Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1993. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2012. 03. 01- 2024. 05. 28

Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1993. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól1

2012.03.01.

Chernelházadamonya község önkormányzata / e továbbiakban: Önkormányzat/ a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény / a továbbiakban:.Ötv./ 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Ötv. 79-80.§-ában foglaltak végrehajtására vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingókra / tárgyi és forgóeszközökre/ és vagyonértékű jogokra / immateriális javakra / terjed ki / a továbbiakban: önkormányzati vagyon/.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat hivatala /Körjegyzőség/ és intézményei használatában lévő önkormányzati vagyonra is /a továbbiakban: intézmény/.

Az önkormányzati vagyon

2. §2 Az önkormányzati vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. A törzsvagyon körébe tartozó tulajdon vagy forgalomképtelen, vagy korlátozottan forgalomképes.

A törzsvagyon

3. § (1) Forgalomképtelen törzsvagyon az Ötv. 79.§ a. / pontjában foglaltakon túl

- a temetők,

- a járdák,

- a vizek és viziközműnek nem minősülő közcélú vízilétesitmények.

(2)3 A törzsvagyonnak az önkormányzat tulajdonában lévő, a törvény által kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősített és önkormányzat által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősített forgalomképtelen vagyon körét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis.

4. § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon az Ötv. 79. S pontjában foglaltakon túl :

- a szolgálati célú lakások,

- műemlékileg védett ingatlan,

- védett természeti terület, emlék,

- pedagógusok részére biztosított illetményföld.

(2) Az önkormányzat tulajdonát képező ingóvagyon a törzsvagyon korlátozottan forgalomképes tárgyai, kivéve a vállalkozói vagyoni körbe sorolt ingatlanokban leltár szerint elhelyezett ingóvagyont.

(3)4 A törzsvagyonnak az önkormányzat tulajdonában lévő korlátozottan forgalomképes körét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Forgalomképes vagyon

5. § (1) Az önkormányzat forgalomképes vagyonát képezi minden olyan ingó és ingatlan vagyon, amely nem tartozik a 3—4. §hatálya alá.

(2)5 Az önkormányzat üzleti vagyonának körét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

Az önkormányzati vagyon hasznosításának általános szabályai

6. § (1) Az önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok. a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogokat a Képviselőtestület gyakorolja, ezt a jogát a polgármesterre, az intézményekre e rendeletében átruházhatja.

(3) Ingatlant értékesíteni csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva, megfelelő körben történő meghirdetés, pályázat útján -versenyeztetéssel -lehet. Ettől -a forgalmi értékbecslés kivételével - önkormányzati érdekből el lehet térni.

A törzsvagyon használata, hasznosítása

7. § (1) A törzsvagyon részét képező ingatlan és ingó vagyon használati jogát a közszolgáltatást telj esi tő intézmény gyakorolja.

(2) Az intézmény a használatában lévő önkormányzati vagyont, a részére nyújtott költségvetési támogatást és saját bevételét -az alapitó okirat szerinti tevékenysége keretében - a jogszabályok és e rendelet előírásainak be tartásával — önállóan használja fel működtetése érdekében.

(3) A használati jogot gyakorló intézmény a rábízott forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyont - az alapitó okiratában megjelölt, feladatának sérelme nélkül -határozott idejű bérbeadás útján hasznosíthatja, Az ebből származó bevétel az önkormányzati intézményt illeti meg. Az egy évet meghaladó bérbeadáshoz a polgármester, közös fenntartású intézmény esetén az intézményirányító bizottság, az öt évet meghaladó bérbeadáshoz a hozzájárulása szükséges. A bérleti szerződés egy példányát meg kell küldeni az önkormányzat hivatalának.

8. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséről, átruházásáról / adásvétel, csere, más önkormányzat részére ingyenes átadás/ , ingyenes használatba adáséról, megterheléséről, gazdasági társaságba történő beviteléről kizárólag a Képviselőtestület dönt.

