Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról

Hatályos: 2011. 12. 20- 2017. 05. 31

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról

2011.12.20.

Vasszentmihály Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében, és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (2) és (6)-(7) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § 1. § A rendelet hatálya Vasszentmihály Község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötés létesítésére irányuló eljárásokra terjed ki.

2. § Vasszentmihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) házasságkötés létesítésére alkalmas helyiségként biztosítja

a) a Kultúrház épületében (9953 Vasszentmihály, Fő utca 66.) található nagy termét.

b) a Kultúrház mellett található parkot (9953 Vasszentmihály, Fő utca 66.)

3. § (1) A 2. §-ban maghatározott helyszínektől eltérő helyszínen is engedélyezhető a házasságkötés, feltéve hogy a leendő helyszínnel rendelkezni jogosult természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező személy az esemény lebonyolításához előzetesen hozzájárult, valamint az adott eseményhez méltó keretek adottak, és a helyszínnel kapcsolatos feltételek biztosítottak.

(2) A méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés létesítésének méltóságához illő helyiség, vagy szabadtéri helyszín előkészítése (különösen a díszítés, berendezés, megvilágítás, hangosítás, megfelelő számú férőhely, az esemény csapadéktól, széltől való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

4. § A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a házasulok nevét, lakcímét, elérhetőségét,

b) a házasságkötés, időpontjának megjelölését,

c) a házasságkötés helyszínének megjelölését, továbbá a helyszínnel rendelkezni jogosult természetes személyjogi személyjogi személyiséggel nem rendelkező személynek az esemény lebonyolításához való előzetesen hozzájáruló nyilatkozatát,

d) a várható vendégek számának megjelölését,

e) kifejezett kérelmet a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat c) pontban említett helyszínen történő engedélyezésére,

f) az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendeletben meghatározott egyéb feltételek teljesíthetőségét igazoló bizonyítékokat (nyilatkozatokat, okiratokat).

5. § (1) A polgármesteri hivatal ügyrendjében meghatározott hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl tartott családi esemény díját az üzemeltető részére kell megfizetni.

(2) A díjat legkésőbb a házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző 8. napig kell megfizetni. Amennyiben a házasságkötésnek, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének elmaradását az esemény tervezett időpontját megelőző 5. napig bejelentik, a befizetett díj visszajár.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozó (látás, hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

6. §

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint megillető, a szabadidő egésze helyett választható díjazás bruttó 10.000 forint eseményenként. Amennyiben az anyakönyvvezető úgy választ, hogy nem a szabadidő egésze, hanem csak egy része helyett kér díjazást, úgy a 10.000 forintnak a választott szabadidő résszel arányos része illeti.

7. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet a 14/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

Hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívül házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak

1. Hivatali helyiségben, hivatali időn túl: 20.000.- Ft

2. Hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben: 20.000.- Ft

3. Hivatali helyiségen kívül, hivatali időn túl: 25.000.- Ft

A díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák