954 Rönök, Alkotmány út 63.)

d) az a vendéglátó hely, ahol biztosítható a méltó körülmény.

3. § (1) A 2. §-ban maghatározott helyszínektől eltérő helyszínen is engedélyezhető a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat, feltéve hogy a leendő helyszínnel rendelkezni jogosult természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező személy az esemény lebonyolításához előzetesen hozzájárult, valamint az adott eseményhez méltó keretek adottak, és a helyszínnel kapcsolatos feltételek biztosítottak.

(2) A méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés vagy az a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének méltóságához illő helyiség, vagy szabadtéri helyszín előkészítése (különösen a díszítés, berendezés, megvilágítás, hangosítás, megfelelő számú férőhely, az esemény csapadéktól, széltől való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(3) Az első bekezdéstől eltérően nem engedélyezhető házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat

a) folyó- vagy állóvízen,

b) levegőben,

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti engedélyezési eljárás kérelemre indul.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a házasulók nevét, lakcímét, elérhetőségét,

b) a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése időpontjának megjelölését,

c) a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése helyszínének megjelölését

d) a várható vendégek számának megjelölését,

e) kifejezett kérelmet a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat c) pontban említett helyszínen történő engedélyezésére,

(3) A kérelemhez csatolni kell a helyszínnel rendelkezni jogosultnak az esemény lebonyolításához való előzetesen hozzájáruló nyilatkozatát,

5. § (1) A polgármesteri hivatal ügyrendjében meghatározott hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl tartott anyakönyvi esemény díját Rönök Község Önkormányzata részére kell megfizetni.

(2) A díjat legkésőbb a házasságkötést létesítését megelőző 8. napig kell megfizetni. Amennyiben a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének elmaradását az esemény tervezett időpontját megelőző 5. napig bejelentik, a befizetett díj visszajár.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó (látás, hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint megillető, a szabadidő egésze helyett választható díjazás bruttó 25.000 forint eseményenként.

(2) Amennyiben az anyakönyvvezető úgy választ, hogy nem a szabadidő egésze, hanem csak egy része helyett kér díjazást, úgy a 25.000 forintnak a választott szabadidő résszel arányos része illeti.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házasságkötési vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével a 16/2011. (XI.18.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 4/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak

1)

Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl 30.000 forint *

2)

Hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben 30.000 forint *

3)

Hivatali helyiségen kívül, munkaidőn kívül 30.000 forint *

* A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák