Halastó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 10. 14

Halastó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2023.10.14.

Halastó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény 92. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Halastó Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat). Az önkormányzat székhelye: 9814 Halastó, Somogyi B.u.3.

(2) A szervezeti és működési szabályzat tartalmazza

a) a képviselő-testületi ülés összehívására,

b) a képviselő-testület ülésére,

c) a képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvére,

d) a közmeghallgatásra, lakossági fórumra

e) a helyi népszavazás

f) az Önkormányzat kormányzati funkcióira,

g) képviselő-testület bizottságára,

h) az önkormányzati képviselő kötelezettségeire,

i) a polgármesterre, az alpolgármesterre és a jegyzőre,

j) a közös önkormányzati hivatalra,

k) a képviselő-testület átruházott hatásköreire,

l) az önkormányzati rendeletre és határozatra,

m) a vagyonnyilatkozat kezelésére,

n) a képviselői kötelezettségszegés következményeire és

vonatkozó szabályokat.

2. A képviselő-testületi ülés összehívása

2. § (1) A polgármester a Képviselő-testület ülését általában írásban hívja össze. Sürgős esetekben az ülés összehívása telefonon is történhet.

(2) A meghívóhoz csatolni kell az írásos előterjesztéseket, amennyiben azok a meghívó kiküldésekor rendelkezésre állnak.

(3) Írásban kell megküldeni

a) a rendelettervezetet,

b) az átfogó programterveket.

(4) A meghívót lehetőség szerint úgy kell kiküldeni, hogy azt az érintettek legalább három nappal az ülés időpontja előtt kézhez kapják. Sürgős ügy tárgyalása esetén az ülés három napon belüli időpontra is összehívható.

(5) A képviselő-testületi ülés időpontjáról, helyéről és napirendjéről a lakosságot hirdetmény útján értesíteni kell az Önkormányzati Hivatal hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel.

(6) A képviselő-testület üléseire meg kell hívni a településen székhellyel rendelkező azon egyesületek képviselőjét, amelyek működésükről tájékoztatták a polgármestert. A tájékoztatáshoz csatolni kell az egyesület alapszabályát. A tájékoztatásban meg kell jelölni

a) a civil szervezet azon képviselőjét, aki a szervezet képviseletére a testületi ülésen jogosult,

b) a civil szervezet elektronikus elérhetőségét, amelyre a meghívót kézbesíteni kell.

(7) Az ülésen a (6) bekezdés alapján meghívott egyesület képviselőjét tanácskozási jog illeti meg az egyesületet érintő napirendekkel kapcsolatban.

(8) Az egyesületek és az önkormányzat szorosan együttműködik az önkormányzati rendezvények megtartásában és az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak megvalósításában. Az önkormányzat az egyesületek működését különösen a taggyűléshez, egyesületi rendezvényekhez helyiség biztosításával segíti.

(9) A képviselő-testület a polgármesterhez benyújtott írásbeli előterjesztés napirendre vételéről a benyújtást követően megtartandó képviselő-testületi ülésén határoz. A benyújtott, törvényességi szempontból megvizsgált előterjesztést a képviselők részére az ülést megelőzően ki kell küldeni vagy az ülés kezdete előtt ki kell osztani. Az előterjesztés benyújtásáról – a napirendhez érkezett módosító indítványok sorában – a polgármester köteles tájékoztatni a képviselő-testületet, és a napirendre vételről a képviselő-testület vita nélkül dönt.

3. A Képviselő-testület ülése

3. § (1)1 A képviselő-testület üléseit a polgármester, akadályoztatása esetén a helyettesítésével megbízott alpolgármester, a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, egyidejű tartós akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti.

(2) Az ülésvezető

a) megállapítja a Képviselő-testület határozatképességét,

b) megnyitja az ülést,

c) előterjeszti a napirendi javaslatot,

d) napirendi pontonként megnyitja, vezeti, lezárja és összefoglalja a vitát,

e) napirendi pontonként szavazásra bocsátja a határozati javaslatokat, rendelet-tervezeteket,

f) biztosítja a képviselők kérdezési és bejelentési jogának gyakorlását,

g) az ülést berekeszti.

(3) A Képviselő-testület a napirend tárgyalása előtt a polgármester előterjesztése alapján alakszerű határozat nélkül dönt a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló és a polgármester két ülés között végzett tevékenységről, a legfontosabb eseményekről és az Önkormányzat pénzügyi helyzetének két ülés közti alakulásáról szóló tájékoztató elfogadásáról.