(2) Az intézmény ingóvagyon megszerzéséről, megterheléséről százezer forint értékhatárig önállóan, ötszázezer forint értékhatárig a polgármester, közös fenntartású intézmény esetén az intézményirányitó bizottság, ezen felüli érték esetén pedig a Képviselőtestület előzetes hozzájárulásával rendelkezik.

(3) Az intézmények a használatukban lévő ingóvagyont, valamint pénzvagyont -alapfeladataik ellátásának sérelme nélkül is -gazdasági társaságba és alapítványba csak a Képviselőtestület előzetes engedélyével vihetik be.

(4) Az intézmények a százezer forintot meg nem haladó értékű feleslegessé vált eszköz értékesítését és selejtezését önállóan, ötszázezer forint értékhatárig a polgármester, közös fenntartású intézmény esetén az intézményirányitó bizottság, ezen felüli érték esetén pedig a Képviselőtestület előzetes hozzájárulásával végezhetik.

(5) A (3) bekezdés szerinti bevétel az intézményt illeti meg.

(6) A selejtezés eljárási szabályait selejtezési szabályzatban kell rögzíteni.

9. § (1) A nem intézmény használatában lévő forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon öt évet meg nem haladó határozott idejű bérbeadását -a lakások kivételével - a Képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.

(2) A .nem intézmény használatába kerülő ingóvagyon megszerzését, nem intézmény használatában lévő ingóvagyon megterhelését, feleslegessé vált eszközök értékesítését és selejtezését ötszázezer forint értékhatárig a polgármester végzi.

(3) A lakások bérbeadása a lakásügyi jogszabályok alapján történik.

(4) A selejtezés eljárásiszabályait selejtezési szabályzatban kell rögzíteni.

A forgalomképes vagyon hasznosítása

10. § A forgalomképes vagyon hasznosítására e rendelet 6-9. §-ában foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

Az önkormányzati vagyon nyilvántartása

11. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő, az önkormányzat és a nem önálló gazdálkodású önkormányzati intézmények által használt illetve hasznosított ingó és ingatlan vagyonról az önkormányzat hivatala /Körjegyzőség/ vezet nyilvántartást.

(2) Az önkormányzat tulajdonában és az önálló gazdálkodású intézmények használatában lévő ingó és , ingatlanvagyonról a reájuk vonatkozó jogszabályi előirások alapján az intézmények önállóan vezetnek — folyamatosan aktualizált — nyilvántartást.

(3) A megszűnt közös tanács ingóvagyonának nyilvántartásba vételét jogutód önkormányzatok megállapodása alapján kell elvégezni.

(4) A A nyilvántartások vezetésének figyelemmel kell lenni az Ötv.80.§ / 4/ bekezdésére .Eltérő megállapodás hiányában a közös fenntartású intézmények éves vagyonnövekedését éves vagyoni hozzájárulások arányában kell nyilvántartani.

(5) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.

(6) Az önkormányzati vagyont az éves zárszámadáshoz csatolt vagyonleltárban kell kimutatni.

(7) A polgármester köteles a vagyonleltár folyamatos karbantartásárél gondoskodni.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezései azonban nem érintik a hatályba lépése előtt megkötött jogügyletek érvényességét.

(2) / Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 1 /1991. / II .18. / számu rendelet / a továbbiakban: SZMSZ / 29. S / 2/ bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép: "/2/ Helyi népszavazást kell kiírni a Törvényben előiítakon túl : - közoktatási intézmény értékesítéséről."

(3) Az SZMSZ. 13. S / 3 / bekezdése hatályát veszti.

(4) Ahol e rendelet Képviselőtestületet említ, közös fenntartású intézmény esetén valamennyi fenntartó önkormányzat képviselőtestületét kell érteni.

(5) A Képviselő testületnek a helyi népszavazásról és népi kezdeményezéséről szóló 5 /1993. /V11.27./számú rendelete 5. hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 28.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2024. május 29. napjával.

2

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

4

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 3.§-ával megállapított szöveg.

5

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 4.§-ával megállapított szöveg.

6

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 5.§-ával megállapított szöveg.

7

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

8

Az 5/2021.(II.24.)önkormányzati rendelet 7.§-ával megállapított szöveg.