Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2018 (XI.8..) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adó beszedésre kötelezett bejelentési, nyilvántartás-vezetési kötelezettségéről

Hatályos: 2019. 01. 01- 2023. 10. 26

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2018 (XI.8..) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adó beszedésre kötelezett bejelentési, nyilvántartás-vezetési kötelezettségéről1

2019.01.01.

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Helyi adó tv.) 6. § e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya a Vasszentmihály Község illetékességi területén a Helyi adó tv. 34. §-ban meghatározott, idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettre (továbbiakban: szállásadóra) terjed ki.

Nyilvántartás vezetés

2. § (1) A szállásadónak kötelessége Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv vezetése.

(2) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv szigorú számadású, egyedi nyilvántartási számmal ellátott nyomtatvány, melyet a Rátóti Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője (továbbiakban: önkormányzati adóhatóság) hitelesít.

(3) Amennyiben a szállásadó a vendégnyilvántartásra számítástechnikai programot használ, nem kötelezett az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet kiváltani. Ebben az esetben a program forgalmazójának a rendelet 1. számú melléklete szerint nyilatkoznia kell arról, hogy a terméke megfelel-e az e rendeletben előírtaknak.

3. § (1) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet a szálláshely-nyilvántartásba történt bejegyzésről készült igazolás kiadásával egyidejűleg kell kiváltani.

(2) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv kiváltásakor annak fedőlapját az önkormányzati adóhatóság aláírásával, bélyegzőjével, a kiállítás dátumával hitelesíti, és hatósági nyilvántartásában rögzíti az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv egyedi nyilvántartási számát, a kiadás dátumát, az átvevő nevét és a tevékenység végzésére jogosító hatósági intézkedés azonosító számát.

(3) Amennyiben az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv betelik, annak bemutatása mellett újat kell kiváltani.

(4) A szállásadó az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet a tárgyévet követő év január 31. napjáig az önkormányzati adóhatóságnál, a tárgyév során betelt példánnyal együtt, záradékoltatásra köteles bemutatni.

(5) A 2. § (3) bekezdése alapján vendégnyilvántartásra számítástechnikai programot használó szállásadó a tárgyévet követő év január 31. napjáig az önkormányzati adóhatóságnál záradékoltatásra köteles bemutatni a programban összesített tárgyévi adatait, nyomtatott formátumban.

(6) Amennyiben a szállásadó tevékenysége a szálláshely-nyilvántartásból törlésre kerül, a számára kiadott, általa aktuálisan vezetett Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság azt „Szálláshely-nyilvántartásból törölve” záradékkal, bélyegző lenyomatával, dátummal, aláírásával látja el.

(7) A betelt, lezárt Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet az abban szereplő adatok alapján megállapítható adókötelezettség elévülési idejéig az adóbeszedésre kötelezettnek meg kell őriznie.

(8) Az elveszett, megsemmisült Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet a szállásadó köteles haladéktalanul pótolni, az elvesztés tényének bejelentése mellet újat kiváltani.

4. § (1) A szállásadó köteles arról gondoskodni, hogy az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv az üzemeltett szálláshelyen folyamatosan, vezetésre és ellenőrzésre naprakészen rendelkezésre álljon.

(2) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvben az adatokat folyamatosan, kihagyás nélkül vezetni kell. Annak sorai egyedileg számozottak, minden vendég adatait külön sorban kell feltűntetni.

(3) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvbe a vendég érkezésekor haladéktalanul, a szálláshely elfoglalását megelőzően fel kell jegyezni a vendég nevét, valamint az érkezés időpontját.

(4) Az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv többi adatát, az (5) bekezdésben meghatározott adatok kivételével, legkésőbb az érkezés napján ki kell tölteni.

(5) A távozás időpontjára, eltöltött vendégéjszakára, idegenforgalmi adó kötelezettségre vonatkozó adatokat legkésőbb a távozás napjával ki kell tölteni.

Bejelentkezési kötelezettség

5. §

A szállásadó bejelentkezési kötelezettségének teljesítésére az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 18. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

Jogkövetkezmények

6. §

Az a szállásadó, aki bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségét nem teljesíti, az Art.-ban meghatározott mulasztási bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

7. §

(1) A rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

1. melléklet a 7/2018. (XI. 8.) önkormányzati rendelethez

NyilatkozatAlulírott ......................................................................................................... (név, cégnév) székhely:…………………………………………………………………………………………..... adószám, adóazonosító jel:……………………………………………………………..…………mint a ........................................................................... elnevezésű, szálláshely vendégforgalmi adatok rögzítésére alkalmas számítástechnikai program forgalmazója nyilatkozom, hogy annak tartalma megfelel Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének az idegenforgalmi adó beszedésre kötelezett bejelentési, nyilvántartásvezetési kötelezettségéről szóló …./………. (…. ….) önkormányzati rendeletében, az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv vezetésére vonatkozó szabályoknak és tartalomnak.Dátum:aláírás
1

Az önkormányzati rendeletet a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 27. napjával.