(4) Amennyiben a Képviselő-testület a meghívóban szereplő időpontot követő 20 percen belül nem válik határozatképessé, úgy az ülés elmarad.

(5) A képviselő-testület évente legalább hat alkalommal ülést tart.

4. § (1) Az ülés rendjének fenntartása az ülésvezető feladata. Az ülés rendjének és méltóságának fenntartása érdekében az ülésvezető a következő intézkedéseket teheti, illetve köteles megtenni:

a) figyelmezteti azt a hozzászólót, aki a hozzászólásra kapott időintervallumot túllépte, vagy akinek a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő a fogalmazása,

b) rendreutasítja azt, aki az üléshez méltatlan magatartást tanúsít,

c) figyelmezteti azt az ülésen, közmeghallgatáson jelenlévő választópolgárt, aki a tanácskozás rendjét magatartásával zavarja,

d) az ülés elhagyására kötelezheti azt a választópolgárt, aki a tanácskozás rendjét ismételten megzavarja.

(2) A ülésvezetőnek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani nem lehet.

(3) A döntéshozatal során, személyes érintettség esetén a képviselő kizárható a döntésből. A képviselőt bejelentési kötelezettség terheli. A képviselő-testület –bármely tagja javaslatára – egy havi időtartamra 10 %-kal csökkentheti annak a települési képviselőnek a tiszteletdíját, aki a személyes érintettségére vonatkozó bejelentési kötelezettségét elmulasztja, és a képviselő-testület megállapítja, hogy a bejelentési kötelezettsége fenn állt.

5. § (1) Az ülésen megjelent választópolgárok a napirendhez kapcsolódóan a polgármester engedélyével kérdést tehetnek fel és hozzászólhatnak.

(2) Közmeghallgatás alkalmával a választópolgárok kérdezési és hozzászólási joga nem korlátozható.

(3) A hozzászólásokra a jelentkezés sorrendjében kerülhet sor. A hozzászólás időtartama négy perc. Ugyanazon napirend esetén két alkalommal van lehetőség hozzászólásra, az ismételt hozzászólás időtartama a kettő percet nem haladhatja meg.

(4) Az előterjesztő, a jegyző a napirendhez kapcsolódóan bármikor szót kérhetnek.

(5) A jegyző legkésőbb a vita lezárását követően köteles jelezni a Képviselő-testületnek, ha a meghozni kívánt határozatot vagy a megalkotni kívánt rendeletet jogszabálysértőnek tartja. A jegyzőnek szót kell adni, ha a javaslat törvényességét illetően észrevételt kíván tenni.

(6) A Képviselő-testület ülésének időtartama alkalmanként a három órát nem haladhatja meg.

6. § (1) A Képviselő-testület tagjai nyílt szavazásnál szavazatukat kézfelemeléssel adják le.

(2) A név szerinti szavazás úgy történik, hogy a jegyző felolvassa a képviselők nevét, és a jelenlévő képviselők a nevük felolvasásakor „igen”-nel, nem”-mel szavaznak, vagy tartózkodnak.

7. § (1) A titkos szavazást a képviselő-testület megbízatásának időtartamára választott Ügyrendi Bizottság bonyolítja le. A titkos szavazáshoz szükséges feltételek biztosításáról, szavazólapok előkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A titkos szavazás szavazólapon, az Ügyrendi Bizottság tagjainak jelenlétében történik, oly módon, hogy a bizottság tagjai a leadott szavazatokat nem láthatják.

(3) A titkos szavazás szavazólapján fel kell tüntetni a határozati javaslatot, továbbá az „igen” a „nem” és a „tartózkodom” feliratot. A szavazás a feliratok valamelyikének aláhúzásával történik. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen egyik felirat sincs aláhúzva, vagy amelyiken kettő vagy annál több felirat van aláhúzva.

(4) A képviselő a szavazólapot urnában helyezi el.

(5) A szavazást követően az Ügyrendi Bizottság megállapítja a szavazás eredményét, és tájékoztatja arról a polgármestert. A polgármester kihirdeti a szavazás eredményét.

(6) A titkos szavazásról külön jegyzőkönyvet kell készíteni, amely a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvének mellékletét képezi.

