Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Vasszentmihály Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 5/2019.(VII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15- 2024. 02. 15

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Vasszentmihály Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 5/2019.(VII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.15.

Vasszentmihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében szabályozott feladatkörében eljárva, a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Áttört kerítés: felületének legalább 80 %-banfaléc, farács, fémháló kitöltő mezővel, átszellőzést biztosító kerítés.

2. Cégtábla: A cég nevét és székhelyét feltüntető tábla.

3. CityLight formátumú eszköz: olyan függőleges elhelyezésű berendezés, amelynek mérete hozzávetőlegesen 118 cm x 175 cm és hozzávetőlegesen 2 négyzetméter látható, papíralapú reklámközzétételre alkalmas felülettel vagy 72”-90” képátlójú, 16:9 arányú, álló helyzetű digitális kijelzővel rendelkezik.

4. Címtábla: Az intézmény, vállalkozás nevét, vagy egyéb adatait feltüntető tábla.

5. Fényreklám: reklám megjelenítésére alkalmas led panel, videófal, monitor.

6. Információs célú berendezés: az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó.

7. Információsvitrin: közösségi célú hirdetések elhelyezésére szolgáló, közterületről látható, átlátszó burkolattal ellátott berendezés.

8. Közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.

9. Más célú berendezés: pad, kerékpárállvány, hulladékgyűjtő, telefonfülke, reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát, közterületi illemhely.

10. Önkormányzati faliújság: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen az önkormányzat testületei, szervei, tisztségviselői tevékenységéről a lakosságot tájékoztató berendezés, mely az önkormányzat működését szolgáló épületek homlokzatán kerül elhelyezésre és mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat.

11. Önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat

12. Pasztellszín: a színek világos, kis telítettségű árnyalatai, melyek között előnyben kell részesíteni a meleg árnyalatokat, mint a bézs, narancs, sárga, barna, vörös árnyalatai.

13. Rikító szín: nagy telítettségű, élénk, erőteljes, figyelemfelkeltő színek.

14. Útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás.

15. Védett érték: helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény, építményrész, egyéb elem.”

2. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag 80 lumen/Watt mértéket meghaladó hatékonyságú, statikus meleg fehér színű fényforrások használhatók.

(2) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.”

3. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 23. és 24. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„23. § Információs célú berendezés az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:

a) az önkormányzat működési körébe tartozó információk;

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;

d) idegenforgalmi és közlekedési információk;

e) a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk.

24. § Vasszentmihály közterületein reklámhordozónak az alábbi formai követelményeknek kell megfelelni

a) szerkezete horganyozott és szinterezett acélból, vagy szinterezett alumíniumból készülhet;

b) plexi vagy biztonsági üveg alkalmazható;

c) megvilágítható hátsó fényforrás által;

d) állandó és változó tartalmat is megjelenítő kialakítású is lehet.”

4. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § A polgármester – településképi bejelentési eljárásban -az építési tevékenység építési naplóval igazolt megkezdésétől számítva az építési tevékenység időtartamára építési reklámháló kihelyezését engedélyezheti.”

5. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § A község teljes közigazgatási területére vonatkozóan településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:

a) építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik;

b) meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása;

c) új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg;

d) szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, illetve elhelyezése esetén, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t;

e) kerítés, valamint közterületről látható kerti építmény építése, meglévő átalakítása, bővítése, valamint

f) meglévő rendeltetések, továbbá meglévő rendeltetési egységek számának megváltoztatása esetén;

g) védett érték közterületre néző homlokzatán történő színezés, új tetőhéjalás, nyílászáró csere, valamint előtető építése esetén;

h) védett értéken cégér, üzletfelirat elhelyezése tekintetében;

i) reklámok, reklámhordozók elhelyezésével, átalakításával kapcsolatban.”

6. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. § (1) A településképi kötelezési eljárás keretében a polgármester felhívja az ingatlan-tulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester – önkormányzati hatósági döntéssel – az ingatlantulajdonost az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi, egyidejűleg – természetes személy estén 200.000 forintig, nem természetes személy estén 1.000.000 forintig terjedő – településkép-védelmi bírságot szab ki.

(3) A településkép-védelmi bírság kiszabásánál az alábbi szempontokat kell mérlegelni:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.

(4) A településkép-védelmi bírság megfizetésének módja közvetlenül az Önkormányzat erre a célra szolgáló bankszámlájára történő befizetéssel.

(5) A határidőre be nem fizetett településkép-védelmi bírság behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény előírásai az irányadók.”

7. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 5/2019 (VII.18.) önkormányzati rendelet 22. §-a.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.