Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2017 (V.31..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról szóló 14/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 01- 2017. 06. 01

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2017 (V.31..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról szóló 14/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelete módosításáról1

2017.06.01.

Vasszentmihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokról, díjakról szóló 14/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelete (A továbbiakban: Rendelet) 4. § f) pontja, valamint 5. §-a hatályát veszti.

2. §

A Rendelet 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:1. § A rendelet hatálya Vasszentmihály Község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötés létesítésére irányuló eljárásokra terjed ki.

3. §

A Rendelet 2. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

2. § Vasszentmihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) házasságkötés létesítésére alkalmas helyiségként biztosítja

a) a Kultúrház épületében (9953 Vasszentmihály, Fő utca 66.) található nagy termét.

b) a Kultúrház mellett található parkot (9953 Vasszentmihály, Fő utca 66.)

4. §

A Rendelet 3. § (1) - (2) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

(1) A 2. §-ban maghatározott helyszínektől eltérő helyszínen is engedélyezhető a házasságkötés, feltéve hogy a leendő helyszínnel rendelkezni jogosult természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező személy az esemény lebonyolításához előzetesen hozzájárult, valamint az adott eseményhez méltó keretek adottak, és a helyszínnel kapcsolatos feltételek biztosítottak.

(2) A méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés létesítésének méltóságához illő helyiség, vagy szabadtéri helyszín előkészítése (különösen a díszítés, berendezés, megvilágítás, hangosítás, megfelelő számú férőhely, az esemény csapadéktól, széltől való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

5. §

A Rendelet 6. § (1) - (3) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

(1) A polgármesteri hivatal ügyrendjében meghatározott hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése esetén fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl tartott családi esemény díját az üzemeltető részére kell megfizetni.

(2) A díjat legkésőbb a házasságkötést létesítését megelőző 8. napig kell megfizetni. Amennyiben a házasságkötésnek létesítésének elmaradását az esemény tervezett időpontját megelőző 5. napig bejelentik, a befizetett díj visszajár.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó (látás,

hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

6. §

A Rendelet 7. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint megillető, a szabadidő egésze helyett választható díjazás bruttó 10.000 forint eseményenként. Amennyiben az anyakönyvvezető úgy választ, hogy nem a szabadidő egésze, hanem csak egy része helyett kér díjazást, úgy a 10.000 forintnak a választott szabadidő résszel arányos része illeti.

7. §

A Rendelet 8. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági eljárásokban kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2017. június 2. napjával.