8. § (1) A napirendi pontok megtárgyalása után a képviselők bejelentést tehetnek, kérdést intézhetnek a polgármesterhez, a jegyzőhöz.

(2) A bejelentésre, kérdésre a választ lehetőleg a Képviselő-testület ülésén azonnal, ha ez nem lehetséges, nyolc napon belül írásban kell megadni.

(3) A képviselő köteles az ülésen tudomására jutott állami és szolgálati titkot megőrizni, képviselői minőségéhez, közéleti tevékenységéhez méltó magatartást tanúsítani.

(4) A képviselő távollétét - indokaival együtt - az ülés megkezdése előtt köteles bejelenteni a polgármesternek vagy a jegyzőnek.

4. A Képviselő-testület ülésének jegyzőkönyve

9. § (1) Az írásos jegyzőkönyv eredeti példányának mellékletét képezik:

1. meghívó,

2. az írásos előterjesztések,

3. az önkormányzati rendeletek kihirdetett szövege,

4. a jegyző törvényességi észrevétele,

5. a titkos szavazásról készült jegyzőkönyv és mellékletei,

6. a név szerinti szavazásról készült névjegyzék.

(2) A nyilvános ülésről szóló jegyzőkönyvet ügyfélfogadási időben a jegyzőnél bárki megtekintheti.

(3) A zárt ülés jegyzőkönyvét és mellékleteit a nyílt ülés jegyzőkönyvétől elkülönítetten kell tárolni és megőrizni.

5. Közmeghallgatás, lakossági fórum

10. § (1) A képviselő-testület közmeghallgatással és lakossági fórum szervezésével teremt lehetőséget az állampolgárok és közösségeik számára a helyi ügyekben való részvételre.

(2) A közmeghallgatást a polgármester készíti elő és hívja össze.

(3) A közmeghallgatás helyéről, időpontjáról és napirendjeiről az Önkormányzat hirdetőtáblájára a közmeghallgatás időpontját megelőzően legalább nyolc nappal kifüggesztett írásos hirdetmény útján kell értesíteni a lakosságot.

11. § (1) Lakossági fórumot kell tartani a település életére, fejlődésére jelentős hatással bíró döntésekkel kapcsolatban, amennyiben falugyűlés tartását

a) önkormányzati képviselő,

b) a településen székhellyel rendelkező civil szervezet,

c) legalább 20 fő, a településen állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgár kezdeményezi.

(2) A lakossági fórum tartására irányuló kezdeményezést a polgármesternek kell benyújtani, aki a falugyűlést a kezdeményezés átvételétől számított nyolc napon belül köteles összehívni oly módon, hogy a meghívót a falugyűlés időpontja előtt legalább nyolc nappal ki kell függeszteni az önkormányzat hirdetőtáblájára.

(3) A lakossági fórumot a polgármester vezeti.

(4) A lakossági fórumon szót kell adni a településen állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárnak, továbbá a településen székhellyel rendelkező civil szervezet képviselőjének.

6. A helyi népszavazás

12. §

7. Az Önkormányzat kormányzati funkciói

13. § Az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolását az 1. melléklet tartalmazza.

8. Az önkormányzati képviselő kötelezettségei

14. § Az önkormányzati képviselő köteles

a) tevékenyen részt venni a képviselő-testület munkájában,

b) olyan magatartást tanúsítani, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre, a választók bizalmára,

c) felkérés alapján részt venni a testületi ülések előkészítésében,

d) megőrizni a tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti és magántitkot, e kötelezettsége a megbízatásának lejárta után is fennáll.

9. A polgármester, az alpolgármester és a jegyző

15. § (1)2 Az önkormányzati képviselő-testület tagjai a polgármester és 2 önkormányzati képviselő.

(2)3 A polgármester feladatát társadalmi megbízatásban látja el.

(3) A polgármester két testületi ülés közötti időszakban felmerülő, halasztást nem tűrő önkormányzati ügyekre vonatkozó döntési jogköre a következő ügyekre terjed ki:

1. bármely vagyongazdálkodási ügyben, amelyben az Önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyona védelme érdekében az azonnali döntés elkerülhetetlenül szükséges;

2. bármely olyan ügyben, amely nem jár költségvetési forrás igénybevételével és nem eredményezi az önkormányzati vagyon csökkenését;

3. a testi épséget közvetlenül veszélyeztető, illetve egyéb vis maior helyzet esetén a költségvetésben szereplő kiadási jogcímek előirányzatai között szükség szerint átcsoportosítás és kötelezettségvállalás megtétele;

4. a testi épséget közvetlenül veszélyeztető, illetve egyéb vis maior helyzet esetén e helyzet megszűnéséig önkormányzati ingatlan használatának átengedése;

5. az önkormányzat nevében kötendő – a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe nem tartozó – együttműködési és bármilyen más megállapodás megkötése, és nyilatkozat, igazolás kiadása az önkormányzat nevében;

6. rendkívüli és halaszthatatlan esetben az önkormányzat működési kiadásai kiemelt előirányzatai és szakfeladatai között esetenként 500 e Ft erejéig átcsoportosítást végezhessen. Ez az átcsoportosítási felhatalmazás fennáll a felújítási, fejlesztési feladatokra is.

16. § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással – a képviselők tagjai sorából legfeljebb két társadalmi megbízatású alpolgármestert választ. A polgármester irányításával végzik a feladataikat.

(2)4

17. § (1) A jegyzőt akadályoztatása távolléte esetén az aljegyző helyettesíti.

(2) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve akadályoztatásuk esetén - legfeljebb 6 hónap időtartamra - a közös hivatal igazgatási ügyintézője látja el ezen feladatokat.

10. A közös önkormányzati hivatal

18. § (1)5 A képviselő-testület Molnaszecsőd, Szarvaskend, Döbörhegy, Döröske, Magyarszecsőd és Nagymizdó Községek Önkormányzataival az önkormányzatok működésével, valamint a polgármester vagy a jegyző feladat-és hatáskörébe tartozó ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladataik ellátására közös önkormányzati hivatalt hoztak létre és tartanak fenn.

(2)6 A hivatal neve: Molnaszecsődi Közös Önkormányzati Hivatal.

(3)7 A hivatal működésével kapcsolatos részletes szabályokat a Molnaszecsődi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

(4)8 A hivatal címe: 9912 Molnaszecsőd, Petőfi út 86.

11. A Képviselő-testület átruházott hatáskörei

19. § (1) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza az alábbi hatásköreit

a) pályázat benyújtása közfoglalkoztatási támogatás igénylésére, közfoglalkoztatási szerződés megkötése, közfoglalkoztatottak feletti munkáltatói jogok gyakorlása,

b) a szabad pénzeszközök terhére értékpapír vásárlása, eladása,

c)9 települési támogatás elbírálása – rendkívüli települési támogatás, lakhatási támogatás, krízistámogatás kivételével –,

d)10 a helyi településképi követelmények, valamint a településkép védelme érdekében a településkép védelmi és érvényesítési eszközök alkalmazása.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert két ülés között rövid határidővel megjelenő pályázat benyújtására, amennyiben a pályázat megvalósításához szükséges önerő a költségvetésben rendelkezésre áll. A polgármester által benyújtott pályázat alapján kötött támogatási szerződés érvényességéhez a Képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(3) A Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulásra átruházott hatáskörök:

1. orvosi ügyeleti feladatellátás megszervezése és működtetése
2. A társulási megállapodásban foglaltak szerint gyakorolja a Szociális Szolgáltató és Információs Központ intézményvezetőjével szembeni munkáltatói jogokat és kötelezettségeket,
3. meghatározza a Szociális Szolgáltató és Információs Központ éves költségvetését, és ellenőrzi annak gazdálkodását,
4. A Szociális Szolgáltató és Információs Központon keresztül biztosítja a társulási megállapodásban meghatározott szociális és gyermekjóléti feladatokat, család-és nővédelmi egészségügyi gondozási és ifjúság-egészségügyi gondozási feladatokat,
5. ellátja a Szociális Szolgáltató és Információs Központ működésének törvényességi felügyeletét jogszabályban meghatározottak szerint
6. jóváhagyja a Szociális Szolgáltató és Információs Központ szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját és házirendjét,
7. Az 1993. évi III. törvény 92. § (3) bekezdése szerinti szolgáltatásszervezési koncepciót felülvizsgálja és aktualizálja
8. Szociális Szolgáltató és Információs Központ szakmai munkája eredményességének ellenőrzése és a szakmai munka éves egyszeri értékelése
9. a Szociális Szolgáltató és Információs Központban foglalkoztatott szakemberek képzéséről, továbbképzéséről való gondoskodás
10. A Szociális Szolgáltató és Információs Központ révén ellátásban részesülő ellátottak országos érdekképviseleti szervezete területileg illetékes szerve véleményének kikérése a Szociális Szolgáltató és Információs Központ működését érintő lényeges döntések meghozatala előtt
gyakorolja a különböző jogszabályokban a Szociális Szolgáltató és Információs Központ fenntartása körében a fenntartóra vonatkozóan előírt jogokat és kötelezettségeket.
(4) 11 A Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át a házszámok és azok változásainak megállapításával kapcsolatos hatáskörét.

12. Az önkormányzati rendelet és határozat

20. § (1) Rendeletalkotást, módosítást, hatályon kívül helyezést kezdeményezhet a polgármester, a képviselő, a jegyző, az aljegyző.

(2) A képviselő az indítványát a polgármesterhez nyújtja be.

(3) A polgármester, a jegyző és az aljegyző az indítványát közvetlenül a képviselő-testülethez nyújtja be.

21. § (1) A képviselő a Képviselő-testület ülésén az önkormányzati rendelet tárgyának, a szabályozás céljának megjelölésével illetőleg a szabályozás lényegi tartalmi elemeinek ismertetésével kezdeményezheti rendelet megalkotását. A kezdeményezés törvényességével kapcsolatban a jegyző lehetőség szerint a Képviselő-testület ülésén állást foglal. A kezdeményezés alapján a jegyző a rendelettervezetet a soron következő rendes képviselő-testületi ülésre előkészíti, vagy amennyiben azt állapítja meg, hogy a rendelet megalkotása Alaptörvénybe vagy más jogszabályba ütközik, e tényről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A rendelet szakmai előkészítése a jegyző feladata.

(3) A Képviselő-testület a lakosság szélesebb körét érintő rendelet előkészítéséhez elveket, szempontokat állapíthat meg. A rendelettervezetet a polgármester az érdemi vita előtt hirdetőtáblán közszemlére teheti.

(4) A rendelet a Hivatal Halastó, Somogyi B.u.3. szám előtti hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kell kihirdetni.

(5) A rendeletekről a jegyző minden évben 1-gyel kezdődő sorszámozással nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a rendelet számát és címét.

22. § (1) A határozatokat évenként 1-től kezdődően folyamatos sorszámmal kell ellátni, fel kell tüntetni az évszámot. Az évszámot követően zárójelben az ülés hónapját (római számmal) és napját (arab számmal) kell feltüntetni.

(2) A határozat első részében tartalmazza a Képviselő-testület döntését, második részében végrehajtás felelősét, valamint a végrehajtás határidejét. Nem kell külön határidőt megjelölni azon határozatok esetében, amelyeknél a Képviselő-testület valamilyen tény, esemény tudomásul vételéről döntött, és további intézkedést nem igényel.

(3) A határozatokról nyilvántartást kell vezetni, melyet minden évben 1-től kezdődő sorszámozással kell ellátni.

(4) A képviselő a képviselő-testület ülésén kezdeményezheti határozat elfogadását. A kezdeményezés ismertetni kell a határozat meghozatalának indokát, célját és a határozati javaslat pontos szövegét. A határozati javaslat törvényességéről a jegyző véleményt nyilvánít. A határozati javaslat szavazásra bocsátásáról az ülésvezető dönt.

13. A vagyonnyilatkozat kezelése

23. § (1) A vagyonnyilatkozatokat egy példányban, személyenként külön-külön kell benyújtani zárt borítékban az Ügyrendi Bizottság elnöke részére. A Bizottság elnöke a leadott vagyonnyilatkozatokról nyilvántartást vezet. A vagyonnyilatkozat őrzésének technikai feltételeit a jegyző biztosítja.

(2) A polgármester, illetve a képviselők vagyonnyilatkozata ügyfélfogadási időben a Molnaszecsődi Közös Önkormányzati Hivatal Szarvaskendi Kirendeltség hivatali helyiségében tekinthető meg.

(3) A betekintési szándékot írásban a polgármesterhez kell bejelenteni, aki ezt haladéktalanul, de legkésőbb három munkanapon belül továbbítja az Ügyrendi Bizottság elnökéhez. A Bizottság elnöke a betekintőt három munkanapon belül írásban értesíti a vagyonnyilatkozat megtekintésének időpontjáról. Az értesítést úgy kell kézbesíteni, hogy azt a betekintő a betekintés időpontja előtt legalább nyolc nappal megkapja.

(4) A vagyonnyilatkozat megtekintése során a betekintőn kívül az Ügyrendi Bizottság legalább két képviselő tagjának is jelen kell lennie.

14. A képviselői kötelezettségszegés következményei

24. § (1) Ha a képviselő az e rendeletben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben meghatározott kötelezettségeit megszegi, vagy hat egymást követő képviselő-testületi ülésen nem vesz részt a Képviselő-testület a képviselő tiszteletdíját legfeljebb 25 %-al, legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(2) Kötelezettségszegésnek minősül különösen a kétszeri igazolatlan távollét a képviselő-testületi, bizottsági ülésről, a testületi megbízás nem teljesítése, a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő fogalmazás, figyelmeztetés utáni ismételt rendzavarás.

(3) A képviselő-testület a tiszteletdíj-csökkentés mértékének és időtartamának megállapításakor mérlegeli a kötelezettségszegés súlyát, következményeit és ismétlődő jellegét.

15. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 19. § (3) bekezdése 2016.április 1-én lép hatályba.

(3) Jelen SZMSZ hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Halastó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról.

1. melléklet12

Az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása

1

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános
igazgatási tevékenysége

2

013320

Köztemető-fenntartás és - működés

3

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

4

041232

Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás

5

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

6

045120

Út, autópálya építése

7

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

8

051030

Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése,
szállítása, átrakása

9

062020

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

10

063080

Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

11

064010

Közvilágítás

12

066010

Zöldterület-kezelés

13

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

14

081030

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

15

082044

Könyvtári szolgáltatások

16

082091

Közművelődés - közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

17

082092

Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

18

082094

Közművelődés - kulturális alapú gazdaságfejlesztés

19

106020

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

20

107055

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatások

21

107052

Házi segítségnyújtás

22

101240

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását
elősegítő képzések, támogatások

1. függelék a 2/2016.(II.24.) önkormányzati rendelethez

Polgármester és képviselők elérhetősége

NÉV

TELEFONSZÁM

E-MAIL CÍM

NÉMETH LÁSZLÓNÉ

36305601006

valeria6122@gmail.com

DERVALICS ESZTER

36308378174

GAÁL ZOLTÁN

36304879527

2. függelék a 2/2016.(II.24.) önkormányzati rendelethez

Polgármesteri fogadóóra
NÉMETH LÁSZLÓNÉ polgármester

Fogadóóra helyszíne:

9814 Halastó, Somogyi B.u.3.
Polgármesteri Hivatal

Fogadóóra ideje:

minden csütörtökön 11.00 h - 12.00 h

3. függelék a 2/2016.(II.24.) önkormányzati rendelethez

Alpolgármesteri fogadóórák
Dervalics Eszter alpolgármester

Fogadóóra helyszíne:

9814 Halastó, Somogyi B.u.3.
Polgármesteri Hivatal

Fogadóóra ideje:

minden csütörtökön 11.00 h - 12.00 h

4. függelék a 2/2016.(II.24.) önkormányzati rendelethez

KÖZÖS HIVATAL ÜGYÉFLFOGADÁSI RENDJE
Molnaszecsődi Közös Önkormányzati Hivatal
Molnaszecsőd, Petőfi u.86.

Hétfő

08.00 - 12.00

13.00 - 16.00

Kedd

08.00 - 12.00

13.00 - 16.00

Szerda

08.00 - 12.00

13.00 - 16.00

Csütörtök

08.00 - 12.00

13.00 - 16.00

Péntek

08.00 - 12.00

-

1

A 3. § (1) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 15. § (1) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 15. § (2) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 16. § (2) bekezdését a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 18.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 18. § (1) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 18. § (2) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 18. § (2) bekezdése a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 18. § (3) bekezdését a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 18.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte. A 18. § (3) bekezdését a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 18. § (4) bekezdését a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A 19. § (1) bekezdés c) pontja a Halastó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 19. § (1) bekezdés c) pontja a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 19. § (1) bekezdés d) pontját a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 19. § (4) bekezdését a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

12

Az 1. melléklet a Halastó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.